ZADAR – CIBONA 93:76 (23:19, 40:42, 61:57, 93:76)

Košarkaši Cibone poraženi su u Zadru s 93:76 u 4. kolu Lige za prvaka hrvatskog prvenstva. Na taj način na vrhu ljestvice došlo je do potpunog izjednačenja jer nakon ovoga kola Cibona, Split i Zadar imaju isti učinak 21/5.

Prvo poluvrijeme  bilo je razdoblje velikih amplituda. Zadar je brzo poveo s 10 koševa razlike 14:4. Cibona je generalno udaljena od koša, vanjski šut nije funkcionirao, a Ramljak je na početku dobro kontrolirao Kapustine kretnje i ideje. Nakon minute odmora – brziuzvrat Zagrepčana. Ulaskom Radovčića izvrsno je funkcionirala njegova kombinatorika s Vukovićem. Lagani poeni uvjetovali su brzo izjednačenje 16:16. Božićevom zaslugom domaćin je ponovno pobjegao na 26:17,nakon čega slijedi fenomenalno Cibonino razdoblje. U napadu su pronašli pravi balans. Obrambeno, Sesarova se ekipa skupila u reketu dopuštajući protivniku vanjski šut. Naravno, to su bili koncepcijski rizici samo na nekim igračima. Zadar se izgubio u forsiranju i promašajima, a Cibosi su igrali lagano. Dio utakmice u kojem su zajedno igrali Kapusta i Radovčić na bekovima  koristio je Vuković,  precizno poentirao i 90 sekundi prije poluvremena Cibona ima visokih 42:33.

Prilično lako ta je odlična druga četvrtina kompromitirana zadarskom serijom 7:0, pa je prednost gostiju do odmora minimalna. Vuković i Radovčić ubacili su po 10 koševa, a kapetan Vukova je imao i 4 asistencije. Završno što se prvog dijela tiče upada u oči trica Zadra 3/18. te Cibonina prednost u skoku i asistencijama. Uslijedilo je 7-8 vrlo „tvrdih“ minuta nastavka u kojem su jedni drugima uzvraćali poenima. Aranitovićeva trica za vodstvo 52:46 u 27. minuti bila je posljednji bljesak aktualnog prvaka u ovom susretu. Domaćin je počeo pogađati izvanja i njihova serija 12-1 pokazat će se odlučujućom. Cibona je izgubila skakačku ravnotežu, pojavili su se i problemi s linije slobodnih bacanja, tako da je uslijedio značajan pad do svršetka susreta.

Igrač utakmice je bez sumnje  Drežnjak koji je pogodio  tri  trice u nizu, a završnu kvalitetu Zadrani su dobili u Čampari koji je dodao još dvije. Za razliku od prvog poluvremena, sada je Cibona pretjerivala sa šutom s velikih udaljenosti. Imali su tek 3-20 polovicom posljednje četvrtine. Zadar je dominirao u skoku, imali su puno laganih ubačaja i utakmicu su jednostavno zaključili. Kod pobjednika je Dario Drežnjak ubacio 24 koša uz 4 trice, a Luka Božić je dodao 20 poena, uz 10 skokova i 7 asistencija. U Ciboni je s 18 poena najefikasniji bio Domagoj  Vuković , a Krešimir Radovčić je postigao 15, dodavši 6 skokova i 5 asistencija. Cibona  svom velikom rivalu može uzvratiti već u subotu, kada ove dvije momčadi imaju ogled  Admiral Bet ABA lige u Domu Dražena Petrovića.

Josip Sesar, trener Cibone:

„Žao mi je završnice prvog poluvremena. Samo minutu prije kraja imali smo devet poena razlike, odlično funkcionirali u drugoj četvrtini. Trebali smo to zaista odraditi pametnije. U nastavku smo najviše problema imali u građenju defanzivnog skoka, tu smo popustili. Došlo je i do energetskog pada, a nismo se snašli ni što se sudačkog kriterija tiče. Vjerujem da ćemo u subotu uzvratiti Zadranima i pozivam naše navijače da nas podrže“

Domagoj Vuković, prvotimac Cibone:

„Prvi smo dio susreta držali pod kontrolom, međutim, sredinom treće četvrtine je trener Jusup promijenio taktiku u obrani i mi se potom baš i nismo snašli. To je unijelo i nervozu u naše redove, a mislim da konačni ishod ni približno nije realan odnosu snaga. Činjenica je da je Zadar jako dobra momčad i ako se protiv njih ne „baciš na glavu“, ne možeš očekivati bodove. A mi to nismo učinili ovaj puta. Ponovno igramo za nekoliko dana, vjerujem da ćemo biti uspješniji“

Danijel Jusup, trener Zadra:

„U prvom poluvremenu kao da smo bili u drugoj brzini, pa sam tijekom odmora prije svega morao „probuditi“ igrače. Srećom pa Cibona prethodno nije zadržala uvjerljiviju prednost jer tko zna kako bi sve završilo. Malo smo porazgovarali u svlačionici jer smo naprosto morali bolje. Kada je došla energija uz veću želju na parketu onda je došao i šut i sve ostalo. Bili smo nadahnuti u nastavku, kada smo počeli pogađati otvorene šuteve praktički je sve bilo riješeno. Bit će tu još svega u nastavku sezone, moramo raditi na tome da sve to skupa dočekamo potpuno spremni“.

Dario Drežnjak, igrač  Zadra:

„Čestitke na pobjedimojim suigračima i stožeru. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, pogotovo u drugom poluvremenu. Prije toga smo radili neke pogreške  koje ne bismo smjeli, no kasnije smo to značajno smanjili i preuzeli vodstvo te otišli na veliku prednost iako je bilo dosta teško osvojiti bodove. Preciznost u drugom dijelu nas je odvela u mirniju završnicu i drago nam je da smo dobili. Moramo nastaviti dalje u istom ritmu i probati osigurati prednost domaćeg terena u play-offu“.

Foto: Cibona