Cibona – Zadar 75:96 (21:27,36:48, 57:73, 75:96) 

Košarkaši Cibone poraženi su u derbi susretu hrvatskog prvenstva. Zadar je slavio u Domu Dražena Petrovića s 96:75 , pa je na tablici sada stanje potpuno izjednačeno na vrhu. Cibona, Zadar i Split imaju omjer od 25 pobjeda i 6 poraza. „Vukovi“ su bili prilično oslabljeni i deficitarni visinom jer su Perasović i Vuković morali propustiti izostati zbog ozljeda. Cibosi su odlično otvorili susret, osobito precizni Smajlagić koji je dvjema tricama donio i najveću prednost 18:9. U tom dijelu susreta aktualni su prvaci zaustavili Božića koji je prvi koš zabio s linije slobodnog bacanja tek u sedmoj minuti.  

Dobar vanjski šut, 3 pogođene lopte iz 5 pokušaja i dosta optimizma bilo je tada na klupi domaćina. Međutim, već u tim trenucima osjetilo se kako Cibona ponovno ne kontrolira reket, a u tom segmentu je Zadar uvijek najjači. Momčad Danijela Jusupa s čak pet dvometraša u petorci osvojila je skok, a Lakić je na poziciji organizatora igre bio ogromna brana za Kapustu. Gosti su napravili nevjerojatnu seriju u sljedećih pet minuta. Uistinu, 27-3 je statistički podatak kojeg nije lagano nadmašiti. Tom ogromnom serijom Zadrani su poveli s velikih 36:21, a Sesarova momčad je potonula u posve neobičnu apatiju. Do poluvremena ipak slijedi određena stabilizacija, ali još uvijek bilo visokih 12 poena viška za goste. 

Zadar je nadskakao Cibonu s omjerom 21-9. Pogodili su čak 11 dvica iz 14 pokušaja što je dokaz potpune dominacije u reketu. Uz to je lopta u posjedu Zadrana bila brža i preciznija. Omjer asistencija na poluvremenu je 13-8 za Jusupove izabranike. Unatoč slabijem početku, Božić je na poluvremenu već imao 16 postignutih koševa, a s druge strane ostalo je usamljeni Mazalin s 15. 

Nastavak nije donio neizvjesnost. Cibosima je hendikep u visini bio nenadoknadiv, a suparnik je igrao vrlo dobro i nije dopustio rezultatsko približavanje. Koševima Ljubičića i Kapuste momčad Josipa Sesara posljednji puta barem prividno prijeti, ali više od smanjenja na 59:71 nije uspjela napraviti. Zadrani su u nekoliko navrata vodili i s dvadesetak poena prednosti, a u tom su razdoblju imali duplo više skokova od Zagrepčana. U svakom slučaju, potpuno zaslužena pobjeda Zadra koji je ostvario dominaciju u svim segmentima igre, osobito u visini jer osim Ljubičića, Cibona izostankom Vukovića i Perasovića nije imala dovoljno aduta pod obručima.  

Kod pobjednika 26 koševa i 7 skokova Luke Božića, a standardno koristan je bio i Marko Ramljak sa 17. Zadar je, dodajmo i to, imao petoricu s 12 i više poena. Krešimir Ljubičić najefikasniji je igrač „Vukova“. Ubacio je 21, a Smajlagić je dodao 18 koševa. 

Josip Sesar, trener Cibone:
„Čestitam momčadi Zadra na uvjerljivoj pobjedi. Jednostavno nismo bili pravi, a jedan od razloga je i u tomu što nismo već duže vrijeme  imali mogućnost trenirati pet na pet. Neki su nam igrači bolesni, neki drugi ozlijeđeni i jasno je da se njihov izostanak morao osjetiti. Međutim, to ne umanjuje sjajan nastup Zadrana i njihovu pobjedu. Sljedećih četiri, pet dana moramo iskoristiti da se maksimalno pripremimo za Split i okrenemo se onome što nas očekuje u završnici prvenstva“. 

Danijel Jusup, trener Zadra: 
„Odigrali smo jako dobru utakmicu, bez obzira što nam je to već bila treća u nizu u svega pet dana. Energetski smo odlično izgledali, kontrolirali smo, osim samoga početka, gotovo cijeli susret. Cibona je odlična napadačka momčad i s tricama uvijek svakome može napraviti probleme. Uspjeli smo ih u tome zaustaviti, uvjerljivo na kraju pobijediti i jako sam sretan zbog toga“. 

Krešimir Ljubičić, košarkaš Cibone: 
„Baš slaba utakmica s naše strane u koju smo loše ušli i na isti je način završili. Imali smo tek pojedina razdoblja u ovom dvoboju, od svega par minuta u kojima smo nešto uspijevali napraviti, međutim, to nije bilo dovoljno. Zadranima čestitam, a mi nismo bili pravi i očito ćemo morati nešto promijeniti u nekim idućim susretima s njima. Trebamo sada riješiti neke svoje probleme, vjerujem da ćemo igrati kompletni u sljedećim dvobojima. Pokušat ćemo dobiti Split i onda ćemo vidjeti na kojem ćemo mjestu dočekati Play-off“.  

Luka Božić, igrač Zadra:
„Uvijek je teško protiv Cibone, bez obzira gdje se igra. Iako je kod nas prisutan umor u ovakvom rasporedu utakmica kada igramo već treći puta u svega pet dana, odradili smo ovaj derbi na visokoj razini. Zaslužili smo pobjedu i nadam se da ćemo u istom ritmu nastaviti i dalje“.


Foto: Cibona