Cibona – Split 76:81 (23:21, 42:44, 62:60, 76:81) 

Košarkaši Cibone izgubili su od Splita rezultatom 76:81 u Domu Dražena Petrovića, u derbi susretu 10. kola Lige za prvaka. Na taj će način „Vukovi“ će gotovo sigurno krenuti s treće pozicije u doigravanje HT Premijer lige. Split je sada sigurno prvi,  a Zadar će uzeti drugo mjesto pobijedi li sutra Furnir u Zagrebu. 

Kao i prije nekoliko dana protiv Zadra, Cibona je ponovno kvalitetno otvorila utakmicu. Na bekovskim pozicijama zajedno su krenuli Radovčić i Kapusta i u brzom ritmu domaćin je ostvario osjetnije vodstvo 14:6. Uskoro i veliki hendikep za momčad Josipa Sesara jer se u 6. minuti ozlijedio Lovro Mazalin. U pokušaju blokiranja protivničkog šuta krivo je doskočio i sada je samo pitanje kakvog je stupnja distorzija zgloba. Split se vratio kvalitetnom komunikacijom bekova i centara. Lopta je išla prilično brzo, a jednostavne završnice Sullivana i Nelsona promijenile su sliku derbija. Gosti su poveli s 40:34. Splićani su u prvom poluvremenu zaista jurili na američki pogon. Sullivan, Nelson i Shorter zabili su čak 38 od 44 splitska poena. Među Cibosima odlično je odgovarao Ljubičić s 10 koševa i 4 skoka. Split je nakon prvog dijela bio u minimalnom plusu 44:42. Skok je bio gotovo posve izjednačen 16/15, kao i asistencije u kojima je Cibona imala malu prednost 9/8. 

Nastavak je bio izrazito uzbudljiv. Momčadi su se opet stalno mijenjale u vodstvu, s tim da niti jedna ekipa niti u jednom trenutku nije imala prednost veću od 6 koševa. „Vukovi“ su povezali i nekoliko trica, vodili s 57:52, ali je opterećenje predstavljala činjenica da su četiri prekršaja imali Kapusta i Aranitović. Gosti su, pak, nastavili slabo šutirati izvana, ali su imali veću širinu s rezervne klupe. U posljednjoj četvrtini Kalajžićevom tricom Split je pobjegao na 75:69, ali je Cibona uzvratila serijom 5:0. I onda u kritičnim trenucima nevjerojatna hladnokrvnost Dominika Mavre. Iako je dotada njegova preciznost bila niske razine (1/8), uspio je ubaciti dvije trice zaredom kojima je Splićanima donio pobjedu i startnu poziciju uoči play-offa.   

Aktualni je prvak imao sjajnu figuru u liku Krešimira Ljubičića koji je sam kontrolirao reket, usput i stvarao dobre pozicije za suigrače koji to u ključnim trenucima nisu koristili. Ljubičić je ostvario „double double“ učinak – 21 koš i 11 skokova. Pratio ga je Borna Kapusta s 19 poena. Amerikanci su bili najefikasniji u Splitu. Sullivan s 20, Nelson sa 17 i Shorter  koji je ubacio 16 koševa, ali je Mavra s 11 poena ipak bio ključni igrač utakmice jer je tricama presudio susret. Split je pod Tornjem napravio odličan posao, Zadar će biti drugi ako u subotu pobijedi u gostima Dubravu, a Cibona bi u tom slučaju doigravanje dočekala na trećoj poziciji.  

Josip Sesar, trener Cibone: 
„Pružili smo koliko smo trenutno mogli. Sigurno nas je poremetila i ozljeda Mazalina u ranoj fazi utakmice, pa je Majcunić cijelo vrijeme morao igrati na poziciji četvorke. Mislim da smo imali dosta otvorenih šuteva koje nismo pogodili, sve je bilo otvoreno u rezultatskom smislu, ali lopte nas nisu ulazile. Da smo barem dva šuta pogodili u posljednjoj četvrtini mislim da bismo dobili bez problema, međutim, završilo je ovako. Idemo s trećeg mjesta u play-off, vjerojatno na Furnir. Kako god bilo, idemo i dalje utakmicu po utakmicu sve do kraja“.  

Srđan Subotić, trener Splita
„Cijelo vrijeme govorim da ta startna jedinica nije baš presudna i najvažnija. Puno je bitnije ovoga trenutka da smo pokazali kako možemo dobiti Cibonu na njihovom terenu. Važna je, također, spoznaja da ovakve derbije dobivamo, budući da svaka pobjeda donosi dodatno samopouzdanje dok porazi ulijevaju određenu nesigurnost. Možda taj domaći teren na kraju bude od velike važnosti za ostvarenje naših ambicija, a sada je najbitnije da u kontinuitetu pobjeđujemo“.  

Krešimir Ljubičić, prvotimac Cibone:
„Imali smo određenih problema s ozljedama i prije ovoga susreta, pa i za vrijeme utakmice. Čestitam Splićanima na pobjedi, a mi eto krećemo u play-off s treće pozicije. Pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo, dati sve od sebe i na kraju osvojiti naslov“.  

Lovre Runjić, košarkaš Splita: 
„Vrlo teška i isto tako vrlo bitna utakmica. Ostvarili smo osnovni cilj kojega smo zacrtali, a to je osvajanje prvoga mjesta u Ligi za prvaka. Sada idemo u play-off u kojem će svaki susret imati posebnu težinu. Borit ćemo se za ono što nam je svima najbitnije a to je titula. Sada je najvažnije da ostanemo zdravi i spremni za sve izazove koji nas očekuju do kraja sezone“.

Foto: Cibona