Usprkos svim nedaćama koje su potresle Klub posljednjih nekoliko mjeseci, Cibona se priprema za buduća natjecanja.

S početkom svibnja i popuštanjem mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa košarkaši KK Cibona vratili su se na svoj teren i održavaju treninge u Draženovom domu. Treninzi se obavljaju u tri smjene uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite i HZJZ-a.

Pandemija ostavlja tragove u svim segmentima gospodarstva, društva i kulture, pa tako i u cjelokupnom sportskom svijetu. Svi su sportovi prekinuti i u iščekivanju povratka na terene. Prva popuštanja mjera otvorila su mogućnosti za zajedničke treninge što je od iznimnog značaja za profesionalne sportaše.

Planovi KK Cibona su nastaviti s treninzima po propisanim uvjetima i pojačavati ih sukladno preporukama i uputama. Igrači su u pedesetak dana stanke radili na fizičkoj i kondicijskoj pripremi po planu i programu samostalnih treninga. S obzirom da ne možemo predvidjeti koliko će dugo trajati ova situacija s pandemijom i kada će se ponovno uspostaviti sportska događanja, čekati ćemo razvoj situacije i pripremati se za preostalo natjecanje – završetak ABA lige.

Što se tiče iduće sezone, s definiranjem budžeta Kluba, imat ćemo mogućnosti otvoriti razgovore s igračima i formiranje tima, a pri njima i mogućnosti obnove suradnje s igračima kojima su ugovori istekli. I dalje ćemo raditi na razvoju mladih igrača kako bi im Cibona bila odskočna daska za razvoj njihovih potencijala.

Pandemija je dovela i do nekih poslovnih odluka koje su u izvanrednim trenucima bile nužne, a zbog kolanja netočnih i neprovjerenih informacija izazvale su negativne konotacije u javnosti. Klub je kratko vrijeme operativno funkcionirao samo na direktoru na minimalnoj plaći, a djelatnici su dogovorno  prihvatili otkaz. Svi su se vratili na svoja radna mjesta s početkom svibnja, otkazni ugovori su poništeni, a Klub nastavlja dalje normalno funkcionirati. „Zadovoljan sam činjenicom da se situacija počela stabilizirati, te da ponovno u punom sastavu možemo nastaviti s radom.“, rekao je direktor Čavlović.

Iako su sve optužbe i prozivanja iznesena u mjesecu travnju u obliku priopćenja na Facebook stranici poslana od strane udruge navijača koja ne postoji od sredine veljače ove godine, otvoreni smo za odgovore na sva pitanja kako pojedinaca koji su ih postavili tako i svih zainteresiranih građana, javno i odgovorno. „Naglašavam kako su svi podaci o Klubu – od financijskih i revizorskih izvještaja, sponzorskih ugovora, financijskih planova pa do Statuta – javno dostupni podaci koje svatko može u bilo kojem trenutku provjeriti.“, kaže Čavlović. Poslovanje Kluba je transparentno u cilju kvalitetnog rada Kluba, za razliku od teksta u kojem se napadalo vodstvo Cibone i koji je nestao s društvenih mreža nakon što je otkriveno da iza njega ne stoje navijači.

„Uvijek će biti uspjeha i neuspjeha, krivih i pravih odluka, zadovoljnih i nezadovoljnih ljudi.“, dodaje Čavlović te kaže kako se Klub neće vraćati u prošlost, već će se posvetiti budućnosti i raditi na što većem uspjehu i što boljim rezultatima.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim navijačima koji nas prate i podržavaju te im ovim putem najavljujemo kako ćemo više raditi na našoj komunikaciji, poticanju i praćenju. „Aktivnije ćemo se uključiti kako bi izgradili kvalitetniji odnos sa našim navijačima. Mnogo je pozitivnih primjera na kojima želimo raditi i izgraditi vjernu publiku s kojom ćemo igrati u odličnom okruženju.“

Odgovori na pitanja i optužbe navijača KK Cibone:

  1. Zašto KK Cibona kao udruga građana ne raspiše izbore po principu 1 član – 1 glas?

Skupština ima usklađen Statut sa Zakonom o sportu i Zakonom o udrugama i kao takav je na snazi.

  1. Zašto se u klubu ne radi ništa po pitanju komunikacije s navijačima?

Komunikaciju s navijačima održavamo kroz medije, putem naše web stranice i putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera. Ne postoji udruga navijača KK Cibona, pa tako nikad ni od kakve udruge nismo dobili nijedan upit vezan za bilo kakvu problematiku, no u budućnosti ćemo svakako kao i dosad raditi na našoj komunikaciji, poticanju i praćenju navijača kako bi izgradili vjernu publiku koja će nas pratiti na utakmicama.

