Minimalnom pobjedom nad domaćinom Grčkom, košem Omerhodžića u posljednjim trenucima, hrvatska juniroska reprezentacija izborila je polufinale Svjetskog prvenstva.

Izabranici Joška Pulje još su jednom pokazali veliki karakter i pobjednički mentalitet, sve ono što je njihov trener \’kao papiga\’ stalno ponavljao. Nakon utakmice s Grčkom i načina na koji je izborena \’zlatna pobjeda\’, konačno će u to povjerovati i mnogi drugi. U susretu koji im je \’nosio sve, ali i uzimao sve\’, Ukić i društvo nadjačali su jakog protivnika, paklenu atmosferu u Alexadrio Sport Areni, izborivši u posljednjim trenucima kartu za polufinale Svjetskog prvenstva. Košarkaš koji je s tri poena u posljednjim trenucima susreta donio Hrvatskoj trijumf zove se Damir Omerhodžić, ali mogao je to biti bilo tko, jer svi su hrvatski juniori zaslužni za slavlje nad favoriziranim domaćinima.

Hrvatski košarkaši odlično su počeli utakmicu, ne obaziravši se na vruću atmosferu, te su nakon prve četvrtine imali mirnih pet razlike (18:13). Jaki otpor od prve minute susreta pomalo je zbunio Grke, koji su sve svoje protivnike lomili od samog početka utakmice, pa su se \’sabrali\’ tek pred kraj poluvremena i serijom 10:0 na odmor otišli s osam poena \’viška\’ (38:30).

U trećoj četvrtini Puljini juniori polako su hvatali priključak s Grčkom, da bi na ulasku u posljednju četvrtinu imali \’plus tri\’. Što se više bližio kraj susreta, domaći košarkaši pojačavali su tempo u obrani i u napadu, ali niti hrvatski reprezentativci nisu im ostali dužni. Dvije minute prije kraja Grci su imali tri razlike (68:65), nešto kasnije još uvijek je bio isti razmak (70:67), no potom je Ukić ubacio tricu, poravnavši na 70:70. U idućem napadu Grci su ponovno prešli u vodstvo (72:70), da bi u posljednjim trenucima njihovu nadu u trijumf \’ubio\’ Omerhodžić, postavivši konačnih 73:72.

Najučinkovitiji igrač hrvatske reprezentacije bio je Roko Ukić s 19 koševa, četiri skoka i tri dodavanja. Drago Pašalić dodao je 20 poena i 14 skokova, Marko Tomas 15 koševa, šest skokova i pet asistencija, Marko Banić osam poena i sedam skokova, dok je junak dvoboja Damir Omerhodžić ubilježio sedam koševa. Kod Grka \’Baby Shaq\’ Schortsanitis upisao je 16 koševa i 12 skokova, dok je Vassiliadis dodao također 16 poena.

Iskon Internet