Bivši Cibonaš i danas novinar Jutarnjeg lista, Zoran Čutura razgovarao je s predsjednikom Cibone gosp. Ivom Jelušićem.


Kako biste ocijenili netom završenu sezonu?
Ova je sezona bila srednje uspješna za Cibonu, a da nismo osvojili naslov prvaka Hrvatske, bila bi neuspješna. Klub je u povijesti imao i svjetlije trenutke, ali realnost je nešto drugo.

Direktor Miličević već je najavio uspon na europski tron. Možda kao poruku vama, koji biste za to trebali osigurati materijalne preduvjete?
U ovom času nismo spremni za europski tron, ali to ne znači da nećemo biti u dogledno vrijeme. Ambicija sama po sebi nije dovoljna… S obzirom na okolnosti, financijsku moć, nedostatak mladih igrača, status košarke kod nas, loš medijski tretman tog sporta, europski vrh za nas sad nije realnost. No, time ne smijemo biti oslobođeni aspiracija da na njega dođemo, jer za to postoje i tradicija, i talenti, i potencijali.

Jedan od prvih preduvjeta za boljitak je novac, vi ste najavili povećanje budžeta.
I dalje stojim iza toga. Preduvjet za dotok novca u klub je kvalitetan program i moja želja da financijsko poslovanje kluba bude potpuno transparentno.

Tijekom sezone \”prozvali\” ste direktora zbog načina financijskog poslovanja.
Ta je izjava nespretno interpretirana.

Rekli ste i to da ste osobno usporili ulazak novca u klub.
To je točno.

Treba li Lukša (Andrić) ostati u kubu? Nije li to bilo kontraproduktivno u svijetu surovog profesionalizma?
Nije to bilo učinjeno zbog igrača, iako su rezultati strašno oscilirali u jednom dijelu sezone… Razlog je bio taj što cjelokupno poslovanje kluba nije funkcioniralo prema mojim zahtjevima. Prioritet u Ciboni uvijek trebaju biti plaće igračima, a potom sve ostalo. Usput, obećavam da će igrači Cibone, i domaći i strani, biti u potpunosti isplaćeni za proteklu sezonu u najkraćem mogućem roku.

Jesu li tijekom ove, \”vaše\”, sezone dugovi iz prošlosti smanjeni?
Dolaskom na mjesto predsjednika, preuzeo sam brigu o ovoj sezoni i ne osjećam se izravno odgovornim za prethodno nastale dugove. Mislim da je to briga prijašnjih uprava, iako ti dugovi imaju izravan utjecaj na aktualno poslovanje kluba. A i ti su problemi dobrim dijelom riješeni u ovoj godini.

Često su se dugovi rješavali preranom prodajom mladih igrača, iz Cibone su otišli Bagarić, Planinić, Markota…, a da klubu nisu dali puno. Pojavio se novi \”junac\”, Lukša Andrić.
Ne bih htio ulaziti u struku, ali mislim da bi i za Andrića i za klub bilo bolje da ostane, barem još 3-4 godine. On je tek na početku karijere u Ciboni, a za igrače je bolje da odlaze kao zreli. No, ako bilo koji igrač ugovor odrađuje \”mehanički\”, i želi otići iz kluba, valja ga i pustiti…

Idemo na blisku prošlost, Bariša Krasić je u nakritičnijem trenutku sezone rekao da je \”momčad ostala sama\”.
Ne znam na što je točno mislio, ali igrači ne smiju osjećati da su ostali sami ni jednog trenutka. Klub je cjelina u kojoj svi trebaju imati iste ciljeve. Kao predsjednik kluba uvijek sam na dispoziciji za razgovore o svemu izvan samog parketa.

Finale doigravanja pratilo je puno tenzija.
Žao mi je što su kolege iz Zadra digle tenzije, iako je normalno da one postoje. Finale doigravanja izašlo je iz okvira sporta i dobilo je čak i političku dimenziju, a to nije bilo potrebno.

Na petoj utakmici finala sjedili ste s ministrom Božidarom Kalmetom, na privatnoj razini očito nema tenzija.
Dobro surađujemo. Osobno sam zvao ministra Kalmetu da sjedimo zajedno, pa što ako on navija za Zadar, a ja za Cibonu?

Odgoda subotnje utakmice?
Radilo se o tehničkom kvaru za koji ne snosimo nikakvu odgovornost. Priznajem da sam se bojao spekulacija u javnosti… U prvom redu, nama nije odgovarala odgoda, jer se u subotu skupilo 4000 Zagrepčana spremnih navijati za Cibonu te smo odgodom ušli u rizik da se dio njih ne vrati u nedjelju. Ali u nedjelju je ponovo došlo mnogo naših navijača. Zahvaljujem im na podršci te se nadam da im je Cibona uzvratila najboljom partijom sezone.

Izvor: Jutarnji.hr