Cibona –  Furnir 102:62 (29:13, 48:35, 79:44, 102:62) 

Košarkaši Cibone pobijedili su Furnir sa 102:62 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici doigravanja HT Premijer lige. Uzvrat je u Dubravi i to u nedjelju od 18 sati. 

Prvak je odlično krenuo, uz dinamičan protok lopte i visoku razinu preciznosti, pa je ostvario brzo vodstvo 11:0 nakon samo dvije minute igre. Niti time-out gostujućeg trenera Šarina nije pomogao, a Furnir je svoj prvi koš ubacio tek nakon četiri minute. S druge strane, „Vukovi“ su fenomenalno pogađali izvana, uz postignutih pet trica od šest pokušaja za vodstvo 24:6. U tim trenucima Sesar je igrao s dva organizatora igre, Kapustom i Radovčićem. Aranitović je držao svoju krilnu poziciju, a na „četvorki“ je zbog velikog broja izostanaka (Mazalin, Bundović, Perasović) participirao Majcunić. Gledali smo i zanimljiv okršaj teških centara Ljubičića i Bošnjaka. Uslijedila je relativno komforna kontrola susreta i najveće vodstvo Cibosa 34:15. Doduše, Dubravaši su donekle uzvratili potkraj druge četvrtine, pa se na poluvrijeme otišlo s 13 poena viška u korist domaćina. Statistička zanimljivost prvog dijela je u činjenici da je Cibonin šut za tricu u postotku bio bolji od dvice (53/47 posto). Sesarova je momčad pogodila 7 trica iz 13 pokušaja. U ostalim, najvažnijim segmentima igre, skoku i asistencijama, Cibona i Furnir su bili izjednačeni.  

Bilo kakva neizvjesnost nestala je nakon samo nekoliko minuta nastavka. „Vukovi“ opet kreću žešće serijom 8:0, a već u 25. minuti je nedostižnih 65:40. Vrijedi izdvojiti odlično snalaženje  Vukovića u „short rollu“  te sjajnu preciznost Majcunića. On i njegovi suigrači počeli su kontrolirati i skok, a zanimljivo je kako su najviše lopti pokupili Aranitović i Smajlagić, zajednički ostvarivši čak 21 skok. U posljednjoj četvrtini Sesar je pružio šansu i juniorima Pavkoviću i Frančeševiću. Cibona je na svršetku imala petoricu strijelaca koji su ubacili 12 i više poena. Najefikasniji je bio Sven Smajlagić s 18 poena i 11 skokova. Ivan Majcunić je dodao 17, a Krešimir Radovčić 16 koševa. Aleksandar Aranitović i Borna Kapusta polučili su po 12 poena. Kod Furnira je najkorisniji bio Matej Bošnjak s 12 koševa i 8 uhvaćenih lopti.  

Josip Sesar, trener Cibone: 
„Prvo čestitke mojim igračima na dobroj utakmici. U prvoj četvrtini smo igrali jako dobro, onda su uslijedile neke  izmjene koje  su nam poremetile  ritam, prošle su tri, četiri minute u drugoj dionici u kojima nismo zabili koš, protivnik nam je stvarao određene probleme jer nismo u tom razdoblju defanzivno dobro reagirali. Međutim, sjajno smo odgovorili u trećoj četvrtini, pogodili te neke šuteve za tricu, sjajno su bili raspoloženi Majcunić i Smajlagić, a normalno je da se to osjetilo i na rezultatu. To je tek 1-0 u seriji, ne zavaravamo se da će u Dubravi biti lako i moramo se dobro pripremiti za tu utakmicu. Nadamo se da će se do tada oporaviti Mazalin“.  

Josip Pavković, mladi prvotimac Cibone: 
„Stvarno smo dobro otvorili utakmicu, doduše  s malim padom u drugoj četvrtini, možda i zbog nekog manjeg umora. Poslije toga smo opet dominirali i mirno priveli utakmicu kraju. Htio bih se zahvaliti suigračima i stožeru što sam dobio priliku, trebam naravno još puno raditi da bih mogao ozbiljnije konkurirati“. 

Jeronimo Šarin, trener Furnira: 
„Čestitam Ciboni, a mi smo imali katastrofalan šut. I slobodna bacanja i trice, a s takvim postotkom realizacije teško je dobiti bilo koga, a kamoli Cibonu. Imamo problem s ovom dvoranom jer nam je ovo već osma, deveta utakmica kako u njoj izrazito slabo šutiramo. Što je razlog tomu, ne znam, ali se nadam da će sve biti puno bolje u Dubravi i da ćemo tada pružiti puno bolju igru, puno preciznije gađati nego danas i tražiti svoju šansu. Iako smo ovaj puta izgubili čak sa 40 razlike i dalje mislim da taj drugi dvoboj možemo učiniti puno neizvjesnijim“.  

Ivan Jurić, prvotimac Furnira: 
„Ušli smo premekano u utakmicu. Neke šuteve koje  smo trebali pogoditi nismo realizirali. Možda smo u obrani mogli dati više energije, iako smo se solidno branili. No, „štekao“ nam je šut u kojem smo zaista zakazali“.

Foto: Marin Sušić