KK SC Derby – KK Cibona 93-101 (24-12, 20-32, 23-29, 26-28)

Cibona je u Podgorici u susretu protiv SC Derbyja upisala šestu pobjedu u nizu te treću u sklopu regionalne AdmiralBet ABA lige. Unatoč nešto lošijem ulasku u utakmicu, Vukovi se nisu predavali te fenomenalnom šuterskom večeri odnose pobjedu.

Cibona je krenula u utakmicu s petorkom Domagoj Vuković, Ivan Perasović, Aleksandar Aranitović, Alex Stein i Tomislav Buljan. S druge strane, trener Andrej Žakelj poslao je na parket petorku Emir Hadžibegović, Aubrey Dawkins, Kenan Kamenjaš, Borna Kapusta i Mateo Drežnjak. 

Prvu prednost na utakmici uzeo je SC Derby tricom Dawkinsa, dok je prve poene za Cibonu upisao Aleksandar Aranitović. Domaćin je potom koševima Drežnjaka, Kamenjaša i Kapuste dva puta stjecao prednost od pet poena razlike, ali u oba navrata Cibona je odgovorila tricom, prvo Steina, a onda i Aranitovića (12-10). Uslijedila je TV minuta odmora nakon koje domaćin reagira puno bolje i serijom 12-0 minutu prije kraja četvrtine dolazi do najvećih +14 na susretu (24-10). Zaostatak je do kraja četvrtine smanjio Aranitović za 24-12 na semaforu.

Cibona je drugu četvrtinu otvorila koševima Bošnjaka i Radovčića s linije slobodnih bacanja, ali do prvog koša iz igre čekalo se pune dvije minute kada je Jakov Mustapić u prodoru izborio koš faul. Slobodno bacanje Mustapić je realizirao pa rezultat na semaforu pokazuje 28-18. Iako je na drugoj strani Mirković svojim devetim poenom vratio SC na +12, odlično razdoblje Cibone u sljedećim napadima potvrdili su Majcunić i Proleta svaki dvjema tricama pa je zaostatak smanjen na samo pet poena (35-30). Minutu prije kraja druge četvrtine Cibona se u potpunosti vratila u susret, a onda i još jednom tricom Majcunića povela 38-39. Već napad kasnije, Vukovi grizu, Aranitović krade loptu i polaže za 38-41. Mateo Drežnjak potom izjednačuje rezultat tricom na drugoj strani pa Jakša Vulić zove minutu odmora nakon koje istom mjerom uzvraća Stein za 41-44. Ipak, Mateo Drežnjak je realizirao tri slobodna bacanja te izjednačio rezultat s kojim se otišlo na veliki odmor (44-44).

Fenomenalnu igru iz druge četvrtine Cibona je preslikala i na treću! Tricama Buljana i Vukovića, a onda i košem Steina odlazi se na 48-52. Smanjio je domaćin zaostatak na dva poena, ali Stein odmah uzvraća još jednom tricom za +5 (50-55). Zabijao je i SC Derby svoje na drugoj strani, pa tako gledamo jednu odličnu utakmicu. Nastavlja Cibona ‘rešetanjem’ trica, 12. na utakmici i svoju četvrtu zabio je Majcunić pa Cibona odlazi na najvećih +6. Dawkins je s druge strane uspio realizirati slobodna bacanja, ali košem Bošnjaka te tricama Prolete i Radovčića Cibona odlazi na najvećih +11 (55-66). Minutu prije kraja treće četvrtine, kako je to opisao komentator Arena Sporta, Vid Horvat, nastavila se rapsodija jer Radovčić tricom odvodi Vukove na velikih +15 (58-73). Ipak, s devet poena u nizu Mateo Drežnjak vratio je zaostatak domaćina na samo šest poena (67-73). 

Otvorila je Cibona posljednju dionicu novom tricom preko Aranitovića, ali momentum je ipak na strani domaćina koji koševima Vučeljića i odličnog Drežnjaka smanjuje zaostatak na samo tri poena (73-76). Jakša Vulić reagirao je minutom odmora, crtala se akcija za Majcunića koji je istu i realizirao tricom. Vratio je tricom Baćović na drugoj strani, ali Proleta i Aranitović 18. i 19. tricom Cibone na susretu odlazi na velikih +9. Potom je Cibonu na +12 tricom odveo Stein (81-93), ali Bogavac uzvraća istom mjerom na drugoj strani napad kasnije. Uslijedio je bolji period domaćina koji smanjuje zaostatak dvije minute prije kraja na pet poena (91-96), ali više od toga nisu mogli. Cibona je upisala pobjedu 93-101! 

‘Prije svega velike čestitke i kredit mojim igračima, večeras su bili iznimno hrabri i raspoloženi u šutu za tri poena. Nešto takvo smo u pripremi utakmice mi i priželjkivali, znali smo da će nam u tom segmentu trebati iznimno dobra utakmica ako želimo upisati pobjedu. S druge strane, imali smo određenih problema s napadačkim skokom, pogotovo u prvom poluvremenu te s nekim izgubljenim loptama, ali kada šutirate na ovakav način 20 trica iz 34 pokušaja onda se zaista mora dogoditi čudo i izgubiti utakmicu. Pobijedili smo u trećoj utakmici u nizu, napunilo nas je to samopouzdanjem, puno nam je bolja situacija nego u trenutku otvaranja sezone. Idemo dalje, sezona je duga, a SC Derbyju čestitke na trudu i želim im sreće u nastavku natjecanja.’ – rekao je trener KK Cibona, Jakša Vulić nakon utakmice. 

Cibona je ovom utakmicom srušila i klupski rekord s 20 trica na jednoj utakmici regionalne lige, a pobjedom i došla do omjera 3-5. U sljedećem kolu AdmiralBet ABA lige, koje je na rasporedu u petak, 24. studenog, Cibona u Draženovom domu dočekuje Megu.

PHOTO: SC Derby/Filip Roganović