Košarkaši Cibone plasirali su se u finale Supersport kupa Krešimir Ćosić. U drugom polufinalnom dvoboju uvjerljivo su svladali Šibenku sa 101:71 (18:16, 30:16, 28:21, 25:18). Bit će ovo 19. finale Cibosa u ovom natjecanju, a snage će ovaj put odmjeriti sa Cedevitom Junior.

Kad  su na poluvrijeme otišli sa 48:32, bilo je za očekivati da će Vukovi ovaj ogled završiti kao novi finalisti. Iako je Šibenka otvorila utakmicu sa 7:1, to vodstvo nije dugo potrajalo. Nakon relativno izjednačene prve četvrtine, prednost je nakon uvodnih 10 minuta ostvarila Cibona s 18:16. Druga dionica potom je u potpunosti pripala Vukovima. Sesar je rotirao igrače, a svi su se dobro snašli i timskom igrom došli do +16 prije odlaska na odmor u svlačionice.

Iako su već nakon prvog dijela susreta imali dvoznamenkastu prednost, Sesarovi su igrači i dalje bili maksimalno koncentrirani i požrtvovni. U trećoj su četvrtini na krilima Borne Kapuste i Svena Smajlagića došli na plus 23 (76:53), a u nastavku su tu razliku samo povećavali. Kada već govorimo o požrtvovnosti Vukova, treba istaknuti Ivana Majcunića koji je četiri minute prije kraja, kod rezultata 94:69, spašavajući loptu pao među novinare. Iako je rezultatski sve bilo jasno nakon tri četvrtine, nije nedostajalo lijepe i atraktivne košarke do samog kraja. A u toj košarci je Cibona dominirala. Naposljetku, i učinak trica od 17/33, odnosno više od 50 posto uspješnosti dovoljno govori o sjajnom raspoloženju zagrebačkog sastava.

„Pomoglo nam je uvelike što smo igrali protiv njih prije petnaestak dana, igračima je još bile svježe i sve osim prve četvrtine je išlo u našu korist. Šibenka je pružila vrlo dobar otpor, a na kraju je i Milačić više pružio priliku šibenskim mladićima, pa je možda i rezultatska razlika malo nerealna. U ovoj utakmici nisam gledao rasporediti minutažu, respekt je prema Šibenki i treneru Milačiću prevelik. I inače razmišljam na način da svaki igrač sam sebi određuje minutažu na način kako igra na parketu“, objasnio je Cibonin trener Josip Sesar.

Teško je istaknuti prvo ime u redovima Cibone jer je ovo bila timska pobjeda. Najbolji strijelac bio je Borna Kapusta sa 17 poena, a uz to je dodao 5 asistencija i jednako toliko skokova. Zanimljivo, Cibonin bek  bio je stopostotan u tricama kojih je pogodio 4/4. Po 14 poena ubacili su Ivan Perasović i Sven Smajlagić, a Krešimir Radovčić zabilježio ih je 12. Ivan Majcunić i Lovro Mazalin upisali su po 11 poena, a Mazalin je sa 7 skokova bio najučinkovitiji u tom segmentu igre.

„Nismo najbolje otvorili prvu četvrtinu, pustili smo ih da nam zabiju dosta laganih poena. No, kad smo postigli radnu temperaturu, preokrenuli smo rezultat. Kad smo se uspjeli odvojiti na desetak-petnaestak razlike, dalje je to išlo puno lakše“, zaključio je Borna Kapusta.

U šibenskom sastavu najučinkovitiji je bio Pavao Paić s 18 koševa, 6 skokova i 2 asistencije. Jacob Lawrence Kakar ubacio je po 12, a Juraj Pleadin po 11 poena. Luka Skorić imao je 10 koševa.

Vukovima sutra slijedi repriza prošlogodišnjeg finala. Tada su slavili u ogledu sa Cedevitom Junior, a kakav će ishod biti sutra, saznat ćemo nakon 20:15.

FOTO: Marin Sušić