Cibona je u srijedu gostovala u Vilniusu u sklopu petoga kola skupine C Turkish Airlines Eurolige kod Lietuvos rytasa. Bio je to dvoboj jedinih dviju ekipa u skupini koje su u prva četiri kola ubilježile sve poraze, a prva koja je prekinula crni niz bila je nažalost litavska ekipa.

Od početka utakmice domaćini nameću svoj ritam i imaju blagu prednost. Pravi otpor naših trajao je tek do pred kraj prve četvrtine, kada dopuštamo Rytasu da se odvoji na 23:12. U drugoj četvrtini gotovo su u potpunosti stali naši napadi, proradio je srećom Goran Vrbanc i gotovo samostalno dovukao Cibonu do smanjenja na 32:37 samo dvije minute do poluvremena.

Onda smo ponovno posustali u završnici i dopustili domaćinu da se preko vrlo dobro Amerikanca Khalida El-Amina odvoji na 38:29 na velikom odmoru. Pokazalo se da je to bio samo uvod u nenadahnutu igru Cibosa u trećoj četvrtini, u kojoj su zabili samo devet koševa.

Bojan Bogdanović bio je najraspoloženiji Cibos s 19 koševa i valorizacijom 16, Goran Vrbanc zabio je 15 (4/4 za dva, 2/5 za tri), dok je Rok Stipčević imao deset koševa te po četiri skoka i asistencije. Šarunas Jasikevičius u svom je debiju za Lietuvos rytas igrao šest minuta, promašio oba šuta iz igre, jednom asistirao i jednom izgubio loptu. Najbolji Litavac bio je 18-godišnji Jonas Valančiunas s 15 koševa i devet skokova.

Jedna pozitivna stvar izrodila se iz ovog uvjerljivog poraza, a ta je da je Cibona dobila potvrdu kako rotaciju bez problema može proširiti Goranom Vrbancom, čija je napadačka predstava u zadnjih nekoliko utakmica na vrlo visokoj razini. Pokazuje se kao igrač koji može skinuti teret s Bogdanovića i Stipčevića na vanjskim pozicijama i za nadati se je da će s vremenom biti sve bolji. Podsjetimo, iza njega su tri godine borbe s različitim neobičnim ozljedama, ali izgleda da je došlo njegovo vrijeme povratka.