U prvom nastupu ove sezone u Eurokupu košarkaši Cibone doživjeli su domaći 78:76 poraz od francuskog Le Mansa. Bila je to utakmica u kojoj su gosti vodili većim dijelom susreta, a zahvaljujući odličnoj posljednjoj četvrtini (26:13) Cibosi su bili u mogućnosti da i slave u ovom susretu.

Cibona je povela na startu 9:5, a Le Mans već do kraja prve četvrtine stigao do prednosti (23:17). Cibona ja nakratko uhvatila priključak košem Marina Rozića (27:31), ali svojom prvom tricom najbolji igrač gostiju Dashaun Wood pokreće seriju koja završava prednosšću Le Mansa na odmoru 44:33.

Trener Neven Spahija prema najavama priliku je dao i mlađim igračima, a nakon što su gosti poveli 63:45 u 27.minuti malo tko je vjerovao da se Vukovi mogu vratiti u utakmicu. To se dogodilo u posljednjoj četvrtini kada je Cibona serijom 14:2 koju su inicirali DJ Strawberry i Matt Janning stigla na četiri minute do kraja na zaostatak 67:71.

Tada Wood uzvraća novom tricom, Janning zabija bacanja, a Strawberry tricom vraća nadu (72:76) u 38.minuti. Batiste zabija samo jedno bacanje, a Strawberry novi koš za zaostatak (76:78). Francuzi gube loptu, a Cibona nakon minute odmora ima napad na 21 sekundu do kraja. Pokušaji ŠarićaŽižića i Blassingamea ostaju na obruču pa prvi bodovi odlaze u Francusku.

”Bio sam ljut jer je ovo nama kao poraz zbog naših grešaka. Tri četvrtine smo igrali super, ali je Cibona u zadnih deset minuta pokazala što zna. Mislim da imamo talent za ići dalje i proći grupu. Što se tiče Cibone, ispočetka mi nisu izgledali dominantni, no sada ih gledam kao tim koji će sve više rasti. Rekao sam ako ovdje pobijedimo, puno će nam značiti” kazao je trener gostiju John-David Jackson

S druge strane Neven Spahija je nakon susreta kazao„ Ja ne bi rekao da je ovo na kraju bila nesreća.Morali smo puno pametnije odigrati od prve minute i imati puno bolju reakciju u prvom poluvremenu. Ekipa je na kraju utakmice imala fenomenalnu reakciju zadnjih 7 minuta, ali ne želim samo 7 minuta, već odličnu reakciju cijelu utakmicu. Mi se želimo staviti u grupu kakva je Cedevita, Radnički, Crvena Zvezda… Meni ne treba alibi, ja sam htio dobiti ovu utakmicu. Tu je sigurno jedna dugogodišnja crna rupa koju treba ispraviti. Ja moram davati minutažu igračima, pa makar ona bila šuplja. Drugi ulazak Junakovića nam je puno pomogao. Ja ne mogu obećati svaku pobjedu, ali mogu obećati da ćemo u drugom dijelu sezone biti bolji. Nisam rekao da ćemo gubiti, ali dat ćemo sve od sebe. Bekovi koji su dobivali pomoć centara su bili premekani. Ovo je ritam NBA-a, sutra ćemo krenuti dalje s treningom, moram se okrenuti utakmici s Budućnosti.“

Cibonu su predvodili Janning s 19 koševa (trice 3/4), Strawberry je dodao 15, a Dario Šarić 11 uz 8 skokova. Kod Le Mansa Wood je ubacio 22, a Batista 14 koševa.

CIBONA – LE MANS  76:78  (17:23, 16:21, 17:21, 26:13)

Cibona: Kus, Planinić, Blassingame 8, Šarić 11, Rozić 6, Jagodić – Kuridža 5, Junaković 2, Janning 19, Strawberry 15, Žižić 10, Arapović, Gabrić.
Le Mans: Kahudi 7, Terry 4, Koffi 2, Eito 6, Sy 11, Batista 14, Mendy, Issa 3, Wood 22, Duggins 9.

Nažalost Cibona ovim porazom nije uspijela zaustaviti negativan europski niz, a slijedeća dva susreta je očekuju na gostovanjima u Podgorici kod Budućnosti (ABA liga, subota) i slijedeće srijede u 2.kolu Eurokupa kod češkog ČEZ Nymburka.

Photo: PIXSELL / Igor Kralj