Dražen Petrović napustio nas je na današnji dan prije 19 godina. Tragična prometna nesreća prekinula je Draženov životni i košarkaški put. Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša. Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena te se smatra predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.

Sjajnu karijeru Dražen je započeo u rodnom Šibeniku, a iako su punoljetnog Dražena mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije željeli u svojim redovima, on je potpisao za Cibonu. Nakon uspjeha s Cibonom, s kojom je dva puta bio na tronu Europe, prešao je u Real Madrid. U tom periodu Dražen je bio i vođa državne reprezentacije s kojom je odnio pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. te osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine. Slijedi odlazak u NBA. Prvo u Portland Trail Blazerse, a onda u New Jersey Netse. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg beka pucača NBA te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni, i to u finalnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen …

Dražen je poginuo u prometnoj nesreći, 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu.

Na zagrebačkom Mirogoju danas su i predstavnici Košarkaškog kluba Cibona položili cvijeće na posljednje počivalište neprežaljenog Dražena.