106888047UO003_FENERBAHCE_UBio je to  još jedan susret koji se morao odraditi, a ishod je nažalost unaprijed bio poznat. Cibosi su nakon sedmog ovosezonskog neuspjeha u najjačem klupskom natjecanju u Europi i dalje bez pobjede. Dvoboj u Istanbulu je odlučen u početnih deset minuta. Fenerbahče je bio prevelik zalogaj za Cibose kojima je puno bitnija subotnja utakmica sa Zadrom u NLB ligi.

Ništa novo nije se dogodilo u ogledu momčadi s vrha i dna skupine C. Cibona je u u prvom ovoseznskom srazu u Draženovom domu pružila dostojan otpor Feneru, ali dvoboj u Istanbulu donio je sasvim drugo lice Vukova – momčad  našeg Nevena Spahije slavila je sa 100:70 i time učinila još kokrak prema cilju, prvom mjestu u skupini na kraju prvog kruga.

Nada u otpor Cibosa izrazitom favoritu nestala je sredinom prve četvrtine. Omer Onan je s dvije trice i polaganjem u protunapadu sam napravio seriju od 8:0, a Roko Ukić priključio se šutom nakon prodora kraj Vrbanca za ukupnih 10:0 i Fenerov odlazak na 19:8 u petoj minuti. Do kraja prve dionice Cibona se nije oporavila, a prednost domaćina rasla je sve do 30:12 Lavrinovičevim ubačajem iz okreta u posljednjoj minuti četvrtine.

S obzirom da je pitanje pobjednika bilo riješeno vrlo brzo, treneri su puno mijenjali čuvajući igrače za utakmice koje slijede. Neven Spahija je na parket poslao mlade Erbila Eroglua i Cana Maxima Mutafa, a Zdravko Radulović odgovorio s Tonijem Brnasom.

Cibonin strateg je u drugoj četvrtini probao sa zonom koja bi urodila plodom da su njegovi igrači uspjeli kontrolirati defanzivni skok, ali kako se to nije dogodilo, problemi su se nastavili. Fener je ubrzo došao na okruglih 20 razlike, a Ukićevom serijom od sedam koševa u kratkom razdoblju, u 16. minuti i preko te granice, na 43:21. U završnici prvog poluvremena bilo je i dotad najvećih +23, 47:24, a na 15-minutni predah otišlo se s 49:29.

Toni Brnas igrao je 16 minuta, ubilježivši šest poena i dva skoka, a pred kraj utakmice Radulović je na parket poslao i 20-godišnjeg Svena Smajlagića, koji je nakon prošlotjednog debitantskog nastupa protiv Barcelone opet zaigrao u Euroligi.

Po povratku na parket, dugo se nije mijenjalo ništa bitno. Cibonu su u trećoj dionici držali poeni Bojana Bogdanovića i Drage Pašalića, dok je Fener vukao Ukić, a u drugoj polovici četvrtine krenulo je Tarenceu Kinseyju.

Nakon što se u posljednju dionicu ušlo s +23, serija od 11:0 u završnici utakmice odvukla je domaćine do najveće prednosti: +33, 100:67. Završilo je s okruglih 30 uz tricu Bogdanovića za kraj.

Najefikasniji igrač domaćih bio je Kinsey (20 poena), Ukić je za samo 16 minuta ubilježio 17 poena i četiri asistencije, dok su Mirsad Türkcan i Omer Onan dodali po 13 poena, Türkcan i devet skokova. Marko Tomas bio je u sastavu, ali nije ulazio u igru.

Cibona je imala trojicu dvoznamekastih strijelaca. Bogdanović je upisao 23 poena, Leon Radošević 15 poena i šest skokova, a Pašalić 12 poena.

Kinseyjeve čarolije

Tarence Kinsey je svoje minutažu u trećoj četvrtini iskoristio za atrakciju, uključujući i akciju koja će se vjerojatno naći među najljepšima u ovom kolu Eurolige. Sredinom tog perioda igre povukao je kontru i zakucao praktički u lice Leonu Radoševiću, ne ostavljajući mu veće izglede da ga blokira u dolasku sa strane.

Autor S.M.