Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, mediteranske i srednjoeuropske zemlje, čija ukupna površina kopnenog dijela iznosi 56.538 km2. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine Hrvatska ima 4,8 milijuna stanovnika, a gustoća naseljenosti je 84,7 stanovnika/km2.

Grad Zagreb broji oko 1,1 milijun stanovnika, a zemljopisno je vrlo povoljno smješten jer leži na raskrižju glavniheuropskih prometnica. Grad se prostire uz rijeku Savu koja ga dijeli na dva dijela: Novi Zagreb i stariji dio grada. Klima je blaga kontinentalna, zahvaljujući dijelom i Zagrebačkoj gori (1.035 m), koja grad štiti od hladnih sjevernih vjetrova.

Zagreb je grad bogate povijesne, kulturne i umjetničke baštine. Prvi zapisi o postojanju grada potječu iz 1094. godine, kada je osnovana biskupija. Svima koji se nađu u gradu, preporučujemo šetnju Gornjim gradom, posjet Arheološkom muzeju, Prirodoslovnom muzeju, muzeju Mimara, kao i posjet Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zagreb je također poznat kao grad bogate sportske tradicije. Često je bio domaćin velikim sportskim događanjima među kojima su najvažnije Svjetske studentske igre (Univerzijada 1987), Europsko košarkaško prvenstvo 1989, te Svjetske vojne igre 1999. Isto tako, zagrebački su sportaši osvajali brojne medalje i trofeje na najvećim svjetskim natjecanjima.

Tako je Zagreb imao klupske prvakeEurope u košarci (Cibona), rukometu (Badel Zagreb), odbojci (Mladost – žene), vaterpolu (Mladost) i boćanju (Zrinjevac). Zagrebačka tenisačica Iva Majoli je 1997. osvojila jedan od najprestižnijih svjetskih teniskih turnira Roland Garros.

Zagreb je također poznat po odličnim nogometašima i nogometnim klubovima, NK Dinamo 1967. Osvojio je Kup velesajamskih gradova, preteču kasnijeg Kupa UEFA) je u posljednje dvije sezone sudionik prestižne Lige prvaka. Svojim dobrim rezultatima ističu se klubovi i pojedinci u kuglanju (u muškoj i ženskoj konkurenciji), stolnom tenisu, streljaštvu, plivanju i atletici.

Zajedno s cjelokupnim sportskim potencijalom, koji uključuje brojne sportske dvorane, stadione (upravo se gradi stadion NK Dinamo koji će imati kapacitet 60.000 mjesta), bazene i klizališta, streljane i boćarske dvorane uz sve prateće sadržaje, ovaj grad je bez sumnje postao grad mladosti i sporta.