U 13. kolu Lige za prvaka Cibona je u Sinju minimalno pobijedila Alkar 77:76 koji je u zadnjem napadu promašio šut za pobjedu.

Početak susreta pripao je Alkaru koji je jasno dao do znanja gostima da neće lako doći do dbodova u Sinju, pa je u 4. minuti preko Blajića poveo 9:4. Tada kreće serija gostiju, Bogdanović je nekoliko puta lako prošao pored Bilobrka, pa Cibona prelazi u vodstvo (9:15) te zaključuje prvih deset minuta vodstvom 17:24.

Alkar je startao drugu četvrtinu bez Blajića koji je brzo skupio dva prekršaja, što se osjetilo u organizaciji igre, pa Cibona u 13. minuti preko Baraća povećava prednost na 17:30. Domaći strateg tada uspjeva pronaći dobitnu petorku koja je mogla odgovoriti gostima. Alkar tada povezuje konce igre u oba smjera, te do poluvremena smanjuje na prihvatljivih 32:40.

Na početku drugog dijela Alkar koševima Blajića i Ercega smanjuje na 41:42, a upravo u tim trenucima bijes sinjskih navijača kulminira zbog očitog vjetra u leđa nekadašnjeg europskog prvaka. Domaćim igračima je to bio dodatni impuls, te do kraja treće dionice preko raspoloženih M. Modrića, Delaša i Župića dostižu prednost Cibone pa se u posljednjih deset minuta ulazi rezultatom 57:57.

Na početku posljednje četvrtine Alkar na krilima Župića, M. Modrića i Blajića odlazi na 65:61, ali tada domaća momčad olako gubi nekoliko lopti, što koriste gosti pa preko Vrbanca dolaze do plus pet, 65:70 u 35. minuti. Polaganjem Blajića tri minute do kraja Alkar ponovno dostiže rezultatski minus (72:72), te se nastavlja igra koš na koš. Pola minute do kraja domaćin tricom Župića smanjuje na 76:77, u sljedećem napadu CiboneVrbanc gubi loptu, Alkaru ostaje 9 sekundi za pobjedu, ali polaganje Blajića je iscurilo iz obruča.

U sastavu Alkara najefikasniji je bio Blajić sa 20 poena uz 7 asistencija, M. Modrić dodao je 14 koševa, dok je Cibonu predvodio Vrbanc sa 19 koševa, a Rozić je postigao je 16 koševa.

Ovom pobjedom Vukovi su se plasirali u polufinale Hrvatskog prvenstva. Cibona je u posljednjem kolu domaćin Zagrebu a utakmica se igra u subotu u Draženovom domu
Josip Blajić, igrač Alkara: “Prvih deset minuta nismo se snašli kod njihovih preuzimanja, ali u nastavku smo se konsolidirali. Naša vjerna publika je zaslužila ovakvu utakmicu, a zbog sportske nesreće nismo im podarili i pobjedu.”

Josip Vranković, trener Cibone: “Očekivao sam tešku utakmicu u poznatom ambijentu. Nismo igrali tečno u napadu koliko sam očekivao, ali smo na kraju ipak uspjeli uzeti važnu pobjedu.”

Rezultati 13. kola A-1 Lige za prvaka
Alkar : Cibona 76:77
Zabok : Borik 76:56
Zadar : Cedevita 88:80
Zagreb CO : Split 83:70

Autorica: Sonja Mihajlović