Cibona je u prvoj utakmici završnice prvenstva Hrvatske svladala Zadar 84:68 i tako povela u seriji na tri dobivene utakmice.

Draženov dom ispunjen do posljednjeg mjesta uoči susreta pozdravio je zlatne kadete Cibone kojima je predsjednik Ivica Lovrić uručio prigodne poklone Francka.

Sjajna atmosfera prenijela se na Vukove koji su prvu četvrtinu dobili 28:15.Raspoloženi Andrija Žižić bio je kreator serije koju je zatvorio Davor Kus za + 15 (28:13).

Najbolji period igre Zadar je imao u finišu druge četvrtine kada su Ante Delaš i Jusuf Nurkić smanjili prednost na 38:34. Da Cibona na odmor ode s deset koševa viška (48:38) pobrinuli su se Jerel Blassingame i Marin Rozić.
Zadrani su početkom nastavka došli na zaostatak 49:43, a onda se razigrao i Kus koji je uz trice Žižiža i Šarića odveo Cibonu do + 14 (61:47).

U posljednjih deset minuta gosti koji su trice gađali 4/27 nisu imali snage za preokret, a tricama DJ Strawberrya i Kusa Vukovi odlaze na 18 razlike (82:64) čime zaključuju prvu finalnu utakmicu.

Žižić i Blassingame s 20 koševa su predvodili Cibonu, dok su Strawberry i Kus dodali po 13. Kod Zadra Romeo Travis je ubacio 21.

”Mi nismo imali tečnosti u igri i uz jako loš šut nismo imali šanse u ovoj utakmici. Već u početku se vidjelo da nismo pravi, i mi se sada moramo okrenuti drugoj utakmici. Cibona je imala više odmora od nas, a presudio je njihov bolji šut i individualna kvaliteta. Naše šanse u Zadru su puno veće nego u Zagrebu”….kazao je trener Zadra Ante Nazor dok je trener Cibone Danijel Lutz bio zadovoljan pobjedom pred punom dvoranom…”Puna dvorana nas ponijela na startu utakmice. Bili smo koncentrirani na startu što nam je olakšalo nastavak utakmice. Deficit u skoku koji smo imali nadoknadili smo srcem i obranom koja nam je otvarala dosta napadačkih mogućnosti. Prvo poluvrijeme nismo završili s većom prednosti, ali u nastavku je bilo bolje. Slabiji šut Zadra je zasluga naše obrane koja mora bolje zagrađivati i imati veći posjed lopte. Ova pobjeda nas ne smije uspavati jer Zadar će u svojoj dvorani pogoditi neke šuteve koji večeras nisu ušli.”

Druga finalna utakmica igra se u subotu (20.00) u Zadru, a treća slijedećeg utorka u Draženovom domu.

CIBONA – ZADAR 84:68 (28:15, 19:22, 18:14, 19:17)

Cibona: Kus 13, Blassingame 20, Šarić 9, Marčinković, Rozić 5, Jagodić – Kuridža, Strawbwrry 13, Nicević 4, Žižić 20, Mazalin, Arapović, Kovačević.
Zadar: Ivanov 6, Travis 21, Thorne 5, Kaštroil 6, Delaš 8, Ramljak 2, Brkić 2, Krasić 4, Nurkić 9, Morović, Vrbanc 5, Prostran.

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL & Danijel Kasap/PIXSELL