Josip Sesar, uspješni strateg KK Cibona, novi je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije! Odluku o tomu donio je Upravni odbor HKS-a na svojoj današnjoj sjednici. Tako će trener „Vukova“ naslijediti v.d. Aleksandra Petrovića na jednoj od najvažnijih funkcija u domaćoj košarci,ali i ostati za kormilom Cibosa. Petrović je je nedavno Upravnom odboru uputio dva prijedloga za svoga nasljednika, što mu je ujedno bila i zadaća kao sportskog direktora Saveza. U završnom očitovanju predložio je Sesara i Darija Gjergju, koji također radi odličan posao u Belgiji i s klubom i s tamošnjom nacionalnom vrstom, da bi konačan izbor ipak pao na trenera Cibone. Veliko je to priznanje i našem klubu koji je godinama davao reprezentativce (sada je to Kapusta, bio je i Bundović iz aktualnog kadra), a ne sumnjamo kako će ih biti i ubuduće.

Sesar je, inače, bio Acin najbliži suradnik u hrvatskoj reprezentaciji i sada je dočekao priliku za dodatni iskorak. Podsjećamo da je u vrijeme igračke karijere 1996. godine s juniorskom selekcijom osvojio europsko zlato, a bio je tada izabran i za MVP prvenstva. Pod Toranj je stigao 1999. i već u svojoj prvoj igračkoj sezoni pokazao se kao pravo pojačanje. Uostalom, Cibona je tada igrala i četvrtfinale Eurolige. Što se tiče reprezentacije, za nju je Sesar nastupao na kontinentalnim smotrama 1997. i 2001. te u kvalifikacijama za EP 1999. godine.

Kada je, pak, riječ o njegovom trenerskom putu, 2016. imenovan je izbornikom U-20 vrste, da bi nedugo zatim (2018.) ušao u seniorsku reprezentaciju kao pomoćnik Draženu Anzuloviću. Istu je zadaću imao i 2022. godine u stožeru Aleksandra Petrovića. Sada je upravo na njegovu inicijativu postao kormilarom nacionalne momčadi, a prve će mu zadaće biti uspješni nastupi u posljednjem krugu pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo u ljeto ove godine te olimpijski pretkvalifikacijski turnir koji slijedi u kolovozu.

„Sretan sam i ponosan što sam dobio čast i privilegiju postati izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. Zahvalio bih se Upravnom odboru HKS-a, predsjedniku Rukavini, tajniku Vrankoviću i sportskom direktoru Aleksandru Petroviću. Nadam se dugoj i uspješnoj suradnji“, istaknuo je Sesar.

Foto: Cibona