ivo_jelusicDan prije posljednje utakmice u Euroligi, predsjednik kluba Ivo Jelušić je podvukao crtu za dosadašnji dio sezone:”Osnovni cilj je u Euroligi Top 16, i ne smijemo biti nezadovoljni. Kad smo jednom ušli među 16 najboljih, željeli smo i više, pokazali smo da smo ravnopravni najboljim europskim momčadima, a sad protiv CSKA treba ostaviti dobar dojam, i pokazati da smo se ove sezone preporodili – kaže Jelušić. Prag zadovoljstva je Top 16, kontinuirani cilj je ući među 8… Imamo primjer Partizana, koji nije financijski jači od nas, a dugogodišnjim sustavnim radom izrastao je u jednu od najrespektabilnijih europskih momčadi. Nama još nedostaje taj rad i proizvodnja vlastitih kvalitetnih igrača. S financijski moćnijim klubovima ne možemo se nositi na tržištu, i moramo proizvoditi.

Cibona je ove sezone podigla proračun, ali za ozbiljniji rezultat proračun će u budućnosti morati još rasti:”Bez novaca se ne može puno toga napraviti, i ove sezone smo povećali materijalnu bazu što se tiče struke i momčadi. Otkada sam ja predsjednik uspijevali smo zatvoriti sve obaveze, a ako trendovi ne budu puno lošiji no što su sada, očekujem da ćemo to učiniti i ove sezone. Prema aktualnoj situaciji idućeg će ljeta cijene na košarkaškom tržištu bitno pasti, te ne mislim da će trebati i dalje bitno povećavati budžet. Moram naglasiti da u ovoj, poodmakloj fazi sezone klub po prvi put nije dobio ni kune od državnih firmi, za razliku od drugih klubova. Zašto? I ja se to pitam… Rezanja prema nama su nastupila i prije aktualne recesije, kriza se u našem slučaju pojavila prije prave krize. Želio bih samo da u tom smislu imamo ravnopravan tretman s ostalima, ni bolji ni lošiji. Ipak predstavljamo državu igrajući Euroligu.

Riječ vdije o momčadi:”Što se tiče momčadi, struka je imala odriješene ruke, ali u okviru budžeta. Jedini pritisak s moje strane bio je taj da nam oni koji ne igraju, ili ne doprinose rezultatu, ne budu financijski teret. Postojala je, i postoji, tendencija da se prazine u momčadi popunjavaju domaćim igračima, ali uvažavajući omjer cijene i kvalitete. Uzmimo za primjer Šundova. Kad smo na toj poziciji tražili igrača, imali smo nekoliko ponuda, ali smo se odlučili za hrvatskog igrača. Suradnja nije bila uspješna, i morali smo ponovo mijenjati. Nisam promijenio mišljenje, u budućnosti želimo afirmirati domaće igrače, želimo ih imati što više, jer će kvalitetne strance pokupovati bogatiji od nas.

I za kraj, NLB Liga? “Kad potvrdimo ulazak na završni turnir, kandidirat ćemo se za organizaciju. Imamo sve preduvjete, dobre rezultate, kvalitetu i publiku koja voli i razumije košarku, a ove smo je sezone uspjeli vratiti u dvoranu, i zaslužuje Final Four u Zagrebu. Ne samo to, od iduće sezone krenut ćemo i s kandidaturom za organizaciju euroligaškog Final Foura, jer smo gradnjom Arene dobili potrebnu infrastrukturu” večer prije utakmice na pressici je kazao prvi čovjek kluba, Ivo Jelušić.