Juniori Cibone su nakon veličanstvenog vikenda donijeli trofej ABA Lige u Zagreb. Svoj su uspjeh predstavili na današnjoj konferenciji za medije kojoj su nazočili direktor Cibone Domagoj Čavlović, trener juniora Ivan Juran, kapetan ove zlatne generacije Danko Branković i MVP finalnog turnira Roko Prkačin.

Prije svega, priča o uspjehu ove generacije počela je puno prije vikenda u Slavonskom Brodu. Počela je selekcijom igrača u omladinski pogon iza koje stoje stručnjaci koji o tom procesu brinu.

Autor cijelog projekta je Davor Škara, koordinator omladinskog pogona sa dugogodišnjim stažem u Ciboni koji je ujedno i potpisnik 21 medalje mlađih kategorija u prethodnih 8 godina kao dokaz dugotrajnog i kontinuiranog, pravilno usmjerenog rada.

Za prve košarkaške korake većine zlatnih juniora a i mnogo onih koji će tek doći, zaslužan je Ante Samac, također trener sa dugogodišnjim stažem u Ciboni, koji ih uvodi u omladinski pogon i preuzima one koji su u klub došli iz nekih manjih sredina.

Uz trenera Jurana, oni su kreatori ove priče. Kreatori selekcije koja je najmlađa na osvojenom Final Fouru, koja u svojim redovima ima 4 zlatna kadetska reprezentativca- Roka Prkačina, šesnaestogodišnjeg mladića koji je pored dvije godine starijih dečkiju odnio titulu MVP-a turnira, Filipa Paponju koji se također ravnopravno nosio sa starijim dečkima, završavao utakmice i u finalu zabio bitnu tricu 2 minute prije kraja, Hrvoja Majcunića i Lukšu Buljevića koji su 2002. generacija. Među njima imamo i mladog Filipa Kalajžića koji također ima još jednu kadetsku sezonu ispred sebe.

Svi su oni prošli razvojni put koji se u Ciboni gaji već godinama. Na tom se putu djeci osigurava igranje na ozbiljnim i jakim  turnirima, kako u regiji tako i u brojnim europskim zemljama pa su , primjerice, navedeni mlađi igrači dio generacije koja je 2017. godine u Litvi osvojila finale Europske lige pobjedom nad CSKA, i taj ih put dovodi do nivoa na kojem su neki od njih danas- Roko Prkačin je priključen seniorima, dvojica će već sutra biti priključeni treninzima seniorske ekipe a još dvojica ozbiljno kucaju na vrata prve ekipe.

Nažalost, danas se takvi turniri ne mogu posjećivati u mjeri u kojoj se želi i treba jer su vikendi ispunjeni obavezama u Jedinstvenoj kadetskoj ligi pa su samim time i smanjena putovanja na europske turnire.

Širu sliku uspjeha ove generacije pokušao je dočarati i direktor Cibone Domagoj Čavlović.

” Briljantan je vikend iza nas i moram biti možda malo bahat i bezobrazan i reći da nas i nije iznenadio jer mi već proteklih 6 godina radimo na ovoj generaciji. Selektirali smo je i radili s njom zadnjih 6 godina pa je ovo nekakav vrhunac,odnosno, dio ekipe je postigao svoj vrhunac sto se tiče omladinskog pogona. Kroz proteklih smo 8 godina u svim mlađim kategorijama osvojili 21 medalju i tu se vidi taj rad s mladima i da to nije nešto što se dogodilo preko noći niti se dogodilo slučajno. Moram se zahvaliti svim roditeljima koji prepoznaju rad kod nas i energiju koju ulažemo u omladinski pogon, koji nam daju svoju djecu na brigu jer vjeruju da tu mogu dobiti najbolji program, najbolji rad i najbolju priliku za minute, kako kroz omladinski pogon tako i kasnije u seniorima. Još jednu stvar svakako želim napomenuti a to je atmosfera u Slavonskom Brodu. Atmosfera je bila i više nego domaćinska. Sandro Rašić je kao domaći igrač probudio veliko zanimanje, digao je cijelu dvoranu i kod svakog je njegovog izlaska na teren i koš atmosfera bila uzavrela i to nam je sigurno pomoglo da ovako suvereno osvojimo Ligu jer smo u obe utakmice vodili i vodstvo nismo ispuštali do kraja” rekao je direktor Čavlović i nastavio

