Danas je u Draženovom domu završen i četvrti turnir Jedinstvene pretkadetske lige na kojem je Cibona imala ulogu domaćina. Ishodi utakmica jednaki su kao i nakon prvog dana natjecanja – pobjede su upisale momčadi Olive i Pazina.

Drugi dan turnira već u jutarnjim satima otvorili su košarkaši Cibone i Olive. Sudeći po jučerašnjim ogledima, očekivao se neizvjestan dvoboj,  a u tom je smjeru i krenulo. Prvih deset minuta bilo je dosta izjednačeno, Oliva se pokušavala odvojiti, ali Cibosi im to nisu dopuštali. Ipak, prva je četvrtina pripala igračima Erika Križanca koji su zabili koš-faul i tako poveli 24:21. U drugoj su se dionici, pak, razigrali te ubrzo stečenu razliku povisili na +10. Vukovi su pokušavali sustići tu razliku, ali do poluvremena su uspjeli doći tek na 41:47.

Pretkadeti iz Vodnjana „projurili su“ i kroz treću četvrtinu nakon koje su imali već +17, ali trener Ante Samac nije dopuštao da se njegova momčad tek tako otpiše. Cibosi su u zadnjih deset minuta značajno smanjili razliku te uhvatili priključak. Kapetan Ante Garac tu je predvodio svoje suigrače s 13 poena, a Dominik Marčetić pogodio je za 88:90 minutu i pol prije kraja susreta. U neizvjesnoj završnici koncentriranija je bila Oliva koja je na koncu slavila s 94:88 (24:21, 23:20, 31:20, 16:27).

Momčad Olive do nove je pobjede predvodio kapetan Loren Jugovac koji je ubacio čak 34 poena i tome dodao 8 skokova i 6 asistencija. Leni Vinčić zabilježio je 20 koševa, 6 skokova i 4 asistencije. Zapravo, cijela je početna petorka ostvarila dvoznamenkasti broj poena. Uz Jugovca i Vinčića, u strijelce su se u više navrata upisivali i David Smoljan (16), Roko Baretić (11) te David Božac (10).

Trener Erik Križanac, može biti itekako zadovoljan jer je njegova momčad s dvije pobjede zaključila turnir i skočila na drugo mjesto ligaške ljestvice:

– Čestitam ekipi Cibone koja se na kraju uspjela vratiti u utakmicu. Mi smo zapravo cijelo vrijeme teoretski vodili, osim u prvoj četvrtini kada je još bilo nekih nedoumica. Dobro smo odigrali treću četvrtinu u kojoj smo uspjeli doći na 19 poena razlike, ali onda smo u zadnjoj dionici susreta poneseni atmosferom donijeli neke krive odluke. To je Cibona iskoristila da se priključi. Ipak, na kraju nas je malo i sreća nagradila, uspjeli smo uhvatiti neke skokove i zabiti ta bacanja kojima smo riješili utakmicu.

U domaćim redovima najučinkovitiji je bio Ante Garac s 29 poena i 3 asistencije. Lovro Šimundža ubacio je 19 koševa, uz 6 skokova i 3 asistencije. Marko Jeličić ostvario je double-double učinak s 12 poena i čak 15 skokova, a uz to je podijelio i najviše asistencija (5). Deset koševa ubacio je Dominik Marčetić.

Trener Ante Samac povukao je paralelu s jučerašnjim dvobojem, gdje se Cibona također uspjela vratiti u susret, pa naposljetku izgubila:

– Ponavljali smo iste greške kao i jučer, a to je obrana njihovog ofenzivnog skoka. U drugom poluvremenu smo se malo posložili, odigrali agresivnije i ušli u egal. Na kraju su naše dvije-tri pogreške i nedostatak koncentracije odlučili utakmicu. Bez obzira na to, idemo dalje.

 Pazin vodeći sa stopostotnim učinkom

Pretkadeti Kastva i Pazina međusobnim su ogledom zaključili turnir u Košarkaškom centru Dražen Petrović. Uspješniji u tom srazu bili su Pazinjani koji su na koncu slavili sa 68:43 (14:15, 21:11, 21:12, 12:5).

Oba su sastava dosta oprezno, pa onda i izjednačeno, krenula od prve minute. Igralo se praktički koš za koš, a prva je četvrtina s minimalnim vodstvom 15:14 pripala igračima Eugena Tončinića. No, pretkadeti Pazina ubrzo su preuzeli ritam utakmice. U sljedećih deset minuta napravili su seriju 16:0 i odvojili se na 35:22. Kastav nije imao puno prilika do kraja prvog dijela susreta pa se na odmor u svlačionice otišlo s vodstvom Pazina 35:26.

U nastavku su Lukšićevi izabranici nastavili svojim tempom. Momčad Kastva trudila se, to im se ne može osporiti, ali Pazin je u trećoj četvrtini uspio doći na +18 i trasirao si put prema pobjedi. Do zadnjeg zvuka sirene tu  su prednost uspjeli i povećati pa su na kraju slavili sa 68:43.

Najbolji strijelac u kadru Pazina bio je Filip Damjanac koji je s 18 poena i 11 skokova ostvario double-double učinak. Double-double učinak upisao je i kapetan Andro Androšić s 15 koševa i 12 skokova. Aleks Travalja zabilježio je 13 poena, 6 skokova i jednako toliko ukradenih lopti. Naposljetku, Mark Daus imao je 11 koševa i 8 skokova.

Trener Dario Lukšić pohvalio je svoje igrače za prikazano na terenu:

– Osjetio se umor od jučerašnje utakmice, počeli smo slabije. No, kada smo preuzeli kontrolu, vodili smo do samog kraja. Danas su možda iskočili neki drugi dečki koji jučer nisu toliko došli do izražaja. Sve u svemu, zadovoljni smo. Čestitao bih i zahvalio svojim igračima na ovakvoj igri  i zalaganju, kao i našim sportskim prijateljima iz Kastva na fer i korektnoj borbi. Sretno svima u nastavku.

S druge strane, momčad Kastva predvodio je kapetan Jakov Tončinić s 13 poena i 3 ukradene lopte. David Gusić ubacio je 10 koševa i tome dodao 8 skokova. Uvjerljivo najbolji u skokovima bio je Marko Dragičević (19) koji je još zabilježio i 8 asistencija te 6 poena.

Trener Eugen Tončinić također je podijelio svoje dojmove:

– Upisali smo još jedan poraz, ali Pazin je fizički puno jača i dominantnija ekipa od nas. Znali smo da u takvim utakmicama ne smijemo puno tehnički griješiti. Donekle smo i uspijevali u tom naumu, ali imali smo par „crnih rupa“ koje su nas na kraju koštale. U svakom slučaju, idemo dalje boriti se.