MZT – Cibona 87:74 (19:21, 41:53, 71:58, 87:74)

Košarkaši Cibone poraženi su u Skopju protiv MZT-a s 87:74, u svom posljednjem susretu Admiral Bet ABA lige i na taj način završavaju natjecanje s 9 pobjeda i 17 poraza što je dovoljno za 10. mjesto. Presudna utakmica za Makedonce i manje važna za „Vukove“ krenula je u nešto sporijem ritmu od očekivanog. Domaćin nije koristio huk s tribina koje su u velikom broju podržale svoj sastav u odlučujućoj utakmici za ostanak. Sesarova momčad povela je s 9:3 koristeći Ljubičićevu snagu u reketu. Makedonci su preokrenuli i minimalno poveli zahvaljujući svojim agilnim strancima Bursaću i Caffeyu.

A onda u drugoj četvrtini prava Cibonina kanonada s vanjskih pozicija. Pravi je raritet ubaciti 5 trica u pet napada zaredom. Lepeza strijelaca bila je također bogata, a činili su je Aranitović, Smajlagić, Vuković, te Majcunić koji je pogodio dvije. Zagrepčani su kontrolirali skok, imali 13 asistencija, pa su završnim ubačajem Perasovića stvorili ozbiljnu prednost 53:41 na poluvremenu. Svih devet igrača Josipa Sesara koji su nastupili, upisali su se u strijelce, a najviše koševa postigao je Sven Smajlagić (12). Ukupni šut u tih 20 minuta bio im je 20/31 što je visoka razina preciznosti.

Nevjerojatna promjena na parketu uslijedila je u drugom poluvremenu. U samo četiri minute Makedonci su nadoknadili veliki minus i serijom 13:0 poveli s 54:53. Domaćin je dramatično povećao agresivnost, pogodili su puno šuteva s velikih udaljenosti, ali igrači Cibone stajali su predaleko, a povremeno su, kao što je i njihov trener Sesar rekao u minuti odmora, zaista bili nonšalantni. Gotovo nestvarno zvuči rezultat 30:5 u trećoj četvrtini, s tim da je svih pet poena postigao Aranitović. Kako je MZT poveo sa 75:58, stvari se više ni na koji način nisu mogle promijeniti.

Presudio je ogroman motiv Skopjanaca jer pobjedom dolaze na prag kvalifikacija za ostanak u ABA ligi. Dakako, pod uvjetom da Budućnost u subotu pobijedi u Podgorici banjalučki Borac. Domaća ekipa je imala četvoricu s 14 i više poena, a najefikasniji su bili Amerikanac Caffey s 19 i Srbin Bursać sa 17 koševa. Cibonine su brojke u nastavku bile skromne. Ostali su Zagrepčani bez ijedne trice, izgubivši prevlast u skoku i asistencijama. Nešto bolji od ostalih bili su Ljubičić i Aranitović ubacivši po 13 poena, dok su Kapusta i Radovčić imali po 6 asistencija. Cibosi se sada okreću HT Premijer ligi i gostovanju u Šibeniku.

Josip Sesar, trener Cibone:
„Imali smo sjajnu drugu četvrtinu i upozoravao sam momke u poluvremenu da će MZT u nastavku biti drukčiji. Tražio sam da igramo duge napade s puno kretanja, međutim pali smo pod utjecaj atmosfere i tribina. Sve je krenulo iz naše loše defanzive, a domaćin je počeo dominirati u napadačkom skoku. Ostaje žal jer smo izgubili samo jednu četvrtinu, a poraz je na kraju ovako uvjerljiv. Navijanje domaćih navijača bilo je sjajno, bez ijedne ružne riječi prema nama i svaka utakmica u ABA ligi zaslužuje ovakav dekor. Čestitam kolegi Nikoliću, a kako je nama ovo bila posljednja utakmica u ovom natjecanju za tekuću sezonu, zahvalio bih se svim protivničkim trenerima kao igračima i sucima, sve je bilo fer i korektno, a vjerujem da će tako biti i sljedeće natjecateljske godine“.

Dragan Nikolić, trener MZT-a:
„Ne bih sada komentirao ono što nam se događalo u prvom poluvremenu, neki su mi drugi dojmovi trenutno u mislima. Igrali smo protiv giganta kakav je Cibona. Čestitam svome prijatelju Josipu Sesaru na odličnoj sezoni, osvojenom Kupu Krešimira Ćosića i na novoj dužnosti hrvatskog izbornika. Zahvaljujem i svom stručnom stožeru na svemu odrađenom, oni su budućnost MZT-a i makedonske košarke. Mi sada čekamo ishod sutrašnjeg susreta u Podgorici. To je izvan naše moći, ali nadam se kako će favorit Budućnost pobijediti Borac i kako ćemo mi kroz kvalifikacije osigurati status prvoligaša i za sljedeću sezonu ABA lige“.

Foto: Cibona