Tužna srca smo u ponedjeljak, 10. srpnja, primili vijest iz zagrebačkog Kazališta Komedija, da je u 74. godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo legendarni hrvatski umjetnik Branko Blaće. Najpoznatiji po ulozi Gubec-bega, stekao je veliku reputaciju i popularnost već na nezaboravnoj praizvedbi ovog kultnog djela u režiji Vlade Štefančića, 5. ožujka 1974. Tu su predstavu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i u mnogim drugim gradovima vidjele na tisuće gledatelja, tako da je među onima koje su se najčešće izvodile u Hrvatskoj. Uz zapaženu kazališnu karijeru, nadarenost ka glumi Blaće je iskazivao i u nekim filmovima. Najčešće su to bili trileri u američkoj koprodukciji.

Rođen je 1949. u Zagrebu, a na daskama koje život znače pojavio se sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Radni je odnos u Komediji zasnovao još daleke 1978. i ostao tamo sve do odlaska u mirovinu, krajem 2008. godine. Igrao je i u Gričkoj vještici te u drugim, poznatim predstavama. Bio je i glumac i pjevač snažne osobnosti, što se vidjelo i u mjuziklima Crveni otok i Jadnici, kao i u rock-operama, a proslavila ga je i glumačka rola naslovne uloge u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca u sjajno prihvaćenoj TV ekranizaciji Danijela Marušića.

Što se pjevanja tiče, repertoar mu je uistinu bio širok, od onih klasika Handela, Schuberta i Schumana, pa do Brahmsa. Imao je specifičan glas velikog raspona i mogućnosti, pa su ga mnogi vidjeli u opernim vodama, no Branko se opredijelio za glazbenu raznolikost i svestranost, nastupajući na estradi i festivalima domaće zabavne glazbe. Nerijetko je pjevao i snimao razne duete, a nama je posebno drago što je bio dio ekipe koja je otpjevala našu legendarnu navijačku pjesmu „Heja, heja Cibosi” koja je nastala još 1982. i praktički je cijelo vrijeme među navijačima popularna kao neslužbena himna kluba.

Na sceni je stekao bogato i svestrano iskustvo koje je rado i stručno prenosio u svom pedagoškom radu s mladim glumcima i pjevačima, posebice onima zainteresiranim za mjuzikle. S obzirom na sve što je ostvario u svom umjetničkom opusu, zauvijek će ostati jedinstvena pojava hrvatskog kazališta i glazbe.

Foto: Arhiva Komedije