Cibona je u derbiju 5.kola ABA lige slavila protiv Cedevita 66:51. Utakmica koja je imala sve odlike derbija. Velika nervoza, tehničke pogreške, isključenja, puno promašenih slobodnih bacanja, a nažalost i ozljeda Marka Tomasa.

Vukovi su počeli furiozno i poveli 16:7 tricom Marina Rozića uz 7 koševa Daria Šarića. Nakon prve četvrtine Cibona ima prednost 20:15 uz 7 promašenih slobodnih bacanja.

Druga četvrtina ponudila je slabih prvih pet minuta Cibone i prednost Cedevite 22:21. Darko Planinić tek nakon šest minuta postiže prvi koš iz igre, a nakon asistencije Blassingamea za Planinića na poluvremenu Cibona vodi 31:29. Treba reći da se prilikom polaganja na koš u 18.minuti ozlijedio Marko Tomas.

Treća četvrtina ponudila je neizvjesnost, ali konstantnu mini prednost Cibone koju je izradio Matt Janning s dva atraktivna zakucavanja. U samoj završnici u borbi za jednu loptu i naguravanju suci isključuju Jerela Blassingamea i Jusufa Nurkića, a tricom Nolana Smitha treći period završava prednošću Cibone 51:48.

U posljednih deset minuta koš Vukova postaje ”začaran”, a nakon koša Marina Rozića slijede tri minute Andrije Žižića koji zabija sedam uzastopnih koševa za prednost 62:48. Cedevita nije uspijela zabiti koš iz igre, a prvi je ubacila tek u finišu susreta s linije slobodnih bacanja.

Zaslužena pobjeda Cibone protiv neporažene Cedevite. Žižić je ubacio 15 koševa uz 7 skokova, Šarić 11 uz 11 skokova, Janning 10. Kod Cedevite isključeni Nurkić je ubacio 14.

Nakon susreta oba trenera su se složila u zasluženost pobjede Cibone i nisu komentirala suđenje.Treba reći da je Cibona promašila 14 slobodnih bacanja (16/30) i da je imala šut za tricu 2/15 (Šarić, Rozić)

”Odigrali smo katastrofalnu utakmicu. Može se utakmica izgubiti, ali ne na ovakav način. Mislim da smo razočarali s pristupom i koncentracijom i da smo trebali izgubiti s puno većom razlikom s obzirom kako smo izgledali. Cibona me nije iznenadila i njihova pobjeda je potpuno zaslužena. Ja ne bi potencirao suđenje, jer smo mi potpuno zasluženo izgubili”..kazao je trener Cedevite Jasmin Repeša.

Mislim da je utakmica imala svoj slijed bez obzira na isključenja. Govorio sam prije utakmice da je Cedevita u boljoj formi, ali derbi odlučuje uvijek nešto drugo. Moji igrači su ispoštovali devedeset posto onoga što smo pripremali uoči utakmice i ja im na tome čestitam. Bili smo pod velikim pritiskom, ali sa dobrom obranom i mudrom igrom mislim da smo zasluženo dobili. Unatoč slabom šutu i još nekim stvarima nemogu mojim igračima ništa zamjeriti s obzirom na pobjedu.Čuo sam danas da je ovo utakmica sezone za Cibonu, ali to nemože biti utakmica sezone jer je tek deseti mjesec. Jedna pobjeda ne bi trebala značiti previše, ali ova danas je jako bitna..zaključio je Neven Spahija.

CIBONA – CEDEVITA  66:51  (20:15, 11:14, 20:19, 15:3)

Cibona: Kus, Planinić 7, Blassingame 4 (7 as), Šarić 11 (11 sk), Rozić 7 (9 sk), Jagodić – Kuridža 6, Janning 10 (4 as), Junaković, Strawberry 6 (8 sk), Žižić 15 (7 sk), Arapović, Gabrić.
Cedevita: Mazalin, Zubčić 7, Ramljak 8, Babić, Delaš, Smith 6, Suton 2, Bilan 9, Nurkić 14 (8 sk), Baltić, Tomas, Baždarić 5.

PHOTO: Dalibor Urukalović / PIXSELL