Nakon što je jučer s Josipom Vrankovićem prekinut suradnja, čelnici Cibone vrlo su dogovorili suradnju sa Ivanom Sunarom, od kojeg se očekuje da izvuče Cibonu iz krize u kojoj se našla, ostvarivši najlošiji početak sezone.

Ivan Sunara je bivši igrač Cibone koji je do sada bio voditelj omladinskog pogona Širokog Prima piva.

Trenersku karijeru započeo je kao pomoćnik Jasminu Repeši u zagrebačkoj Doni, a zatim i u Ciboni. Samostalnu trenersku karijeru započeo je u slovenskom Mariboru , a u Sloveniji vodio je i Krku, s kojom je 2000. osvojio naslov prvaka Slovenije i tako prekinuo dominaciju Union Olimpije. U nastavku karijere vodio je slovenski Geoplin Slovan, zagrebački Zrinjevac i Zagreb te Široki.

Posljednji trenerski posao obavljao je u sezoni 2005/06 kada je vodio njemačke Skylinerse iz Frankfurta.

Jedan od najvećih uspjeha postigao je 2004. godine u češkom Brnu kada je sa slovenskom U-20 reprezentacijom postao europski prvak.

Pressicu je otvorio predsjednik Jelušić: \”Mi smo nažalost morali povući potez koji smo jučer povukli jer smo shvatili da s dosadašnjim trenerom Josipom Vrankovićem moramo prekinuti suradnju. Serija loših rezultata koji su iza nas zahtjevala je te mjere. Još se jednom zahvaljujemo trener Vrankoviću jer je svoj posao radio maksimalno dobro, koliko je on to znao i umio. Rezultati to nisu potvrdili i morali smo povući potez koji smo povukli. Mi smo profesionalci i moramo se ravnati prema rezultatu. Intenzivno smo zadnjih dana razmišljali o nasljedniku. Utakmica u Vršcu nije bila povod ostavke, prijelomna je bila utakmica protiv Unicaje koju smo izgubili na domaćem parketu. Još uvijek nismo izgubili šanse za Top 16 Eurolige i vjerujemo da ćemo s novim trenerom uspjeti dalje preokrenuti rezultat u našu korist, i u Euroligi i u NLB ligi. Gospodin Sunara je svima vama poznat i vjerujemo da ćemo zajedno s njim napraviti rezultatski preokret i moramo ovu sezonu završiti s nekim trofejom. U zadnje vrijeme smo bili sve dalje od toga, a želimo da budemo što bliže osvajanju barem jednog trofeja.\”

Novi trener Vukova bio je sretan i ponosan: \”Počašćen sam što sam dobio priliku biti trener Cibone i u ovakvom teškom trenutku na meni je da budem motor kako bismo pokušati pokazati jednu novu sliku u nastavku sezone. U tome će mi trebati velika pomoć svih ljudi ovdje. Svi su izrazili želju da se spreme za to i na meni je da uz pomoć svojih stručnih suradnika i posebno igrača dođemo na pravi put i ostvarimo zacrtane planove za ovu sezonu. Po mojoj odluci Tomislav Mijatović je ostati moj prvi suradnik. Dio stožera prošlog trenera će ostati i to će biti moj prvi korak. U ovom kratkom dijelu napravit ćemo analizu učinka u prvom dijelu, što je napravljeno pojedinačno, a rezultatski smo nezadovoljni. Udio svakog pojedinca u tome mora biti veći. Pokušat ću smanjiti individualnu odgovornost igrača i njihov udio u kreaciji kako ne bi bili pod opterećenjem da oni sami sve moraju napraviti. Gledao sam većinu utakmica i dojam je da ako želimo ostvariti rezultat moramo igrati kvalitetniju obranu te moramo imati udio većeg broja igrača, posebice domaćih. Pokušat ću ostvariti veći intenzitet i odgovornost igrača. Vjerujem u ovaj roster i smatram da igrači mogu više pokazati.\”

Direktoru Miličeviću postavljeno je pitanje da li je Joke bio dobar izbor:\”Dapače, mislim da je to bio dobar potez. Nije bio ni prvi ni zadnji koji je tako došao u Cibonu. Od Petrovića, Spahije do Repeše, koji su kasnije postali veliki treneri. S Jokeom se dogodio splet nesretnih sportskih okolnosti. Da su se dobile tri utakmice koje smo izgubili, a bile su dobivene, danas bismo drukčije razgovarali. U tom kontekstu mi je žao što smo se tako razišli. Ostat će prijatelj kluba i nikakvih nesporazuma s klubom neće biti.\”

Predsjednik kluba, Ivo Jelušić i dalje vjeruje u momčad:\”Igrački gledano, momčad je bolja no prošle sezone, ali od igrača nismo uspjeli napraviti tim. Još uvijek se to može napraviti. Nije dovoljno imati pojedince, već se mora stvoriti ekipa. No to je posao struke.\”

Za kraj, Sunara vjeruje da Cibona može izboriti Top 16 Eurolige: \”Da ne vjerujem u uspjeh, ne bih prihvatio ovu poziciju.\”

Prvi trening s momčadi Sunara će odraditi na drugi dan Božića.