U sklopu edukativne kampanje „Oživi me“ danas je u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ održana prva besplatna edukativna radionica za građane na kojoj su svi zainteresirani mogli naučiti postupak oživljavanja.

Radionici su se pridružili i Cibosi Karlo Uljarević i Mate Mandić kako bi upozorili na to da su nažalost upravo profesionalni sportaši jedna od rizičnih skupina kod kojih se pojavljuje srčani zastoji.

„Drago nam je što kao sportaši možemo podržati ovu vrijednu akciju i sudjelovati na edukativnoj radionici koja će pomoći širenju svijesti o tome kako prepoznati srčane zastoje i kako naučiti jednostavne korake koji nekome mogu spasiti život. Budući da i kod sportaša postoji rizik od zastoja srca, važno je da svi naučimo osnovne tehnike oživljavanja kako bismo navrijeme pružili pomoć onome kome je to potrebno“, izjavio je Mate Mandić.

16

Koordinatorica kampanje „Oživi me“, doktorica Ivana Portolan Pajić, istaknula je koliko je važno da što veći broj građana svih uzrasta prođe edukaciju.

„Kampanja Oživi me traje više od dvije godine, pri čemu smo kroz razne javnozdravstvene akcije, edukacije i radionice više od 2000 građana podučili oživljavanju. Ta nas brojka nikako ne zadovoljava pa bismo željeli što više građana uključiti u akciju, a krajnji nam je cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja. Nedopustivo je da u Hrvatskoj svakih sat vremena jedna osoba umre od srčanog zastoja, ali za promijene je potrebna podrška institucija i cijele zajednice.“

U sklopu kampanje Zaklada školama grada Zagreba daruje i 20 lutaka za oživljavanje.

„Izuzetno je važno da što više građana, posebno mladih, stekne vještinu prepoznavanja i pružanja prve pomoći kod srčanog zastoja. Tako će biti spremi priskočiti u pomoć obitelji, prijateljima i sugrađanima“, rekao je Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.