 ”Ovo je stvarno dokaz kontinuiteta i rada, razvoja mladih igrača kroz mlađe dobne kategorije koje gajimo zadnjih 9-10 godina. Dokaz tome je i da su od postojećih 6 hrvatskih NBA igrača 4 prošla kroz ovu našu dvoranu da bi došli tamo gdje jesu. Ponosimo se i time što smo ”tvornica” domaćih igrača- iz ove pobjedničke postave samo dvojica nisu iz Zagreba ali su iz Hrvatske” podvukao je Čavlović.

Trener juniora, rođeni Zadranin, Ivan Juran, ovu je ekipu preuzeo tek ljetos i odmah polučio veliki uspjeh.

”Teško je bilo odmah na prvu procijeniti što se može očekivati, međutim, kako je vrijeme odmicalo počelo se osjećati da tu nešto postoji. Stvorila se jedna kohezija među igračima, utakmice smo igrali sve bolje i bolje i kroz vrijeme se dalo naslutiti da bi ova ekipa mogla tako nešto napraviti i potajno smo se nadali, išli korak po korak.  Dizali smo intenzitet kroz treninge, ekipa je htjela sve više i više i došao je taj neki ključan trenutak koji se prelomio u njima, osjetio sam tu spremnost u načinu na koji su ušli u turnir. U nekim trenucima osjetite kod ekipe da oni sami osjećaju i sve to vode i da vi kao trener to malo usmjeravate, međutim, toliko su bili zreli i spremni za završiti ovaj turnir da sam ja izuzetno sretan i ponosan”  izjavio je Juran.

Svoje viđenje Final Foura u Brodu iznio je i kapetan ove zlatne generacije Danko Branković.

”Stvarno je bilo fantastično, atmosfera odlična, publika sjajna. Igrali smo kao tim, disali kao jedno i išli po taj naslov. Bilo je jako puno čestitki i baš mi je drago da su se javili i ljudi koji ne prate košarku, da su gledali i čestitali i što smo na neki način vratili košarku. Ovo nam je prvi put da smo ušli u Final Four i odmah smo osvojili tako da još nismo ni svjesni što smo zapravo napravili. Također, priželjkujem da što prije uđem u taj seniorski ”fajt” ispod koša jer to moja pozicija zahtjeva, no, trebam raditi kao i svi i nadograditi aspekte igre u kojim sam deficitaran.”

Sličnog je razmišljanja i MVP finalnog turnira, Roko Prkačin, kadet koji je ove sezone počeo bilježiti minutažu u seniorskim utakmicama.

”Ovo nam daje dosta motivacije, pogotovo zato što će neki juniori početi trenirati sa seniorima. Drago mi je da će mi se sad neki od moje ekipe priključiti na seniorskim treninzima. Ovo je dodatni motiv da nastavimo raditi, mislim da ima nešto u nama i da možemo postati dobri igrači. Govorio sam dečkima kako je seniorska košarka dosta drukčija od juniorske i pokušavam ih pripremiti na taj prijelaz iz juniore u seniore, doduše ni sam se nisam još u potpunosti prilagodio, ali im nastojim to olakšati pokojim savjetom. Najbitniji faktor koji mi je pomogao da se ravnopravno nosim sa dečkima  koji su 2 godine stariji je to što sam priključen seniorima koji su stariji, iskusniji i fizički jače igraju tako da mi je to najviše značilo.”

ROSTER KK CIBONA:

  1. Filip Paponja
  2. Stjepan Škara
  3. Hrvoje Majcunić
  4. Sandro Rašić
  5. Roko Prkačin
  6. Dino Bistrović
  7. Luka Cvitanović
  8. Vito Porobić
  9. Lukša Buljević
  10. Lovro Gnjidić
  11. Filip Kalajžić
  12. Danko Branković