94397130RV024_CIBONA_ZAGREBCibona je večeras došla do vrlo bitne pobjede (druge) u Euroligi svladavši turski turski Fenerbahçe sa 80:77 (12:20, 20:16, 26:22, 22:19). Vrlo bitna zbog činjenice da je Fener direktni suparnik za plasman u TOP16 i zbog toga što su gosti u jednom treuntku imali čak +18!

Susret je krenuo izjednačeno, da bi vrlo brzo gosti iskoristili loš šut domaćina i na mali odmor otišli sa +8. U nastavku Cibona ne ubacuje koš punih 5 minuta i pri rezultatu 12:30 se činilo da je sve gotovo. No, krajem prvog dijela Cibona počinje smanjivati prednost gostiju i na poluvremenu ima pristojan zaostatak, 32:36. U trećoj četvrtini gosti odlaze na dvoznamenkastu prednost ali do kraja dionice prednost je ponovno poništena i u odlučujućidio se ulazi pri rezultatu 58:58.

U zadnjih pet minuta Cibona, predvođena sjajnim Markom Tomasom, dolazi do vodstva i ubačajima sa crte za slobodna bacanja (četiri slobodna bacanja u posljednjih 30 sekundi) dolazi do velike pobjede. Priliku za produžetke imao je Gordan Giriček koji je promašio tricu sekundu prije kraja.

Cibonu je sa 28 poena predvodio Marko Tomas (za tricu sjajnih 6/10), 16 poena uz 6 skokova dodao je Andrić dokje goste predvodio Emir Preldžić sa 18 uz šest skokova.

Velimir Perasović:”Ušli smo u utakmicu sa previše poštovanja premagostima i igrali smo ispod naših očekivanja. Loš šut za tricu nam je vezao ruke i glavu, i počeli smo se gubiti.Ako tome pridodamo i iznenadnu virozu Gordona strah je bio i razumljiv. Večeras smo igrali smo bez njega prvi put to se osjetilo u našoj igri. Međutim, pred kraj poluvremena smo se oslobodili, ukrali par lopti i počeli smo  igrati puno lakše. Vratili smo se sa četiri mala i Tomasom na playu. To je kombinacija koju nikada nismo ni pokušali igrati do sada, a tada smo igrali najbolje. I na kraju, imali smo više sreće od gostiju :). U Turskoj smo odigrali bolje, a izgubili. Ovo smo dobili srcem. Momcima skidam kapu.

Vedran Princ je iznenada dobio ulogu prvog playa zbog bolesti Gordona i u drugom poluvremenu je odradio odličan posao:”Teško je bilo dvaput se vraćati, pogotovo nakon -12 u trećoj četvrtini. Napravili smo dobar posao potkraj te četvrtine

Večeras je Montepaschi bio bolji od avela sa 83:74, dok Barcelona i Žalgiris igraju sutra.

Euroliga / skupina A / 8. kolo:
Cibona – Fenerbahçe 80-77
Montepaschi Siena – Asvel 83-74
Barcelona – Žalgiris (četvrtak)

Redoslijed:
1. Barcelona 7-0 (-1), 2. Montepaschi Siena 6-1 (-1), 3. Asvel 3-4 (-1), 4. Fenerbahçe 3-5, 5. Cibona 2-6, 6. Žalgiris 1-6 (-1).