Nakon što su se plasirali među četiri najbolje reprezentacije na svijetu, hrvatski juniori nisu uspjeli izboriti medalju na Svjetskom prvenstvu u Solunu. Poslije polufinalnog poraza od Australaca, Hrvati su izgubili i utakmicu za brončanu medalju. U dvoboju za treće mjesto bolji su bili domaćini Grci (73:64).

U susretu izjednačenih suparnika imali su naši potkraj susreta napad za izjednačenje, ali su ga promašili. Ovaj put su Puljini izabranici bolje počeli nego protiv Australaca. Dobro su igrali Ukić, Tomas i Banić, ali je zato skromnijeg učinka no obično bio Pašalić. Promašeni, isforsirani šutevi stajali su nas grčkih protuudara. U drugoj rundi draftirani centar Schortsanitis nije se naigrao (10 koševa), ali nam je zato 20 koševa ubacio njihov drugi centar Vougioukas (čak 13 u drugoj četvrtini). Baby Shaq (Schortsanitis) je, nakon što je u polufinalu protiv Litavaca dobio udarac laktom u glavu, razbio svlačionicu, a umalo je prevrnuo i jedan kombi na parkiralištu, pa ga je trener i zbog te pretjerane nervoze manje koristio.

Hrvatska je ostala bez medalje (na prethodnom SP-u smo bili treći), ali nam za utjehu ostaje činjenica da, gledano pojedinačno, imamo najviše talenata. To su mi kazali mnogi NBA skauti prisutni ovdje. Počevši s Ukićem, preko Pašalića i Tomasa, pa do Omerhodžića, a ne bih zanemario niti talent Banića, Kedže, Filipovića i Perića. Ukić je izabran u najbolju petorku prvenstva, u kojoj su još i portorikanski razigravač Barea (najbolji strijelac prvenstva), grčki branič Vasiliadis, litavsko krilo Kaleiza i australski centar hrvatskih korijena Bogut (najbolji skakač prvenstva). Novi svjetski prvaci su Australci koji su uz 35 Bogutovih koševa deklasirali Litavce sa 34 koša razlike (126:92).

IGOR KRALJ