Vedran Princ

Vedran Princ

Cibona je večerašnjom pobjedom 83:79 (20:12, 32:15, 10:19, 21:33) protiv Zadra u finalu doigravanja povela 2:1 i došla na samo jednu pobjedu id naslova prvaka Hrvatske. Iako krajnji rezultat možda nekoga navede na neizvjesnu završnicu neizvjestnosti nije bilo. Cibona je u 24. minuti imala +27 (58:31), da bi se u nastavku malo opustili što gosti koriste za smanjivanje presnoti i za konačni pristojni poraz. U 31. minuti Zadar je došao na “samo” -12 (62:50) serijom 19:4, ali Vukovi odmah uzvraćaju serijom 10:0 i osiguravaju pobjedu. Konačna potvrda “pala” je u 35. minuti kada je Anderson ubacio na drugi obruč i uz dodatno bacanje odveo Cibonu na +22, 79:57.

Cibona je do prednosti, a samim tim i pobjede, došla preko Kusa i Andersona, ali i kapetana Prkačina koji je za malo minuta provedenih na parketu pokazao koliko je nedostajao u Zadru igrom leđima prema košu.

Što se tiče pripreme utakmice, Cibona je večeras dosta vremena igrala s četiri mala pri čemu je Rozić je bio na lažnoj četvorci, Anderson na krilu i u obrani su igrali uglavnom “čovjeka” a ne zonu kao u Zadru.

Na pressici trener Zadra Zmago Sagadin nije baš dobro prihvatio večerašnji poraz:”Više – manje je jasno kako je utakmica rješena u prvom dijelu kada nismo dobro funkcionirali. Cibona ima dobru momčad, dobro je vođena, ali takva pomoć kakvu su imali u prvom dijelu im – ne treba. Oni sedam faulova, a mi 14 – to njima ne treba. Ovako nešto nisam dugo doživio jer se radi o finalu. Ne kažem da smo zato izgubili jer Cibona je jako dobra momčad i njima ne treba pomoć, ali svakako je utjecalo. Sudački kriterij nije bio isti za obje momčadi, nije bio isti kriterij kod dosuđivanja faulova. Moje momčadi igraju čistu obranu i drže ruke dolje. Nije isti kriterij i to ja tvrdim, a to potvrđuju i brojke.

Velimir Perasović

Velimir Perasović

Naravno, ovaj pokušaj stvaranja pritiska na suce Perasović nije mogao pustit:”Mislim da kada neka ekipa vodi 25 razlike u prvom dijelu – priče o sucima ne drže vodu. Oni su očito naučeni doma napraviti 25 faulova, a sudi im se pet i onda kada je drukčije – ih smeta. Znamo da u Zadru trebaš biti puno bolji da slaviš i mislim da našoj pobjedi samo zlobni ljudi mogu gledati u zube. Ne dozvoljavam da itko blati našu pobjedu na ovakav način. Iako imamo velikih problema s ozljedama – odigrali smo odličnu utakmicu. Apsolutno smo svjesni da utakmica u Zadru izgleda potpuno drukčije zbog pritiska na suce i na nama je samo igrati što bolje. Svjesni smo težine zadatka pred nama, no isto tako je jasno da je Zadar potpuno drukčija momčad kada napusti svoju dvoranu.

Nakon kraćeg verbalnog sukoba trenera koje je Perasović presjekao rečenicom “mi nemamo što pričati”, trener Zadra je na direktno pitanje novinara (sude li suci za Cibonu i u Zadru) odgovorio ono što nitko nije očekivao:”Cibona je zaštićena i za tako nešto nema razloga. Cibona igra dobro i zasluženo je dobila, ali nije bilo natjecateljske draži. U Zadru nije ništa drukčije i Cibona je uvijek zaštićena.” Dovoljno je pogledati posljednju utakmicu u Zadru da bi se ova “teorija” srušila…

Za kraj je trener Perasović još jednom istaknuo probleme sa ozljedama: “Imamo velikih problema s povredama i smatram da smo napravili čudo. Igrali smo protiv ekipe koja mijenja deset igrača i to nije lako. Nedopustivo je da nas tako stignu nakon velike prednosti, no nije bilo rezultatske napetosti.

Anderson je ubacio 25 (75% šut iz igre) uz 10 skokova i index 44, Kus je ubacio 20, Princ 7 uz dvije vrlo bitne trice. Kod gostiju, koje je opet služio šut za tri poena (12/23, 52%), Rančić je ubacio 20 koševa.

Četvrta i nadamo se odlučujuća utakmica na rasporedu je u Zadru već u petak.

Foto: Davor Sajko – Sportnet.hr