bogdanovic-rozic-cibona-furiozno-do-majstorice-vukovi-unistili-cedevitu-s-19-900x600-412023Košarkaši Cibone odigrali su možda i najbolje poluvrijeme u sezoni i tako ostali u utrci za finale hrvatskog prvenstva. Poslije nes(p)retnog poraza prošle srijede u Sutinskim vrelima, Cibosi su se u uzvratu kod kuće riješili briga već u prvom poluvremenu, uz odličnu igru, otišli  na velikih i pomalo nestvarnih +30 na kraju druge četvrtine pa su u nastavku utakmice rutinski čuvali prednost.

Konačna odluka o pobjedniku i drugom finalistu, koji će igrati protiv Zagreba, koji je u subotu izbacio Zadar, znat će se u srijedu. Cibona je izborila odlučujuću treću utakmicu u polufinalnoj seriji protiv Cedevite sjajnom igrom na domaćem terenu, slavili su s 107:88.

Gostujući trener Aco Petrović nikako nije uspijevao pronaći raspoloženu petorku. Cibona je do prve značajnije prednosti došla u petoj minuti koševima  Baraća i Bogdanovića nakon prodora, pa Bogdanovićevo polaganje u tranziciji nakon Baraćeve osvojene lopte, povezali su mini-seriju od 6:0 za odlazak na 17:9. Domaći igrači su vrlo lako i prelako, probijali svoje suparnike i zabili sve što su htjeli. Priprijetili su samo nakratko, približivanjem do 21:18 tri minute do kraja prve dionice,  ali Cibosi su svaki put odgovorili još jače.

Predvođena RozićemVragovićem uz pomoć Vrbanca te Bogdanovića, Cibona je u završnici prve četvrtine imala prednost od 12 razlike da bi nastavila još jače u drugoj dionici. Tada je Petrović pokušavao s Edwardsom pa s Kaštropilom na centru, pa bez pravog centra, a na vanjskim pozicijama s PrincomTrohom, pa vraćao startere – sve uzalud.

Cibosi su se toliko nazabijali zicera iz prodora da sjajnih 22/29 iz igre, 76 posto, nije bilo iznenađenje, a u bijegu do 30 razlike u drugoj dionici sijevnule su i jedine dvije domaće trice u prvom poluvremenu, po jedna Rozićeva i Bogdanovićeva, što je dodatno demoraliziralo goste, pa je Aco Petrović je sjeo na klupu, shvativši da je nema povratka. Nakon -30 na poluvremenu, Cedeviti je u nastavku jedina nada mogla biti da se Cibona potpuno raspadne, ali to se ipak nije dogodilo. Petrovićeva momčad je u trećoj četvrtini pokazala znakove života u dva perioda, prvo smanjenjem na 61:38, a potom i približavanjem na 77:56 nakon što su Cibosi u 24. minuti bili na 75:44 – no, trice Vrbanca i Miljkovića, četiri poena Radoševića i Bogdanovićevo zakucavanje u kontri su u završnici te četvrtine vratili domaće na 91:63.

U posljednjih deset minuta ušlo se s 91:65, a u završnoj dionici dobili smo barem naznaku neizvjesnosti, ako to možemo tako nazvati. Hrvoje Kovačević, u nastavku je pogodio dvije trice, a Corsley Edwards dodao četiri uzastopna poena pa su gosti smanjili na 97:83 pet minuta do kraja, ali za domaće odgovorio Tomislav Zubčić sa svoje dvije trice, po jednom iz svakog kuta, za 103:83 za Cibonu, tu je priči bio kraj. Najefikasniji igrač Cibone bio je Bogdanović (29 poena, šut 10/17, pet skokova), dok je Rozić dodao 19 poena bez promašaja iz igre (8/8), uz pet asistencija i četiri osvojene lopte. Zubčić se pridružio sa 16 poena i pet skokova, a Vrbanc s 15 poena.

Goste je vodio Kovačević (22 poena) dok su Damjan Rudež i Marino Baždarić dodali po 13 poena, a Žižić 12.

U srijedu nam predstoji žestoka borba jer više nema prilike za popravni…

Autorica: Sonja Mihajlović