Rawle Marshal potpisao ugovor do kraja sezone 2008/09

Rawle Marshal potpisao ugovor do kraja sezone 2008/09

Cibona je dobila novo igračko pojačanje. Krilo Rawle Marshall (26, 201), koji je prošlu sezonu proveo u Hemofarmu iz Vršca, potpisao je ugovor s Vukovima do kraja sezone i ubrzo će se priključiti momčadi. U NLB ligi postizao je u prosjeku 15,7 koševa uz 3 skoka.

Razgovor iz Sportskih novosti prenosimo u cjelosti.

U utorak je potpisan ugovor, Rawle Marshall na brzinu je spakirao stvari, velike tri torbe, u Detroitu je uhvatio zrakoplov za Europu i srijedu je iza 13 sati bio u Zagrebu. Riječ je o 26-godišnjem krilu iz Gvajane, visokom 201 cm, čovjeku koji je i s Pacersima i s Mavsima imao fiksne NBA godišnje ugovore, a kad do njih dođe netko tko nije draftiran i kad je riječ o vanjskom igraču, to nešto znači. Europsko iskustvo gradio je lani u Hemofarmu, čiji je bio najbolji igrač, međutim, ovoga ljeta tražio je stepenicu više:Vrlo sam sretan i uzbuđen što se vraćam u jednu jaku ligu. Poznato mi je dosta toga. Kad sam čuo da me traži Cibona, odmah sam shvatio da je to za mene odlična prilika zbog toga što je to klub koji igra Euroligu, a tome sam težio, to je novo iskustvo za mene. Kad sam čuo da je to Cibona i da ona igra Euroligu, odmah sam skočio od sreće. To je šansa, to želim iskoristiti i ovo je vrlo važna stepenica u mojoj karijeri. Još kad sam doznao da ću prvu utakmicu igrati u subotu baš protiv Hemofarma, bio sam još uzbuđeniji.

Što znači da je trenirao, da je spreman igrati, kad se nada da bi već u subotu mogao biti na parketu s minutažom u nogama?
Kako da ne. Spreman sam igrati već danas. Odmah ovako, iz aviona!

Zašto nije potpisao ugovor do listopada? Sumnjičavi će u tome pronaći zrnce pesimizma.
Trebao sam potpisati za ruski Triumph, no, bio je problem s mojom putovnicom, čekao sam američku oko mjesec dana jer ja sam iz Gvajane.

Nije to bila jedina opcija, tražili su ga iz Kijeva, na početku ljeta za Marshalla se raspitivao i Jasmin Repeša u Romi, a posljednja je opcija bila ona s Unicsom iz Kazana, ali otegnulo se jer Marc Jackson čeka slovačku putovnicu i s njom bi oslobodio mjesto za još jednog stranca. Pa je Marshall završio među Vukovima. Kao drugi stranac?
Lani sam bio jedini stranac u Hemofarmu. Ne znači mi ništa ima li tu više stranaca ili ne. Lani me momčad odlično prihvatila, uopće nisam osjećao da sam stranac. Ovdje sam zbog toga da igram košarku.

Velimir Perasović dobro se raspitao o Marshallu, zvao je i Vladu Vukoičića, trenera koji je lani vodio Marshalla, a onda okrenuo i igračev broj.
Zvao me, rekao mi je što očekuje od mene, kako bih se ja trebao uklopiti u njegovu viziju. Trebao je igrača poput mene, razgovarali smo o mojoj kondiciji. Mogu igrati sve što trener zahtijeva od mene. Izgarati u obrani, trčati kontre, igrati “jedan na jedan”.

Ne sjeća se baš detalja s lanjske utakmice koju je odigrao protiv Cibone. Zabio je 21, ali to ne pamti.
Znam samo da smo pobijedili, ali bilo je toliko utakmica da mi se miješaju slike. Ovdje je ritam kao u NBA, utakmica je svaka tri dana. Tu sam zbog pobjeda i nadam se da će ih u tom ritmu biti dosta.

Koliko vam pomaže iskustvo igranja u dvije NBA sezone?
Europski stil košarke je bitno drukčiji od NBA lige. Tamo se sve svodi na igru “jedan na jedan”, u Europi se znatno više igra timski. No, u Europi se igra vrlo fizička košarka i zbog toga će mi NBA iskustvo svakako koristiti.

Ugovor je potpisan na jednu sezonu.
Tako je dogovorio moj agent. On mi je kazao da me želi Cibona, na meni je bilo samo da kažem OK.

Tvrtko Puljić, Sportske novosti