Split – Cibona 75:77 (6:22,24:35, 48:51, 75:77)

Košarkaši Cibone osvojili su važne bodove u Splitu. U 5. kolu Lige za prvaka pobijedili su domaćina sa 77:75 i ponovno su na prvom mjestu HT Premijer lige. Prilično tvrda košarka u prvih nekoliko minuta. Cibona je pravom defanzivnom reakcijom željela izbrisati lagani poraz protiv Zadra prije nekoliko dana. Igrači Josipa Sesara su uspjeli u tome. Primili su prvi koš tek nakon tri minute, ali još je važnije kako je Split do kraja četvrtine ubacio još samo jednu loptu iz igre. „Vukovi“ su inzistirali na komunikaciji vanjske linije s Ljubičićem i Mazalinom, a kada se otvorio prostor zabijao bi Kapusta izvana. Stoga je prva četvrtina okončana visokim vodstvom Cibone 22:6 uz poene sa svih strana. Cibosi su nakon 10 minuta vodili sa 7:2 u asistencijama, a domaćin je pogodio samo dvije lopte iz 15 pokušaja uz tricu 0-8.

No, prelagano su  Zagrepčani izgubili veliki dio prednosti početkom druge dionice. Punih 6 minuta i 15 sekundi gosti nisu zabili niti koša, a Split se približavao unatoč i dalje niskoj razini preciznosti. Ipak, Splićani su dramatično popravili skok i u tom segmentu igre njihova je prednost postala opipljiva, pa tako i mogućnost da zabiju iz druge ili treće šanse. Nakon 10 promašenih trica pogodili su igrači Srđana Subotića preko Shortera i serijom 12-0 smanjili na 22:18. Cibona je do odmora odbila splitski napad laganim koševima Ljubičića i tricom Kapuste te su na poluvremenu ponovno imali finu rezultatsku prednost od 35:24. Osnovni statistički elementi i dalje su na gostujućoj strani, osim skoka kojega je preuzeo Split. Sesarova momčad je defanzivno izgledala odlično dopustivši Splićanima samo 30% preciznosti šuta. U prvome dijelu najbolji igrači Cibone bili su Ljubičić s 10 i Kapusta s 9 poena i 4 asistencije.

U vrtlogu oscilacija domaćin je krenuo furiozno u nastavku i brzo su nakon samo četiri minute nadoknadili 11 koševa razlike izjednačivši na 37:37. Bilo je u tom razdoblju puno tehničkih grešaka i izgubljenih lopti, a s druge strane Žuti su pogađali s linije slobodnih bacanja. Uzvratila Cibona preko Kapuste i Aranitovića odvojivši se na 48:40. Očekivano, posljednja je četvrtina donijela pregršt uzbuđenja. Zanimljivo je kako u posljednjih 10 minuta niti jedna ekipa nije imala prednost veću od tri poena. Proradio je šut s velikih daljina i to s obje strane. U jednom malom dijelu od 4 minute Split je pogodio 3, a „Vukovi“ dvije trice. Pravi junak završnice je Ivan Majcunić. Ubacio je tada čak četiri trice i to redovito u kritičnim trenucima. Zanimljivo je da su Splićani prvi puta poveli u 33. minuti preko Vuke, a Majcunić je i tada reagirao s druge strane igrališta pogođenom tricom. Još jedna njegova dalekometna lopta završila je na pravom mjestu za vodstvo Cibone 69:66, na 80 sekundi prije svršetka.

Tada smo „uplovili“ u seriju slobodnih bacanja s obje strane i za razliku od prvog dijela Cibona je gađala skoro bez greške. Ipak, pet sekundi prije kraja Majcunić pogađa samo jedno slobodno bacanje za vodstvo 77:75. Splićani su potrošili svoje  minute odmora, pa je Mavra pretrčavši cijeli teren zaustavljen u suparničkom bloku bez pokušaja šuta koji bi eventualno donio izjednačenje. Dakle, izrazito značajna Cibonina pobjeda u Splitu protiv direktnog konkurenta na vrhu. Sesarova je ekipa imala četiri dvoznamenkasta strijelca. Ljubičić je ubacio 17 poena uz šut 8-9. Aranitović i Majcunić postigli su po 16, a potonji je imao i 7 skokova. Kapusta je odigrao najviše, čak 39 minuta, potrošivši se malo na kraju. Ponovno je imao „double double“ učinak od 12 koševa i 11 asistencija. U domaćim redovima Mavra je zabio 22 poena, ali nitko od njegovih suigrača nije ubacio preko 10, pa ni Shorter kojeg je Cibona ukrotila.

Josip Sesar, trener Cibone:
„ Vrlo tvrda utakmica koju smo većim dijelom susreta kontrolirali. Dok je Ljubičić bio svijež i dok je iskakao u „picku“ mi smo držali ritam i bili uspješni. Majcunić je, pak, povukao u presudnim trenucima. Moram reći da je vidljivo kako smo i Split i mi u padu, ne toliko fizičkom, koliko psihičkom. Veliki broj utakmica dolazi na naplatu. AdmiralBet ABA liga sada završava i bitno je održati tenziju i fokus za završnicu hrvatskog prvenstva. Čestitam svojim igračima. Veliko srce i htijenje u situaciji kada nas je sve manje i kada smo prilično umorni“.

Krešimir Radovčić, kapetan Cibone:
„Neizvjesna, tvrda utakmica. Fizički smo malo pali nakon vrlo dobrog prvog poluvremena i Split nas je sustigao jer je u nasatavak ušao bolje i organiziranije. Pobjede u tijesnim završnicama su posebno slatke. Idemo dalje…“

Srđan Subotić, trener Splita:
„Obje su momčadi u padu. Znali smo da će se Cibona skupiti u reketu, ali smo promašivali otvorene šuteve na početku. No, ne mogu igračima ništa prigovoriti. Vratili smo se, pronašli energiju u drugom dijelu, ali smo propustili naš trenutak kada smo poveli. Razigrao se Majcunić i poništio svu našu energiju. Žao mi je tog posljednjeg  brzopletog napada. Nismo više imali minutu odmora u kojoj bismo se dogovorili drukčije.“

Tonko Vuko, prvotimac Splita:
„Čestitam Ciboni. Presudilo je prvo poluvrijeme, pogotovo prva četvrtina u kojoj smo ubacili samo 6 poena. Nismo se dali, vraćali smo se u trećoj i četvrtoj četvrtini s pravim stavom, ali nam je i sreća u finišu okrenula leđa.“

Foto: Cibona