KK Zadar – KK Cibona 91-64 (21-21, 24-14, 27-13, 19-16)

 

U sklopu 5. kola regionalne AdmiralBet ABA lige, Cibone je poražena od Zadra rezultatom 91-64. Bila je to jednosmjerna utakmica nakon izjednačenih prvih deset minuta. Kvaliteta Zadra ipak je bila presudna, a posebno vrijedi istaknuti Luku Božića koji je susret završio s 35 poena.

Cibona je u susret ušla s petorkom Aleksandar Aranitović, Jakov Mustapić, Tomislav Buljan, Domagoj Proleta i Alex Stein, dok su domaćini otvorili s petorkom Luka Božić, Marko Ramljak, Karlo Žganec, Arijan Lakić te Lovro Mazalin.

Domagoj Proleta i Lovro Mazalin skakali su za loptu, a istu je osvojio Proleta pa tako Cibona kreće s prvim napadom. Ipak, prve poene na utakmici upisao je Lovro Mazalin za Zadar s linije slobodnih bacanja. Odgovorio je odmah Tomislav Buljan na drugoj strani, onda uzvraća Mazalin polaganjem, a Cibona dolazi do prednosti 4-5 tricom Aranitovića. Uslijedile su dvije minute u kojima su obje momčadi dosta griješile pa nismo vidjeli koševe sve dok Tomislav Buljan nije s linije slobodnih bacanja zabio za +3 Cibone (4-7). U nastavku smo gledali bolju igru, Cibona je zabila tri trice iz četiri pokušaja, ali to je bilo dovoljno tek za održati se u egalu jer je Luka Božić zabio 12 od 16 poena Zadra za 20-16. Ipak, Cibona je tricom Jakova Mustapića sa zvukom sirene ipak uspjela izjednačiti rezultat i otići na prvi odmor s 21-21.

Drugu četvrtinu Zadar je otvorio bolje te koševima Luke Božića i Daria Drežnjaka odlazi na +5. Cibona je uspjela na trenutak smanjiti zaostatak na dva poena razlike (26-24). Uslijedila je potom velika serija domaćina koji s 14-2 stvaraju prvu osjetniju prednost na susretu (40-26). Uzvratila je Cibona mini serijom s 9-3 koševima Steina, Buljana i Mustapića za -8 (43-35), ali Luka Božić krade loptu Tomislavu Buljanu i sa sirenom polaže za svoj 19 poen u susretu i rezultat 45-35 na poluvremenu. 

U drugo poluvrijeme domaćini opet ulaze bolje, Cibona promašuje, griješi i rezultat je nakon šest minuta treće četvrtine 62-42 na semaforu. Do kraja četvrtine Zadar je podebljao svoju prednost na +24 pa se na posljednji odmor na susretu krenulo rezultatom 72-48. Posljednju dionicu Cibona je otvorila tricama Majcunića i Aranitovića te košem Tomislava Buljana s linije slobodnih bacanja za 72-55 i -17, pa je trener domaćina, Danijel Jusup bio primoran pozvati minutu odmora. Arijan Lakić potom je vratio tricom prednost Zadra na 20 razlike, a napad kasnije i Marko Ramljak povećao na 22. Dvije minute prije kraja Luka Božić pogađa svoju sedmu tricu na susretu (35 poena) za najvećih +29. Konačnih 91-64 postavio je Krševan Klarica.

‘Više nego zaslužena pobjeda Zadra, bili su tri četvrtine dominantna momčad. Mi nismo uspjeli odgovoriti na njihovu fizičku snagu, nismo uspjeli iskontrolirati protok lopte, imali smo previše izgubljenih lopti što je Zadar iskoristio jer su iz tih grešaka zabili 22 poena. Osim kroz prvu četvrtinu, Zadar je dominirao, bili su bolja momčad, i na kraju su zasluženo upisali pobjedu. Pred nama je puno problema, neće biti lako, ali ne smijemo i nećemo se predati. U narednim kolima moramo pružiti bolju igru nego što je to bilo danas.’ – rekao je Jakša Vulić, trener KK Cibona. 

Sljedeća utakmica u sklopu regionalne AdmiralBet ABA lige na rasporedu je u subotu, 04. studenog, kada u Draženom dom dolazi KK Mornar Bar.