Mirko Novosel

Mirko Novosel

U prostorijama Kulturno-informativnog centra na zagrebačkom Cvjetnom trgu održana je u utorak, 11. siječnja, u 19 sati javna tribina pod nazivom “Je li Cibona pred gašenjem?”

 

Voditelj Ivica Buljan na raspolaganju je imao Mirka Novosela, Ciboninu trenersku legendu iz 80-ih godina i člana Kuće slavnih, te Ivicu Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i trenutnog predsjednika Košarkaškog kluba Cibona.

 

Bila je to odlična prilika da se vodeći ljudi zagrebačke športske institucije nađu oči u oči s građanima u jednom otvorenom razgovoru i izmjenjivanju mišljenja, u čemu su Novosel i Lovrić bili korektni i, kako se to često kaže, bez dlake na jeziku. Predsjednik je čak okupljenima ponudio ekskluzivu u vidu vijesti da bi u srijedu jedan američki razigravač iz NBDL lige mogao sletjeti u Zagreb.

 

Teško je nešto izdvojiti iz mora zanimljivosti koje je o nekim sretnijim Ciboninim vremenima ispričao Novosel. Osamdesetih je njegova Cibona na svakoj utakmici nosila reklame različitih sponzora i od toga ubirala velike prihode, a danas je u poznatoj situaciji, s tek pokojim sponzorom i praktički bez omladinskog pogona. Prepričao je kako je Atlantic grupa prije dvije godine došla u Cibonu s ponudom da uđe u klub i ulaže 15-25 milijuna kuna godišnje, a na upit što mogu za to dobiti, odgovoreno im je: “Dva člana uprave.”

 Ivica Lovrić

Predsjednik kluba Lovrić više se usredotočio na Ciboninu sadašnjost. Za ovakvo stanje kluba razlog je našao u dugogodišnjem sustavno krivom vođenju, ali je izrazio vjeru u to da Cibona ponovno može dosegnuti visine na kojima je nekad obitavala.

 

Ponovio je kako se nije s velikom željom prihvatio mjesta Cibonina predsjednika uz svoj redoviti posao u Gradskoj upravi, te da bi htio da ga u skorije vrijeme zamijene predstavnici sponzora i drugih struktura koje bi u funkcioniranju Cibone značajnije sudjelovale svojim kapitalom. Upitan što bi rekao Emilu Tedeschiju, ali i drugim gospodarstvenicima, kad bi mu došli s ponudom da uđu u klub sa svojim financijskim sredstvima, Lovrić je odgovorio: “Rekao bih im da za njih u upravi imamo tridesetak slobodnih mjesta”, aludirajući na zgodu od prije dvije godine o kojoj je pričao Novosel.