Govoriti, dakako i pisati o Mirku Novoselu prvenstveno, kao polaznu točku, ima duboko poštovanje prema svemu što je u životu dosegnuo. Toliko je toga, da bi nam trebalo puno vremena i prostora nabrajajući sva njegova ostvarenja i zasluge u tako upečatljivom košarkaškom opusu. I igračkom i trenerskom i direktorskom, a bio je jedno vrijeme čak i sudac! Nastupao je u dresu Lokomotive od sada već jako daleke 1952. pa sve do 1966., da bi se nešto kasnije, kao stručnjak na klupi, dokazao i na najvećoj pozornici. Mnogi ga i danas zovu „ocem“ Cibone zbog svega što je u klubu napravio, od početka njegova uzleta do nezaboravnih europskih titula u koje je ugradio svoje ogromno znanje, autoritet i iskustvo.

Imao je gospodin Mirko itekako veliku, zapravo i ključnu ulogu u zlatnim godinama zagrebačkog sportskog ponosa. On je bio taj koji je sve pokrenuo i čija se vizija pretvorila u najplodonosnije razdoblje Cibosa. Bili su zagrebački Plavi dvostruki prvaci Europe, osvojili su i Kup pobjednika kupova, imali svoju sjajnu eru s velikim igračima, a sve ih je na jednom mjestu okupio upravo Novosel. Pod njegovom su trenerskom palicom stasavali brojni reprezentativci, a Dražen Petrović je stekao i zvjezdani status jednog od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena.

Bio je, dakle, sinonim za uspjeh. Osvajao je trofeje na klupi Cibone, iskazao se u pravom svjetlu i kao izbornik reprezentacije bivše Jugoslavije. Sjajnu trenersku karijeru potvrdio je i na klupi hrvatske državne vrste za koju je devedesetih uspješno lobirao diljem Europe i svijeta, pa nam je sjajna nacionalna selekcija u ono vrijeme imala priliku zaigrati na Olimpijskim igrama u Barceloni ’92 i boriti se za zlato s jedinim pravim američkim Dream teamom. Spoznaja da je svojedobno bio najtrofejniji europski trener govori sama za sebe, kao i činjenica da je najuspješniji stručnjak u povijesti hrvatske košarke!

Primljen je u košarkašku Kuću slavnih, a u svojoj Ciboni ima status počasnog predsjednika. I duboko u devetom desetljeću života prati sve što se događa pod Tornjem i veseli ga svaka pobjeda Vukova koje bi ponovno želio vidjeti među europskim velikanima. Lani smo mu čestitali 70. obljetnicu od dolaska u naš klub, a danas mu, 30. lipnja 2023., želimo sve najbolje za njegov 85. rođendan! Neka Vam je sretan, gospodine Mirko i da ih bude još puno u zdravom, ugodnom i veselom okruženju!

Foto: Cibona