Još „samo“ jedna utakmica, ali i ona najvažnija, dijeli Vukove do obrane jednog trofeja iz prošle sezone. Izabranici Josipa Sesara sinoć su pobjedom nad Šibenkom osigurali svoje 19. finale u Supersport kupu Krešimir Ćosić. A u njemu će, baš kao i prošle sezone, snage odmjeriti s momčadi Cedevite Junior. Dođu li do pobjede, bit će to rekordni deveti naslov Cibone u ovom natjecanju.

Stigli smo, dakle, do same završnice Kupa. Za prvi trofej ove sezone u Draženovom domu borit će se Cibona i Cedevita Junior. Isti smo dvoboj u finalu gledali i prošle godine, a tada su uspješniji bili Cibosi koji su slavili u vrlo neizvjesnom dvoboju sa 67:65.

Krenimo redom. Vitamini su imali nešto lakši put do finala. Dubrovnik im je bio prva prepreka u osmini finala, u četvrtfinalu su s deset razlike svladali momčad Bosca, a onda u polufinalu s 89:75 slavili nad Dinamom. Vukovi su pak do same završnice došli zahtjevnijim putem. Odmah na početku bio je to derbi između Cibone i Splita, a nakon dramatične završnice u Final Eight plasirali su se Cibosi. Tamo ih je čekao još jedan derbi hrvatske košarke, ovaj puta protiv Zadra. I taj je ogled pripao Vukovima, a onda su uvjerljivom pobjedom nad Šibenkom došli do svog drugog uzastopnog finala. Pred njima je sada najteža zadaća – obraniti naslov.

Košarkaši Cibone i Cedevite Junior susreli su se već dvaput ove sezone, a svakoj je momčadi pripala po jedna pobjeda. Sesarovi igrači bili su bolji u prvom međusobnom ogledu, a drugi je, početkom godine, pripao momčadi Damira Mulaomerovića. U ovom dvoboju, stoga, nema favorita. Dok Cibona brani naslov, treba istaknuti kako Cedevita Junior trenutno ima niz od deset uzastopnih pobjeda u dva natjecanja. Točnije, ove godine još ne znaju za poraz, a u tom su nizu rušili još i Split i Zadar. Večeras bi tako mogli zaista odlučivati detalji.

„Finale Kupa je svima jedna posebna utakmica, a dosta će značiti psihološka priprema. Prije mjesec dana smo izgubili od njih, morat ćemo iz tog susreta izvući neke pouke i vidjeti na koji smo način igrali kada smo bili u lošem ritmu. Imamo jedan trening, odradit ćemo tu analizu i dogovoriti se kako ćemo napadati i braniti se. Svi znamo da je njihov glavni igrač Kruno Simon i da puno toga ovisi o njemu. Tu je svakako i Jakov Mustapić, a to su dva igrača koja moramo zaustaviti ako želimo osvojiti trofej“, istaknuo je Cibonin trener Josip Sesar.

Šef stručnog stožera na raspolaganju će imati kompletan kadar. Sigurno da je riječ o velikoj potrošnji s obzirom da će ovo biti treća utakmica u četiri dana, ali finale uvijek izvlači one zadnje atome snage. Neki će igrači vjerojatno biti dodatno motivirani budući da će im ovo biti prvo finale Kupa u karijeri, baš kao Borni Kapusti.

Puno mi znači ovo finale, to bi mi bio prvi trofej u seniorskoj košarci. No, svaka je utakmica ista, mora se ići na pobjedu. Većina toga kod Cedevite Junior ovisi o Simonu, odnosno što će on napraviti iz picka i zato je najbitnije da budemo koncentrirani u obrani i ako to uspijemo napraviti, olakšat ćemo si posao“, zaključio je Kapusta.

Ulaznice se mogu kupiti putem sustava Ulaznice.hr ili na blagajnama Košarkaškog centra Dražen Petrović. Za sve koji ne mogu doći u dvoranu, a žele popratiti ovo veliko košarkaško događanje, osiguran je prijenos na Sportskoj televiziji.

Više informacija pronađite na poveznici u nastavku:  https://www.hks-cbf.hr/kup-kresimir-cosic/2023/44432/

Foto: Marin Sušić