Nevjerojatno sudačkom režijom Hrvatska je izbačena iz borbe za medalje. U dvoboju u kojem su Španjolci \”morali\” pobijediti hrvatski igrači, iako oslabljeni, imali su slavlje u džepu, ali suci to nisu dopustili. Jedino pozitivno što se tiče sudaca, je činjenica da su tijekom svih 45 minuta imali isti kriterij suđenja: niti u jednom trenutku nisu prestali suditi na štetu naše momčadi. Iako bi moj komentar trebao dati samo komnetar utakmice 1/4 finala, sinoć nisam lako zaspao. A riječi koje sam izgovorio na putu doma nisu baš za javnu objavu. I zato je naslov kakav je, jer nikako se drugačije ne može se opisati što se događalo na parketu beogradske Arene u samoj završnici tog susreta, ali i tijekom cijele tekme.

Hrvatska je sjajno otvorila dvoboj, na krilima Marija Kasuna povela je 18:6, a onda su u razmaku od samo par minuta Spahijinu momčad zadesile dvije nesereće. Prvo je zbog ozljede Ahilove tetive iz igre morao odlični Kasun, koji je do tada unakazio španjolske centre, a u jednoj kontri skočni zglob ozlijedio je i Planinić. Planinić je odigrao poluvrijeme do kraja, no u drugom dijelu više nije izlazio na parket.

Unatoč činjenici da je naša momčad ostala bez dva člana udarne petorke, momci se nisu predavali. Španjolci su u jednom naletu dostigli hrvatsko vodstvo, izjednačili na 40:40 sredinom treće četvrtine, ali naši se nisu predavali. Tada je odigrao odličnu partiju \”mali\” Roko Ukić (13 koševa), koji je održao Hrvatsku u egalu.

Igra se koš na koš, ali Popovićevom tricom s 8 metara dvije minute prije kraja Hrvatska vodi 68:65! Drama se počela odvijati u zadnjih tridesetak sekundi: Marko Tomas, koji je sjajno reagirao kada je ušao u igru umjesto Ukića, zabio je dva bacanja za hrvatsku prednost 72:68, a 12 sekundi prije kraja dodao je još jedno za vodstvo 73:70.

Na liniju slobodnih bacanja šest sekundi prije kraja otišao je Navarro, zabio je jedno, ali drugo je promašio. Marko Tomas je bio najviši u skoku, pod njega je ušao jedan španjolski igrač, zbog čega je Marko pao je i izgubio loptu. Dohvatio ju je Fran Vasquez i sa sirenom ubacio za produžetak. Suci su u toj cijeloj akciji ostali nijemi, iako je bilo evidentno da je došlo do guranja pod obručima.

I to kao da im nije bilo dovoljno, pa su svoju režiju, koja je išla u španjolsku korist cijeli dvoboj (čak 37 bacanja više za Španjolce, odnosno 38 hrvatskih prekršaja, a 14 španjolskih), nastavili i u produžecima.

Teško je pobrojati odluke koje su naštetile Hrvatskoj, ali i u dodatnih pet minuta hrvatski su se košarkaši držali do 83:82, a onda su jednostavno poludjeli na kriterij sudaca Luigija Lamonice (Italija), Volodimira Drabikovskog (Ukrajina) te Virginijus Dovidavičiusa (Litva) (ak oih sretnete, pozdravite ih u moje ime).

Primjerice, Marko Tomas je u jednoj obrambenoj akciji čisto oduzeo loptu Navarru na vođenju, jer se Španjolac, ne gledajući, okrenuo ravno prema njemu. I što su suci dosudili? Prekršaj Tomasu. I to je bila kap koja je prelila čašu.

Uslijedio je raspad sistema – prvo je Spahija ušao u teren i zaradio tehničku, potom je i Popović dobio istu, a vrlo brzo su ga suci i isključili. Serijom bacanja Španjolska je na kraju došla do visokog trijumfa 101:85. Nezaslužena pobjeda lošije momčadi.

Sada se treba koncentrirati na utakmicu koja bi im mogla donijeti Japan. Lakše je to reći nego učiniti, ali nadamo se da će ipak smoći snage svladati sjeverne susjede Slovence. U suprotnom su prosuli sve što su krvavo gradili ova dva tjedna.

Malo i o strijelcima – kod Hrvatske je najefikasniji bio Gordan Giriček sa 17 koševa, Roko-Leni Ukić i Marko Popović su dodali po 15, dok su Španjolce predvodili Juan Carlos Navarro sa 34 koševa (18/21 slobodna bacanja!!!) te Fran Vazquez koji je s 26 poena i devet skokova zaslužio epitet igrača dvoboja.