Cibona – Zadar 63:89 (19:23, 28:42, 43:62, 63:89)

Košarkaši Cibone poraženi su u svojoj dvorani od Zadra s 89:63 u pretposljednjem kolu Admiral Bet ABA lige. „Vukovi“ tako više nemaju šansu plasirati se u doigravanje ovoga natjecanja. Od početka utakmica je ličila na zadarsku koja je odigrana prije nekoliko dana. Zadar je inzistirao na vanjskom šutu. Početno i ne toliko uspješno, ali su posve gospodarili u reketu. Imali su puno drugih ili trećih šansi, a kasnije im se povećala i preciznost vanjskog šuta. Cibosi su preko Kapuste i Aranitovića kratko poveli s 15:12, ali je kasnije sve prešlo na stranu momčadi Danijela Jusupa. Skakačka dominacija bila je nestvarna, na poluvremenu čak 30-17 za goste, a još je dramatičnije dodati kako su Zadrani imali 10, a Zagrepčani samo 3 napadačka skoka. Zadar je u prvom dijelu ubacio 7 trica i to preko čak petoric igrača, tako da je opasnost vrebala sa svih pozicija.

Početkom druge četvrtine pojavio se novi hendikep za Cibonu jer je kapetan Radovčić zaradio četiri prekršaja. Žganec, Božić, Drežnjak i Lakić potpuno su se nametnuli u reketu, a uz sve to Sesarovi su izabranici imali jednu od slabijih večeri što se postotka šuta tiče. Samo 10 pogođenih lopti iz 34 pokušaja. Zadar je tako koncem poluvremena poveo s 42:27. Imali su i 6 asistencija više i 14 poena razlike za goste realan je odraz snaga u prvih 20 minuta.

U nastavku je Cibona pokušala uzvratiti. Agresivnost je podignuta na višu razinu. Pogođeni su i neki šutevi izvana. Ključni trenutak događa se polovicom treće četvrtine kada je domaćin smanjio na 56:43. Obranili su Cibosi sljedećih sedam suparničkih akcija, ali nisu uspjeli ništa zabiti, a bilo je lijepih prilika. Božićeva trica, Ramljakova prodornost, odlična Žganecova utakmica, ali i ostalih igrača Zadra uvjetovali su njihovu veliku prednost. Bilo je to previše za Cibonu koja je nakon gotovo pet godina prvi puta poražena protiv Zadra u Domu Dražena Petrovića u ABA ligi.

Posljednja je četvrtina nudila samo reviju, a gosti su posve zasluženo osvojili bodove kojima su se približili doigravanju. Luka Božić je odigrao još jednu veliku utakmicu postigavši 22 koša uz 15 skokova i 9 asistencija. Karlo Žganec također je ostvario „double double“ učinak s 13 poena i 10 skokova. U Ciboni 17 koševa Borne Kapuste. Aleksandar Aranitović je ubacio 13.

Josip Sesar, trener Cibone:

„Pali smo na osnovnim postulatima energije. Zadar je sjajan, utreniran, momčad snažnih, velikih tijela. Totalno su nas nadskakali, osobito nas bolji činjenica kako su dominirali u napadačkom skoku. Ekipa koja ima 52 skoka mora pobijediti. Slabo smo trčali, nismo postojali u igri 1 na 1 niti u napadu niti u defanzivi. Nitko nije pomagao Kapusti u kreaciji. Stigli smo na minus 13, obranili 7 akcija Zadra, ali nismo zabijali. Tek u trećoj četvrtini zapravo smo se pojavili na parketu. Čestitam Zadranima na zasluženoj pobjedi“.

Danijel Jusup, trener Zadra:

„Zaslužili smo pobijediti. Nije mala stvar tako nadigrati Cibonu u ovoj dvorani u kojoj je teško igrati. Ključna je bila naša obrana na Kapusti. Lakić i Ramljak su dobro čuvali njihove niske igrače. Nadigrali smo Cibonu i u skoku. Osjetio sam ovih dana kako se dižemo. Ovom smo pobjedom blizu doigravanja Admiral Bet ABA lige i mislim da smo to izvedbama cijele sezone zaista i zaslužili“.

Foto: Cibona