Cibona će na splitskim Gripama večeras zaigrati svoje šesto finale u posljednjih sedam sezona, a protivnik je Zadar. 

Košarkaši Cibone i Zadra večeras će na splitskim Gripama zaigrati u 33. izdanju finala Kupa Krešimir Ćosić. Trofej je to koji znači puno i jednima i drugima, pogotovo jer nosi ime velikog Kreše koji nije samo nosio dres oba kluba, nego se duboko urezao u sjećanje i povijest.

Za Cibonu, dolazak Kreše Ćosića, najboljeg igrača Europe u tom trenutku, značio je da su Vukovi iz Tuškanca nakon godina priprema i izgradnje momčadi, spremni za velike stvari. Krešo je Cibonu postavio na europsku košarkašku mapu, osvojen je prvi naslov prvaka Jugoslavije te prvi europski trofej – Kup pobjednika kupova, i to je bio početak zlatnog doba kluba. 

Što se tiče dosadašnjih izdanja kupa, Cibona je klub s najviše osvojenih naslova pobjednika – njih devet, a upravo je Zadar drugi po redu s osam naslova. Cibona će tražiti svoj deseti naslov, dok će Zadar pokušati izjednačiti rekord. 

Finalna utakmica bit će posebna za Ivana Perasovića, on će kod kuće pred ispunjenim tribinama splitskih Gripa imati dodatnu motivaciju.

‘Sigurno je meni poseban osjećaj igrati finale doma pred rasprodanom dvoranom, to mi je dodatni motiv da dam sve od sebe i odigram najbolje što mogu. Zadar je u ovoj situaciji favorit, mi smo toga svjesni, imaju odličnu ekipu, fizički su dominantni, ali to nas ne spriječava, mi idemo u utakmicu s vjerom u pobjedu. Ključ nam je zaustaviti Zadrov skok u napadu i igru leđima, i naravno, dat ćemo sve od sebe da uzmemo trofej.’ – rekao je Ivan Perasović uoči utakmice.

I za jedne i za druge, ovo će biti treća utakmica u posljednja četiri dana. Zadar je do finala došao pobjedama protiv Splita i Cedevite Junior, dok je Cibona slavila protiv Kvarnera i Dubrave. Trener Dino Repeša rekao je da neće nedostajati motiva i vjeruje u pobjedu svoje ekipe.

‘Prije svega, zahvalio bih se našim navijačima na velikom broju poruka podrške koje smo primili tijekom protekle noći, to je za nas još jedan dodatan motiv da odigramo pravu utakmicu. Pripremili smo neke taktičke stvari, vidjeti ćemo kako će Zadar reagirati na njih. Oni su ekipa koja trenutno igra u najboljoj formi, međutim kad smo već kod finala, međutim kad smo već ovdje bilo bi šteta ispustiti tu šansu za trofej.’ – rekao je Dino Repeša, trener KK Cibona uoči finala.

Utakmica finala je na rasporedu u 20:00 sati u Maloj dvorani Gripe, a prijenos možete pratiti putem kanala MAX Sporta i Sportske televizije.