Cibona – Cedevita Junior 86:73 (23:17, 49:32, 70:56, 86:73)

Košarkaši Cibone pobijedili su Cedevitu Junior s 86:73 te i dalje drže prvo mjesto u hrvatskom prvenstvu s omjerom pobjeda i poraza 24/5 ispred Zadra i Splita. Cibona je odigrala sjajno prvo poluvrijeme u kojem je pred kraj vodila i s 20 koševa razlike. Istina uvodnih pet minuta nije nudilo takav dojam jer je Simon u susret „zakoračio“ s dvije trice s kojima je gostima donio prednost 8:4. Nakon što je Mazalin polaganjem izjednačio na 14:14 utakmica se pretvorila u potpunu dominaciju „Vukova“. Lepršavi, razigrani, precizni, stalno su povećavali prednost. Sesarova je ekipa izvukla pouke iz ranijih utakmica u kojima su Topolović i Serdarušić znali raditi razliku u reketu. Baš na toj centarskoj poziciji fenomenalno je odigrao Ljubičić. U odličnoj je formi, vidjelo se to nedavno i u Splitu te je preciznošću i skokovima povukao „Cibose“.

U samo 3 i pol minute druge četvrtine domaćin je napravio seriju 12:0, uz 7 Ljubičićevih koševa, kao i realizacije Majcunića i Perasovića. Košem Mazalina hrvatski je prvak stigao i do najvećeg vodstva 44:24 u 18. minuti. Prezentacija je bila lagana, razlika u tečnosti igre velika, što potvrđuje i odnos asistencija koji je bio apsolutno na Ciboninoj strani 16/8. Mulaomerovićevi izabranici imali su prosjek šuta od skromnih 27%, dok su na drugoj strani u individualnom smislu najviše pokazali Ljubičić sa 16 koševa i 6 skokova te kapetan Radovčić sa 6 uspješnih dodavanja.

U sličnim gabaritima udaljenosti odvijala se i treća četvrtina u kojoj je razlika Cibone bila u rasponu od 12 do 17 poena. Tek mrvica neizvjesnosti pojavila se na samom svršetku. Marčinković je prvi puta u drugom poluvremenu približio momčad Cedevite Junior na jednoznamenkasti minus. Međutim, kod vodstva 77:68 Vuković ubacuje 7 poena u nizu negirajući na taj način svaku nadu protivnika. Iako je igrala bez ozlijeđenog Bundovića, Cibona je dominirala baš pod košem gdje su Ljubičić, Vuković, ali i ostali igrači bili izvrsni. U konačnici, Ljubičić je bio najkorisniji igrač utakmice s ukupno 22 koša i 7 skokova, Aranitović je dodao 14, a Vuković i Majcunić ubacili su po 12 poena. Vrijedno je dodati kako su i Kapusta i Radovčić imali po 9 asistencija. Goste je cijelim tijekom utakmice držao nekadašnji reprezentativac Simon zaustavivši se na 26 koševa, 7 skokova i 5 asistencija. Nitko od njegovih suigrača nije postigao više od 9 poena…

Josip Sesar, trener Cibone:
„Odigrali smo dobru utakmicu, iako je ritam bio slabiji nego dosad u našim međusobnim susretima. Njima su nedostajali neki igrači, ali smo i mi imali skraćenu rotaciju uslijed naših izostanaka. Kontrolirali smo sve od početka do kraja i zaslužili pobjedu. Ljubičić je odigrao sjajno, bio je nezaustavljiv u reketu, dok nam je šuterski svakako falio Smajlagić, tako da smo bili dosta nesigurni s vanjskih pozicija, kada smo u više situacija odlagali šut izvana. No, znali smo što hoćemo napraviti u nekim važnim trenucima treće četvrtine i odradili posao do kraja“

Luka Frančešević, igrač Cibone:
„Iskustvo igranja ovakvih utakmica je baš dragocjeno i puno mi pomaže. Svaku minutu pokušavam maksimalno iskoristiti i zadovoljan sam. Mislim da smo zasluženo pobijedili, sve smo njihove pogreške kažnjavali. Skok smo kontrolirali, nismo im dopustili puno skokova u napadu i sve je išlo na našu stranu. Pomoglo nam je i to što protivnik nije pogađao neke šuteve na početku, a mi smo svoje odradili kako treba“.

Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior:
„Mislim da smo odigrali ispod svoje razine. Sve što smo na treningu pripremali i probali, danas nije išlo na utakmici. Izuzev Simona, sve ostalo je bilo jako loše, nismo uspjeli zaustaviti dubinu, u nedostatku rotacije visokih igrača fali nam Ciani na toj poziciji pet. Ne možemo nikako biti zadovoljni, da bi se dobila Cibona mora se pružiti puno više, tako da mogu reći da smo još i dobro prošli kako smo izgledali ovaj puta na parketu“.

Krunoslav Simon, prvotimac Cedevite Junior:
„Igrali smo loše i mekano, bez samopouzdanja. U obrani smo im dali da se razigraju i da im lagano ide lopta, a protiv Cibone je zabranjeno igrati na taj način. Na kraju -13 ne izgleda tragično, ali je dojam puno lošiji od rezultata, nažalost. Ne možemo se „vaditi“ na izostanak Cianija jer će uvijek netko nedostajati. To nikako nije opravdanje za ovakvu blijedu igru“.

Foto: Marin Sušić