Cibona – Zadar 70:85 (23:23,39:49, 56:70, 70:85) 

Košarkaši Cibone ispali su u polufinalu HT Premijer lige. Poraženi su i u uzvratnom susretu u Domu Dražena Petrovića s 85:70. Tako ćemo u finalnoj seriji, koja počinje sljedećeg tjedna, pratiti Split i Zadar. Cibona je bez Kapuste otvorila nervozno sa čak pet izgubljenih lopti u prvih 5 minuta. Gosti su od početka poveli, no razlika nije bila prevelika. „Vukovi“ su konstantno igrali zonu i na taj su se način čuvali od prevelikog broja prekršaja jer im je kadar prilično tanak. U napadu su igrači Josipa Sesara sve rješavali preko Majcunića i Mazalina i stigli su u 8. minuti do prvog vodstva 19:18. Zadrani su ponovno inzistirali na vanjskom šutu, a u prvoj ih je četvrtini nosio Davis s čak 12 poena.  

Kapusta na teren ulazi u 11. minuti, a Sesar je prvi puta u sezoni odigrao s Ljubičićem i Vukovićem na unutarnjim pozicijama. Svakako je to bio još jedan pokušaj Cibone kontrolirati skok što je dosad često bio veliki problem. I dok je učinjen veliki dio posla na Božiću i Ramljaku koji su u petnaestak minuta imali zajedno 4 koša, domaćina  je neočekivano mučio Davis koji je ubacio 17 poena uz šut 7/8. Tako su Zadrani serijom 16:2 došli do prednosti od 39:28. Bilo je tu puno laganih poena iz kontri što im je omogućio protivnik sa čak 10 izgubljenih lopti. Sesar tada vraća početnu petorku, pa su Mazalin i  Ljubičič vrlo brzo vratili razliku na 4 koša zaostatka. No ponovno izgubljene lopte Cibosa te dvije uzastopne trice Lakića donose sigurnost ekipi Danijela Jusupa. Razigrao se i Božić koji je i poenima kompletirao snažan dojam. Njegovih 8 koševa, 7 asistencija i 6 skokova su uz Davisov učinak sezone razlog što su gosti na poluvremenu vodili 49:39. Cibonu su u prvom dijelu vukli Mazalin sa 16 i Majcunić s 11 ubačaja.  

Početkom nastavka vidjeli smo još jedan dobar pokušaj „Vukova“, Radovčić i Mazalin ubacili su prvih 9 koševa i rezultat je smanjen na 53:49, ali su gosti opet uzvratili tricama Drežnjaka i Ramljaka. Stvorili su Zadrani ponovno 10 poena viška, neophodnih za samopouzdanje i kontrolu utakmice. Tako se i dogodilo u posljednjoj Ciboninoj četvrtini sezone. Potpuno je presušio svaki otpor i Zadar je jednostavno otišao na 20 poena razlike. Bila je to i prilika da oba trenera poklone minutažu i najmlađima Frančeševiću, Sikiriću, Klarici i Matulini. Zadar je bio bolji u svim segmentima igre. Očekivano u skoku, ali i u šutu. Gosti su igrali lagano i lepršavo i na kraju imali 24 asistencije. I jedan negativni rekord Cibone. Izgubili su čak 20 lopti. 

Davis je ostao najefikasniji strijelac Zadra, a svih 17 koševa zabio je u prvom poluvremenu. Božić je ubacio 15 uz 12 skokova i 8 asistencija, širinu su donosili i Ramljak i Drežnjak s 14, te Lakić s 12 koševa. U redovima Zagrepčana Mazalin je postigao 20 poena uz kvalitetan doprinos Majcunića i Radovčića koji su se zaustavili na brojci 13. „Vukovi“ tako završavaju tešku sezonu u kojoj su ostali bez Mesičeka i Maleševića i Bakovića, a kasnije zbog ozljeda i bez Bundovića i Perasovića. Preveliki hendikep da bi se ponovno plasirali u finale prvenstva. Utjeha im ostaje osvajanje Kupa Krešimira Ćosića. 

Josip Sesar, kormilar Cibone:  

„Prije svega želim čestitati Zadranima na prolasku u finale. Što se nas tiče, čestitao bih stvarno našim igračima što su izdržali sve ono što su izdržali tijekom sezone i nadam se da se takav scenarij, s toliko problema, više neće ponoviti. U polufinalnoj seriji smo igrali bez četvorice igrača s početka sezone, sve je to itekako utjecalo na ovakav rasplet. Kapusta nam je igrao pod temperaturom, Smajlagić također s tabletama protiv bolova, ali to ne treba potencirati jer bi umanjilo zasluženu pobjedu Zadra. Bili su dominantni u radnom dijelu košarke i to je napravilo razliku. Naša je momčad šuterski „mekša“ od protivnika, međutim, u ovom fizičkom smislu s manjkom igrača u rotaciji nismo mogli nadoknaditi energiju. Zadru i Spitu želim dobru finalnu seriju i neka pobijedi bolji“. 

Krešimir Radovčić, kapetan Cibone:  

„Čestitam Zadru na ulasku u finale. Da ste vidjeli naše treninge posljednjih dana sve bi vam bilo jasno. Bilo nas je praktički samo za jednu petorku, tako da smo se i na utakmici „krpali“ na sve strane i načine. Jednostavno nismo uspjeli parirati protivniku na fizičkom planu, što se najbolje vidjelo na njihovim skokovima. U takvim okolnostima teško smo mogli ostvariti više i pobjeda je otišla na stranu Zadrana“.  

Danijel Jusup, trener Zadra: 

„Odigrali smo odličnu utakmicu i čestitam svojim igračima. Morali smo odigrati koncentrirano u defanzivi, pripaziti na njihove šutere te ostvariti dominaciju u skoku. Da smo pritom bili uspješni pokazuje broj osvojenih lopti i skokova u napadu. Stvarno smo u tim elementima dominirali, a onda dođe i sigurnost u šutu. Cibona je očito imala određenih problema u svom kadru, što nam je u neku ruku olakšalo posao. Zahvaljujem publici što nas je došla pozdraviti, a nakon jednog dana odmora, krećemo s pripremama za finale“.  

Arijan Lakić, košarkaš Zadra:  

„Gusto je bilo u početku utakmice, rezultat je bio u egalu u prvih 15 minuta dok nismo uhvatili bolji ritam. Tada smo počeli igrati našu igru, trčati i skakati. Imali smo bolju kontrolu i držali smo razliku u drugom poluvremenu. Uz još jedan korak više napravili smo veću i nedostižnu razliku i čestitam dečkima i stručnom stožeru na uloženom trudu i ostvarenoj pobjedi. Idemo sada završiti posao do kraja“

Foto: Cibona