CIBONA – FURNIR 88:86 (26:16, 50:44,66:59,88:86)

Košarkaši Cibone pobijedili su Furnir s 88:86, u nastavku Lige za prvaka hrvatskog prvenstva, te sa Splitom i dalje dijele 1. mjesto na tablici.

Dvije pobjede u produžecima protiv Cedevite Junior i FMP-a prepričavale su se ovih dana, a nakon 48 sati pauze u Dom Dražena Petrovića stigao je Furnir koji je jedno od ugodnijih iznenađenja sezone.

Cibona je krenula oštro i stabilno, a trener Sesar skoro 12 minuta nije mijenjao prvu petorku koju su činili Kapusta, Smajlagić, Perasović, Mazalin i Ljubičić. Nakon rezultata 8:8 u 5 minuti Cibona je ubacila 4 trice u nizu bez promašaja, dvije Perasovića, Smajlagićeva i što je osobito raritetno Ljubičićeva za prvi ozbiljniji bijeg. Totalna dominacija u skoku tih trenutaka, tako da je nešto kasnije u 15. minuti Cibona već imala 16 poena viška 37:21.

Trica se kao kriterij promjene rezultata uskoro pojavila na drugoj strani. Furnir je povukao Mateo Vidović s 3 dalekometna projektila. Kako se nizu priključio i Kalajžić gosti iz Dubrave su uspjeli prilično umanjiti prednost pri kraju prvog dijela na samo 46:42.

Napadački je Cibona bila raskošna kao i u utakmicama u posljednje vrijeme, ali su Vidović i Bošnjak pronalazili pukotine u defanzivi Sesarove ekipe pa je i na ulasku u nastavak i dalje postojala dramaturgija rezultata.

I ne samo postojala, već se razgorila do neizvjesnosti posljednjih sekundi. Naznaka je stigla već u prve 3 minute nastavka. Matej Bošnjak je ubacio 8 koševa zaredom uz dvije trice i gosti su prvi puta poveli s 53:52. Furnir je u tim trenucima prštao energijom. Bili su izrazito eksplozivni za umornu Cibonu koja bi se ponovno povremeno vanjskim šutom odvajala pa su Majcunić, Kapusta i Vuković odveli Sesarovu ekipu na 10 koševa razlike 76:66.

U utakmici uspona i padova s obje strane i opet su se pojavili isti protagonisti izjednačenja. Poeni Bošnjaka i kasnije Vidovića za 79:79 donose krajnju neizvjesnost. Drama doseže vrhunac u posljednjem napadu Furnira. Cibona je vodila s 83:82, a Kuzmanović promašio tricu za vodstvo Šarinove ekipe. U seriji slobodnih bacanja Cibona je iščupala vrijednu pobjedu s 88:86. Novim bodovima i dalje dijeli 1. mjesto na tablici HT Premijer lige sa Splitom. Sven Smajlagić je bio najkorisniji igrač Cibone sa 19 koševa, 8 skokova i 4 asistencije. Domagoj Vuković napadački je sve djelotvorniji. Ubacio je 14 poena, Kapusta je dodao 13, a Perasović 12, sve iz prvog poluvremena. Momčad Furnira odigrala je na visokoj razini s dvije figure koje vrijedi izdvojiti. Čak 28 koševa i 8 asistencija Bošnjaka, a Vidović je postigao 21 poen uz 5 trica.

JOSIP SESAR, trener Cibone:
„Jako teška utakmica za nas. Bili smo strašno mentalno umorni nakon nedavnih iscrpljujućih utakmica. Moji igrači pobjedu su upisali još prije početka i takvi susreti nisu laki. Bili smo spori i uspavani, ali jedino su bodovi sada važni. Konačno imamo logičniji program uoči nedjelje i gostovanja kod Igokee. Sutra samo teretana i rekuperacija. Što se Bundovića tiče nažalost mora na operaciju ramena. Aranitovića sam čak želio danas provjeriti nakon njegove ozljede, ali utakmica nije bila takvog profila. Drago mi je da Vuković napreduje iako će još biti padova.“

SVEN SMAJLAGIĆ, igrač Cibone:
„Za nas izrazito teška fizička utakmica jer je Furnir mlada i poletna ekipa. Držali su nas u neizvjesnosti do zadnjeg trenutka. Olako smo propustili 16 poena razlike iz prvog poluvremena. Važno je da smo uzeli bodove i malo ćemo predahnuti do nedjelje i Igokee.“

MATEO VIDOVIĆ, igrač Furnira:
„Čestitam Ciboni. Nama je u završnici nedostajalo koncentracije i iskustva. Nametnuli smo u jednom dijelu susreta svoj stil, agresivnost i trčanje. Ipak nismo uspjeli okrenuti iako smo imali šansu.“

JERONIMO ŠARIN, trener Furnira:
„Čestitam Ciboni na pobjedi, ali i na svemu onome što rade ove sezone. Zaslužuju sve pohvale. Naša mlada ekipa imala je i šut za pobjedu i još poneko promašeno bacanje. Presudilo je iskustvo. Ponosan sam što ekipe iz vrha hrvatskog prvenstva s nama imaju dosta problema. Pobijedili smo Cedevitu Junior, bili sasvim blizu protiv Cibone i Splita što znači da dobro radimo i bit ćemo još i bolji.“

Foto: Marin Sušić