CEDEVITA JUNIOR – CIBONA 93:96 (28:18, 44:51, 56:70,85:85, 93:96)

Važni Cibonini bodovi u nastavku Lige za prvaka hrvatskog prvenstva. Cibona je na gostovanju pobijedila Cedevitu Junior nakon produžetka s 96:93 I ostaje na diobi 1. mjesta sa Splitom. Cibona je u Trnskom krenula nesigurno, a domaćin poletno s Kučićem i Simonom koji su dominirali na vanjskim pozicijama. Cedevita Junior se brzo odvojila Kučićevim tricama iz kuta igrališta. Dvije zaredom za vodstvo 22:9. Povrh svega Borna Kapusta je već u 7 minuti imao 3 prekršaja. Momčad Josipa Sesara stabilizirala se u tim trenucima ubačajima Mazalina i Vukovića, a onda je krenulo u 2. četvrtini. Cibona bez trice iz 6 pokušaja u prvoj četvrtini, a tada su hrvatski prvaci ubacili 3 zaredom. Majcunićeve dvije i Smajlagićeva za vodstvo 41:35. Tu su razliku održali do poluvremena. Cibona je dominirala u skoku, imala čak 15 asistencija i samo 4 izgubljene lopte. Fenomenalno prvo poluvrijeme Mazalina koji je zabio 14 uz 8 skokova i 5 asistencija.

U nastavku Cibona i dalje igra vrlo koncentrirano. S vanjskih pozicija razigrali su se i Smajlagić i Radovčić pa je vodstvo 10 minuta prije svršetka izgledalo izrazito uvjerljivo 70:56. Međutim do izražaja su počeli dolaziti kadrovski problemi. Bez ozlijeđenih Bundovića i Aranitovića, te Bakovića koji je prije par dana našao novi angažman u Španjolskoj, rotacije su postale sve uže. Prekršaji su prorijedili Cibonin sastav. Također izvrsno je u narančastom dresu zaigrao nekadašnji reprezentativac Kruno Simon i Cedevita je prišla sasvim blizu. Jedan za drugim zbog 5. prekršaja ispadaju kapetan Radovčić i najkorisniji igrač susreta Mazalin. Simon je tricom 2 minute prije kraja izjednačio na 81:81. Nakon toga samo slobodna bacanja. Za Cibonu su uspješni bili Kapusta i Smajlagić, ali je nevjerojatno hladnokrvni Mustapić samo sekundu prije kraja pogodio obje lopte za produžetak.

Uslijedio je vrhunac uzbuđenja. Serija vanjskog šuta i trica Smajlagića, ali je obje njegove tricama poništio Kučić. U tim trenucima i Kapusta ispada zbog 5. prekršaja i Cibona ostaje sa samo 6 raspoloživih igrača. Sesar u igru ubacuje tek 17. godišnjeg Frančeševića. Domaćin je poveo s 93:91, Ljubičić pogodio samo bacanje za minus 1, a utakmicu opet s linije slobodnih bacanja okreću Smajlagić i Frančešević za ogromno slavlje igrača hrvatskog prvaka. Divna je spoznaja da je najmlađi Luka Frančešević 10 sekundi prije kraja ubacio obje lopte za pobjedu 96:93.

Silan broj interesantnih statističkih pokazatelja… Izdvojit ćemo najvažnije. 25 koševa i 8 skokova Svena Smajlagića. Lovro Mazalin je dodao 19 uz 11 uhvaćenih lopti i 6 asistencija. Majcunić je zabio 12, a Kapusta i Vuković 10 koševa. Kod poražene Cedevite Junior 24 poena Simona i 20 Kučića.

Cibona tako ostaje na diobi 1.mjesta sa Splitom u HT Premijer ligi s omjerom 20/4, a već sutra (ponedjeljak) u Dom Dražena Petrovića stiže beogradski FMP s kojim će naš sastav u 18 sati igrati u okviru ABA lige.

JOSIP SESAR, trener Cibone:
„Nevjerojatno zahtjevna utakmica. Krenuli smo mlako, ali smo brzo uspostavili kontrolu. Teško je igrati bez igrača poput Bundovića i Aranitovića. Baković je već nažalost naša prošlost, a brojni prekršaji donijeli su nove probleme. Vuković je morao imati veliku minutažu za što još nije spreman, ali je podmetnuo leđa. Izgubili smo u nastavku defanzivni skok, Cedevita je mijenjala obranu i stigli su našu veliku razliku. Sjajno smo defanzivno reagirali u produžetku. Ljubičić je odlično iskakao u pick igri. Zadovoljan sam jer se objektivno takve utakmice često gube kada izgubite tako veliku prednost. Momci su poštivali jedan drugoga, a čestitam i najmlađem Frančeševiću koji je hladno ubacio slobodna bacanja u presudnom trenutku. Žao mi je što već sutra igramo protiv jakog FMP-a u 18 sati. Prorijeđeni smo, a nakon ove utakmice i mentalno prazni, ali dat ćemo sve od sebe.”

DOMAGOJ VUKOVIĆ, prvotimac Cibone:
„Jako bitna pobjeda za nastavak državnog prvenstva. Već sutra imamo novu utakmicu protiv FMP-a u koji ulazimo sa suženom rotacijom, ali što je – tu je. Potrošili smo se i više nego što smo htjeli, ali spremno dočekujemo i idućeg protivnika“.

DAMIR MULAOMEROVIĆ, trener Cedevite Junior:
„Ovih zadnjih deset minuta je bilo onako, kako je i trebalo biti od samoga početka. Imali smo dosta problema s prekršajima, ali smo se borili do posljednjih trenutaka. Bile su i atipične petorke na parketu jer su nam „ispali“ visoki igrači. Dosta smo se potrošili, međutim, imali smo šut za pobjedu, moglo se u završnici prelomiti i u našu korist, ali čestitam Ciboni.“

VITO KUČIĆ, košarkaš Cedevite Junior:
„Napravili smo dosta pogrešaka u prvoj četvrtini, mogu reći i gluposti koje sigurno nismo dogovarali prije utakmice, ali se nismo snašli na njihov „switch“. U drugom poluvremenu smo se pokušavali vratiti, do toga smo i došli u četvrtoj dionici, uz pomalo čudnu petorku. Uspjeli smo izboriti produžetak, a na kraju je praktički odlučivala jedna lopta. Sreća nije bila na našoj strani i izgubili smo.

Foto: Marin Sušić