U Laktašima se ovaj tjedan igra jedan od turnira juniorske ABA lige, a Cibona je smještena u Skupinu D zajedno s Cedevitom Olimpijom, Splitom i Vojvodinom.

Sezona juniorskog regionalnog klupskog košarkaškog natjecanja za 2023./24. počinje u utorak, 21. studenog, a grupna faza traje do četvrtka. Ova sezona će obuhvatiti 14 ekipa podijeljenih u četiri grupe, koje će se igrati na Zlatiboru i Laktašima.

Sudionici U19 ABA lige za sezonu 2023./24. uz Cibonu su Borac Mozzart, Cedevita Junior, Cedevita Olimpija, Crvena zvezda, Falcons Academy Dubai, Igokea m:tel, Krka, Mega MIS, Partizan, SC Derby, Split, Vojvodina i Zadar.

Cibona je smještena u Skupinu D koja se igra u Laktašima, a protivnici su Cedevita Olimpija, Split i Vojvodina. Momčad će s klupe voditi Luka Kralj, a u rosteru se nalaze Matej Akrap, Niko Bandov, Bruno Bubalo, Matej Crnogorac, Filip Ferderber, Jere Jakić, Borna Katanović, Marat Kos, Josip Krizmanić, Zvonimir Kujundžić i Josip Pavković.

Vremena za pripremu nije bilo previše jer ekipa je sastavljena od igrača koji ove sezone nastupaju u najvišem rangu hrvatske seniorske košarke. Dio igrača nalazi se na posudbi u Boscu, a dio u prvoj momčadi Cibone.

‘Činjenica je da su naši igrači ove sezone u seniorskim pogonima, što s obzirom na talent i zaslužuju. Međutim, uspjeli smo povezati nekoliko zajedničkih treninga i sastanaka te i odigrati jednu utakmicu juniorskog prvenstva što će nam svakako pomoći u pripremi turnira. Nemamo imperativa u smislu rezultata i plasmana, prije svega je ovo prilika igračima da se na klupskoj razini pokažu u regionalnom natjecanju, dobiju još jedno lijepo iskustvo jakih natjecateljskih utakmica te pokažu svoje mogućnosti i potencijal koji imaju. Mi smo sigurno jedna od najmlađih ekipa u ligi sa samo dva igrača izlaznog godišta, velikoj većini ovo će biti prvo takvo iskustvo u bitnim ulogama. Dakako to ne znači da u svakoj utakmici ne idemo na pobjedu, mi idemo pokušati osvojiti skupinu!’ – rekao je trener juniora KK Cibona, Luka Kralj.

U prvoj utakmici koja je na rasporedu u utorak, 21. studenog, u 21:00h, Cibona će odmjeriti snage s Cedevitom Olimpijom, momčadi koja svoju košarku bazira na brzoj igri s puno kretanja.

‘Cedevita Olimpija ima odlične igrače u Mahmutoviću i Zdravkoviću, a tu su i Tonejc, Bukvič te ostali momci. Odlično su uigrani jer nastupaju u dva domaća natjecanja, dobro se razumiju i napadački i obrambeni mehanizmi i principi. Jako puno inzistiraju na brzoj igri, i tranzicijski i na postavljeni napad, svi igrači su u kretnji s puno utrčavanja i slideova te stalnim prodorima. Mi moramo biti jako koncentrirani s obzirom na puno kretanja da ne dozvoljavamo lake koševe te naravno maksimalno čvrsti i odlučni u napadu. Upravo te ranije spomenute uloge u seniorskoj košarci vjerujem da će nam pomoći prepoznati sve situacije u igri i kada te kako reagirati u njima. Kako god, radujemo se prilici da u ovom sastavu igramo protiv momčadi koja je nastupila i u Euroligi te vjerujem da imamo šansu za pobjedom.’ – zaključio je Kralj.

Pobjednici četiri grupe plasirati će se na završni turnir koji su do sada u ukupno šest izdanja osvajale tek dvije momčadi – Mega i Cibona!