106788700RV012_KK_CIBONA_ZAKošarkaši Cibone nisu uspjeli zaskočiti prvaka Europe u šestom kolu euroligaške skupine C. Cibosi su u najboljoj ovosezonskoj atmosferi u Draženovom domu potonuli potkraj treće i u posljednjoj četvrtini, sve do završnih 94:75 za goste.

Priča o momčadi koja na raspolaganju nema dovoljno jakih aduta za pariranje objektivno kvalitetnijim europskim suparnicima ponovila se i ovog četvrtka u Draženovom domu. Ionako tanak sastav koji na raspolaganju ima Zdravko Radulović ovog je puta bio još tanji, zbog viroze nije bilo Roka Stipčevića, a bez svog prvog organizatora igre Cibosi su pružali pravi otpor samo na mahove. No Barcelona je jednostavno imala više i s 94:75 otišla sretna iz Zagreba.

Prijelomnica utakmice dogodila se u drugom dijelu treće četvrtine. Nakon što su u 26. minuti Cibosi bili na samo četiri poena minusa, do kraja tog perioda igre Barca se odvojila sve do 71:57, a glavnu ulogu u završnici četvrtine imao je Ricky Rubio. Prvo je pospremio sva tri bacanja nakon Bogdanovićevog prekršaja na trici, potom još dva nakon što je kapetan Cibosa spriječio kontru namjernim prekršajem, što je Bojanu bila četvrta osobna i efektivno kraj utakmice, a zatim i šut za 71:55.

No, problemi za Cibose nisu postojali samo u toj završnoj fazi treće dionice. Bilo ih je previše već na početku utakmice – prve minute Barcelona je odradila puno bolje, dok su se Cibosi, jako mučili organizirati pravi napad. Previše toga bilo je na Bogdanoviću, koji je igrao dosta agresivno, pokušavao prodorima, ali u toj fazi susreta nije mu išlo najbolje.

Predvođeni centarskim dvojcem Lorbek – Vazquez, gosti su otišli preko deset razlike, a tricom Inglesa u osmoj minuti i do dotad najvećih 21:9. Do kraja prve dionice Cibona se nije značajnije primaknula, nakon deset minuta bilo je 24:13, a nije bilo poboljšanja niti početkom druge četvrtine. Nakon mini-serije od 6:0, gosti su u 15. minuti povećali prednost na 34:18.

Ipak, bez obzira na poteškoće koje ih prate, Cibosi su već u dosta ovosezonskih utakmica pokazali da se znaju boriti, a u drugoj polovici druge četvrtine ta ih je borba potpuno vratila u igru. Momčad Zdravka Radulovića se trgnula, nije ih previše iznenadila ili poremetila trominutna šutnja na tribinama u završnici poluvremena pa se na odmor otišlo s prihvatljivih 44:36 za Barcelonu. U tom razdoblju proradio je vanjski šut, uz dvije trice Marija Delaša i jednom Bogdanovićevom.

Treća četvrtina donijela je još bolje od Cibone. Bogdanović je nastavio tamo gdje je stao krajem prvog poluvremena, priključio mu se Radošević, a Vragović s dva slobodna donio smanjenje na već spomenutih četiri poena minusa, 51:47 u 26. minuti. No u nastavku četvrtine dogodili su se Rubio i nekoliko sudačkih odluka koje su razbjesnile tribine, Barcelonin igrač iskoristio ih je uz mirnu ruku iz slobodnih bacanja, a s 14 poena minusa uoči posljednjih deset minuta, povratak je bio nemoguća misija za Cibose.

U posljednjih deset minuta nada je još postojala nakon trice Zubčića za smanjenje na 76:65 u 33. minuti, ali nekoliko pogrešaka umornog Karla Vragovića u napadu otvorilo je gostima vrata da u tranziciji brzo vrate visoku prednost. Sve šanse za povratak u utakmicu nestale su u posljednjih pet minuta, kada je Barcelona odjurila do konačnih +19.

Rubio je bio najefikasniji igrač pobjedničke momčadi, s 18 poena, po četiri asistencije i osvojene lopte. Nedavno pristigli Australac Joe Ingles dodao je 16,Terence Morris 15, a Fran Vazquez 14 poena.

Bogdanović je ponovno vodio Cibose, ovog puta s 26 poena i šest skokova, ali i pet izgubljenih lopti. Leon Radošević ubilježio je 14 poena i šest skokova, a nitko drugi nije zabio preko deset, najbliži je bio Tomislav Zubčić sa sedam poena.

TRI MINUTE ŠUTNJE ZA SPAS CIBONE

Ispunjen Draženov dom nosio je Cibose praktički cijelu utakmicu, uz izuzetak u posljednje tri minute prvog poluvremena, kada su se svi odazvali pozivu za tri minute šutnje kojima bi navijači pokazali koliko im je stalo do Cibone i pokušaja da se klub spasi, uz transparent koji je rekao sve – Ovako će zvučati ako Cibone nestane! No posljednje sekunde druge četvrtine donijele su kraj šutnje, pune tribine vratile su se navijanju i s ovacijama dočekale zakucavanje Leona Radoševića za smanjenje na 44:36.

Nastavak akcije dogodit će se okupljanjem ove subote na igralištu na Tuškancu u simbolično vrijeme, 11:55 sati. Pet do 12.

AUTOR S.M.