Ostao je kapetan, baš za sva vremena. I generacijama koje ga, nažalost, nikada nisu imali priliku uživo gledati. Istinski lider na košarkaškim parketima, izvan njih jednostavan i zapravo skroman čovjek. Mozart, kako su mu tepali i za života i nakon prerane smrti ili Amadeus, zbog njegovih uistinu maestralnih izvedbi. Epiteta u njegovoj igračkoj karijeri nikada nije nedostajalo. Otišao je iznenada i tu je ogromnu prazninu već desetljećima nemoguće popuniti, budući da je za mnoge ljubitelje sporta i danas nenadmašan.

Dražen Petrović, virtuoz s loptom, ali i primjer kako se urođeni talent, sustavno nadograđivan stalnim ulaganjem u sebe kroz treninge i fanatičnu posvećenost onome što radi i najviše voli može razviti do vrhunskih dometa. Iako će nagodinu biti okruglih 30 godina otkako ga nema, mit o njemu kao istinskom vođi i pobjedniku nikada i nikako ne blijedi.

Velikan na najvećoj sceni koji je bio uz bok najvećima, pa i na NBA terenima. The Dragon je u vrijeme nastupanja u najjačoj ligi svijeta, kao prvi Hrvat u tom okruženju, pokazao kako i Europljani mogu imati vrlo zapaženu ulogu među američkim zvijezdama. Zapravo je mnogim mladićima s našeg kontinenta otvorio vrata odabranog društva. I ne „samo“ to. Dražen je i nadalje personifikacija sportaša koji je idol mladima, njegova volja i energija za nečim većim, boljim i još uspješnijim inspiracija je onima koji su krenuli nekim sličnim putem, imajući iste snove i ambicije kao i Petrović. Priznat od svih, ogromne popularnosti, primljen je i u Kuću slavnih uslijed onoga što je bio u stanju prezentirati iz utakmice u utakmicu. Neumoran u dokazivanju svega onoga što ga je krasilo svih onih godina, kada je oduševljavao ljubitelje košarke i sporta općenito.

Pamtimo ga i kao vrhunskog ambasadora Hrvatske daleko izvan granica Domovine. Svakako i kao promotora naše male države diljem svijeta. Jer za njega se posvuda zna, trag koji je ostavio iza sebe naprosto je neizbrisiv. Takva „glad“ za pobjedama, bez obzira na ulog i značaj bilo kojeg dvoboja ili na snagu i rejting protivnika, kao i uloga koju je imao u svim svojim momčadima – naprosto su fascinantni. Perfekcionist koji je sam sebi postavljao nove izazove i podizao vlastite granice. Dvostruki osvajač Kupa prvaka Europe s Cibonom, prvi i legendarni kapetan i vođa hrvatske reprezentacije, finalist Olimpijskih igara, svjetski i europski prvak, ikona madridskog Reala i u konačnici igrač kojemu su se po tragičnom svršetku sjajne karijere naklonili i NBA majstori. Naš nezaboravni, neponovljivi Dražen. Ove bi subote, 22. listopada, proslavio svoj 58. rođendan. Hvala mu za sve što nam je pružio, za svaki onaj trenutak sreće i ponosa, a bilo ih je bezbroj. Godine prolaze, sjećanja pak ostaju i vječno traju.

Život leti, kapetane.