  1. Zašto se u klubu biraju igrači po menadžerskoj agenciji, a ne po kvaliteti?

Komunikacija po pitanju dolazaka i odlazaka igrača je ista kao i u svim klubovima. Stručni stožer na čelu s prvim trenerom autonomno slaže ekipu i to nema nikakve veze s funkcijom direktora kluba. On je tu kako bi dogovorio financijske uvjete ugovora.

Izričito napominjemo kako direktor Čavlović nije sam doveo nijednog igrača već su ih uvijek birali sportski direktori i treneri u svom mandatu.

Promašaji s igračima iz tog razloga ne mogu biti povezani s njim, a to što neki igrači nisu ispunjavali očekivanja je dio našeg posla. Dio je to funkcioniranja svih klubova pa tako i nas te to nije nešto neuobičajeno ni u kojem klubu u bilo kojem sportu.

Nije razvidno iz čega je izveden zaključak da se igrači biraju po menadžerskoj agenciji jer Cibona ni u jednoj momčadi od 2011. godine nije imala više od 3 ili 4 igrača od jednog agenta. Nikad nismo birali igrače zbog agencije, već zbog kvalitete.

  1. Zašto članovi kluba nemaju uvid u poslovanje kluba?

Financijski izvještaj poslovanja kluba Cibona svake se godine objavljuje u roku od 15 dana od predaje istog na FINA-u, sukladno Zakonu o udrugama.

Uvid u poslovanje kluba daje se svim njegovim članovima i svima koji isto zahtijevaju pri prijavama.

Svake godine se izvještaj za proteklu sezonu objavljuje na klupskoj web stranici www.cibona.com stoga je, uz sve gore navedeno, poslovanje kluba javno i transparentno.

  1. Koliko je stvarno dugovanje kluba? Kakvo je stanje s predstečajnom nagodbom?

Cibona je 2014. godine otvorila proces predstečajne nagodbe i javno prijavila dug od 34 milijuna kuna koji je kroz prijave narastao na 40 milijuna kuna, te kasnije izglasan na način da je otplata samih potraživanja umanjena za određeni postotak po grupama. Također je dogovorena otplata kroz sedam godina uz godinu dana počeka. Kao što je već navedeno pod točkom 4., financijski izvještaj kao i izračun dobiti i gubitka vidljiv je na stranici kluba pa se iz njega može iščitati financijsko stanje kluba.

  1. Kako stoji klub po razvoju mladih igrača?

Cibona je u zadnjih desetak godina razvila brojne mlade igrače. Lansirali smo 4 igrača u NBA ligu: Daria Šarića, Antu Žižića, Ivicu Zupca i Bojana Bogdanovića.

Oporavili smo mnoge igrače kao što su Dominik Mavra i Filip Krušlin koji su prestali igrati košarku. Roko Rogić je najsvježiji primjer koji je lutao po nižim rangovima dok ga mi nismo lansirali prošle godine pa sad igra u Europi i za reprezentaciju.

I dalje ćemo nastaviti sa razvojem svih mladih i perspektivnih igrača koji žele izrasti u vrhunske košarkaše.

  1. Kako je moguće da zastupate osim KK Cibone još i jednu menadžersku agenciju, te se time nalazite u sukobu interesa?

Tvrtka Najjači tim d.o.o. je tvrtka za upravljanje teniskim terenima. Tvrtka se prijavila na jedan natječaj koji nije dobila i od tada nema prometa u trgovini niti u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Tvrtka nema prometa, a svi njezini podaci su javno dostupni. Sukladno navedenom, ne postoji sukob interesa.

  1. Zašto umjesto interesa kluba branite interese osoba koje su također sudjelovale u pljački Cibone i svjedočite u njihovu korist?
  • Odgovorno tvrdim da otkad sam u klubu, a to je od 2011. godine, pljačke u klubu nije bilo. Mi saniramo klub koji je do 2010. godine uspio nagomilati preko 100 milijuna kuna duga. Još uvijek smo u fazi tih sanacija, s tim da smo paralelno osvajali i Prvenstva Hrvatske, Kup Hrvatske, ABA ligu i sad opet Prvenstvo Hrvatske preko sedam puta skuplje Cedevite. Ne znam u kojem je to periodu otkad sam ja u klubu itko pljačkao Cibonu, otkud takve insinuacije i o kojoj bi se osobi radilo.

 

  • Otkaz djelatnicima

Kada je riječ o optužbama kako je direktor kluba ponukan pandemijom koronavirusa brže bolje krenuo s otkazima svih zaposlenika, preko službenih komunikacijskih kanala kluba i svih medija smo odmah pojasnili da se ne radi o ni o kakvoj čistki već da smo na ovaj način pokušali spasiti klub te smo u dogovoru sa svim radnicima koji su shvatili ovu namjeru to i napravili. