GiricekNakon devet godina Gordan Giriček, jedan od najvećih zagrebačkih i hrvatskih košarkaša u zadnjih petnaestak godina, ponovno je igrač Cibone. “Mogu reći samo da sam zadovoljan što sam se vratio u Cibonu. Nadam se da ćemo svi zajedno dovesti klub na mjesto gdje zaslužuje. Bit će to sigurno težak proces, ali ne i nemoguć. Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo to uspjeti napraviti.”

Kako je došlo do ovog angažmana? “Jednostavno, Zdravko me nazvao prije dva i pol mjeseca i prvo pitao ima li uopće smisla da razgovaramo o tome, na što sam ja rekao da ima. To se odužilo i zbog nekih mojih planova o povratku u NBA nije se dogodilo. Našli smo se ponovno, meni se svidjela mogućnost da pomognem Ciboni i evo me. Ali bilo je i puno drugih razloga da potpišem za Cibonu. Ja sam se iz Turske vratio u petom mjesecu, sedam mjeseci već sam tu i naviknuo sam se. Nije mi se više dalo ići negdje u Europu i upoznavati sve novo kad su mi tu obitelj, prijatelji…”

Može li Cibona s Girom do preostalih trofeja u tekućoj sezoni? “Ne bih došao da ne smatram da može. Sad kako sam u klubu vidim kao prvo da je atmosfera odlična, dobro su me prihvatili svi i lijepo se osjećam,  a kao drugo na treninzima sam vidio da su to sve super, talentirani i čvrsti momci koji igraju na nož, tako da uopće ne sumnjam da možemo do trofeja u ovoj sezoni.”

Nakon što toliko dugo nije igrao, Gira nije u optimalnom stanju, ali je optimističan što se tiče svoje tjelesne spreme za nadolazeće utakmice. Proteklih je mjeseci trenirao navečer s Košarkaškim klubom Rudeš, a ujutro je radio teretanu. “Sudeći po meni inače, treba mi nekoliko utakmica da se vratim staroj formi, što ne znači da sutra neću dati maksimum. Non stop ja treniram, ali teško je to objasniti nekome tko se nije bavio sportom. Jedno je trčanje po Maksimiru, ali to ne može zamijeniti jednu utakmicu ili jedan ozbiljan trening. Kad nakon duge pauze dođete na parket i počnete se kretati lijevo-desno, osjećate se kao da nikad niste igrali košarku. Čak mislim da sad nakon ovih par dana dosta dobro izgledam na parketu, na početku sam bio puno skeptičniji što se toga tiče.”

Možda nije uspjelo ove jeseni, ali je NBA za Giričeka nešto čemu će i dalje težiti. “Uvijek sam otvoren za NBA, bio sam tamo šest godina i mogu reći sve najbolje o toj ligi. Uvijek će mi biti cilj vratiti se tamo, no sad razmišljam samo kako da izvučemo Cibonu i da dam svoj puni doprinos.”

Očekuje zvižduke

Kakav doček očekuješ od vjerojatno ispunjenih tribina Draženova doma na utakmici s velikim rivalom Partizanom?

“Iskreno, mislim da će biti zvižduka. Ali ja kao da sam mazohist, bolje funkcioniram kad je atmosfera protiv mene. Naviknuo sam se već na to u Zagrebu. Za prvu utakmicu mislim da će me dočekati zvižducima, za drugu već ne mislim tako. Spreman sam na najgore, a ako se slučajno dogode ovacije ili nešto drugo, još bolje, bit će samo pozitivno.”