Proteklog tjedna igralo se četvrtfinale FIBA Europe Cupa koje je već donijelo prve natjecatelje Final Foura – Elan Chalon.

Tko rano rani…

Elan Chalon dobio je obje utakmice – i na domaćem terenu i posljednju u gostima, te se tako plasirao u Final Four.

U gostujućoj utakmici dobili su Khimik Yuzhne 83-79 te tako postali prvi sudionici s kartama za FF.

Pobjednici serije između Varesea i Antwerpa bit će suparnici ovim Francuzima te moraju imati na umu da ne donose zaključke na temelju ovotjedne utakmice u Ukrajini kad ih budu skautirali.

Razlog tomu je to što je Chalon u srijedu pokazao ne baš reprezentativnu utakmicu za razliku od inače atraktivne i free-flowing style košarke.

Francuska strana zabila je 20 poena iz tranzicije, ali većina tih poena pogođena je zbog određenih okolnosti, a ne zbog njihove lake igre.

Sve u svemu, Chalon je dokaz da i kad loše igra i gubi u gostima, sposoban je pobijediti.

Prednost domaćeg terena

S iznimkom Khimkija, ostale momčadi su iskoristile prednost domaćeg terena te pobijedile svoje suparnike, pa tako i Cibona Enisey iz Krasnojarska (77-69), ali i Maccabi Fraport Skylinerse (88-84).

U četvrtak se Varese pridružio ekipi te pobijedio Antwerp 92-81.

Ono što je zajedničko ovim utakmicama je da su domaćini nadvladali svoje goste s najmanje osam poena nakon poluvremena (15 poena u slučaju Maccabija, uključujući produžetke).

Druga sličnost je ta da je gostujuća momčad u svim ovim utakmicama šutirala daleko ispod svoga prosjeka u sezoni, te tako dokazala stari klišej da je tuđi obruč uvijek teže pogoditi.

Enisey je šutirao katastrofalnih 32 posto s terena, dok su u domaćoj utakmici imali 47.6 posto. Skylinersi su imali 39 posto na terenu u Izraelu unatoč tome što su u igru ušli s prosječnim postotkom od 50 posto.

Antwerp, koji je za razliku od drugi uspio zabiti lake poene te skupiti 17 poena u tranziciji, je bio malo bolji, no svejedno imao 42 posto u Vareseu.

I dalje odlični, ali ne i savršeni

Trebat će još vremena da bi se znali svi sudionici Final Foura, ali ono što smo vidjeli ovog tjedna je da neće biti neporaženih prvaka u izdanju FIBA Europe Cupa.

Skylinersi su izgubili u Rishonu u srijedu te tako pokazali da je svaka momčad iskusila poraz.

Frankfurt je u poziciji da može ne samo podići trofej ako ne izgubi sljedeću utakmicu, već statistički gledano vrijedi naglasiti da imaju dobru šansu završiti natjecanje s najboljim svjetskim rekordom FIBA Europe Cupa čak i ako ne prođu dalje.

Samo dva tima teoretski mogu ‘srušiti’ Skylinerse i njihov rekord od 15-1, i  to Elan Chalon koji je trenutno na seriji 14-3 (82.4 posto) i Antwerp Giantsi s 12-3 (80 posto).

No je li to bitno? Naravno da ne jer je cilj u ovom natjecanju osvojiti pehar i titulu prvaka.

Izvedbe tjedna

Postoje situacije kad produžeci ‘podebljaju’ igračevu statistiku, no to nije bio slučaj Darryla Monroea u srijedu u Maccabijevoj pobjedi protiv Frankfurta.

Centar iz Rishona trebao je još jednu asistenciju do triple-doublea, no nije imao sreće jer nije igrao u produžecima.

Nesretni Monroe je tako skupio 28 poena, 14 skokova, tri ukradene lopte i 9 asistencija s indeksom 42.

S terena je šutirao 10 od 15, a slobodna bacanja 8-11.

Nije mu nitko mogao konkurirati ovoga tjedna, no Vareseov američki duo Chris Wright i Brandon Davies dali su sve od sebe kako bi svoj tim odveli do pobjede.

Wright je postigao indeks učinkovitosti 25 te završio utakmicu s 21 poenom sa šutom 7 od 9. Tome je dodao 6 skokova i 2 asistencije.

Davies je u međuvremenu skupio double-double učinak s 22 poena (šut 9 od 15), 12 skokova te indeks učinkovitosti 24.