Ivan Sunara u nedjelju navečer dogovorio se s Cibonom da preuzme njezinu klupu, u ponedjeljak je predstavljen javnosti, ali prvi trening s momčadi nije odradio do srijede navečer. Blagdansko doba, stranci s druge strane Atlantika, ozljede…

\”Dobiti priliku u Ciboni jest čast i privilegij, ali sigurno je da nikad nije lako preuzeti momčad usred sezone. Netko drugi je selektirao igrače, a to treba nastaviti i dostići postavljene rezultatske ciljeve. No, od odgovornosti ne bježim i svjestan sam da se u Ciboni računaju samo trofeji\” rekao je Sunara.

Nekoliko dana mirni(ji)h priprema za susret s Arisom 3. siječnja momčad je dobila odgodom Kup susreta protiv Cedevite.

\”To je moja ideja, ali ljudi u klubu o njoj su razmišljali i prije nego što sam je iznio, a dobili smo pristanak Cedevite. Uz dva All Stara, domaći i regionalni, te izostanak naših stranaca i tu Kup utakmicu, stvarno ne bismo imali mogućnosti za rad.\”

Nakon gubitka protiv Unicaje, susret s Arisom postaje onaj koji se mora dobiti ako Cibona želi u Top 16 Eurolige.

\”U planiranju ne želim preuzeti taj dio ?moranja?. Aris je idealan test. Oni u ovoj fazi imaju određene prednosti u odnosu na nas, ali bit ćemo potpuno mobilizirani. Uz određenu psihološku pripremu, taj dan na terenu dat ćemo svoj maksimum. Uostalom, Cibona u svakoj utakmici mora ići na pobjedu i time mora iskazati poštovanje i prema sebi i prema ekipi.\”

Promjena unutar momčadi zasad neće biti, iako su Mulaomerović i Hoskin ozlijeđeni.

\”Praznično je vrijeme i tržište ne nudi puno. Ako bude problema, s vremenom ćemo raditi doradu momčadi.\”

Nije bilo vremena za analize, ali Sunara će napraviti sažetak stanja momčadi.

\”Cibona je prvi put skupila velika košarkaška imena, ali nešto unutar momčadi nije funkcioniralo. Moja je ideja da moramo igrati puno kvalitetniju obranu iz koje će stizati brzi i laki poeni te otvorene situacije za šut, uz veću odgovornost u napadu. Pod time podrazumijevam poštovanje vrijednosne hijerarhije, liderstva, unutar momčadi, ali i kvalitetne alternative u slučaju kad suparnik skautingom onemogući naše primarne napadačke opcije. Na meni je da pokrenem stvari, da budem motor, i uopće nemam dvojbi oko toga hoće li sve profunkcionirati, samo je potrebno neko vrijeme za sve to.\”

S prethodnikom Vrankovićem čuo se nakon smjene, ali detalji razgovora ostaju među njima.

\”U pravilu s kolegama trenerima, a Joku smatram i kolegom i prijateljem, imam normalnu komunikaciju. Da bi se izvukla ova situacija u Ciboni, potrebna je i Jokina pomoć.\”

Korektno i kolegijalno nema razgovora o tome što bi on osobno drugačije učinio u slaganju Cibonine momčadi.

\”Nemojmo gledati toliko unatrag.\”

A unaprijed?

\”Ako osvojimo jedan od trofeja, imat ću priliku nastaviti rad u Ciboni i sljedeće sezone\” zaključio je Sunara.

Trenersku karijeru Sunara je počeo upravo pod Tornjem gdje je asistirao Repeši na klupi Done, a zatim i Cibone. Samostalno je bio trener u Sloveniji i Hrvatskoj, a posljednji seniorski posao imao je u Njemačkoj gdje je vodio Frankfurt Skylinerse (2005./2006.) i dobio otkaz.

\”Tamo se stvari nisu poklopile. Preuzeo sam momčad neposredno prije sezone, a imali smo silnih problema s ozljedama.\”

Najveći trenerski uspjesi su mu naslov prvaka Slovenije s Krkom (1999./2000.), kad je ?skinuo? moćnu Olimpiju, i osvajanje EP-a U-20 u Brnu (2004.) sa slovenskom selekcijom.

\”Ako se traži prepoznatljiva crta u mom trenerskom radu, to je sigurno promocija domaćih i mladih igrača. U Sloveniji sam radio s mnogim današnjim NBA i europskim košarkaškim zvijezdama. Na isti način, ako bude prilike, ponašat ću se i u Ciboni.\”

Prošlo ljeto vodio je B selekciju naše seniorske reprezentacije.

\”To je bio sam početak priprema za EP u Španjolskoj. Uvijek ću biti na dispoziciji našim reprezentacijama i Savezu, ako budem odabran za vođenje neke od selekcija, i mislim da bi svi naši treneri trebali pomagati na taj način\” dodao je Sunara.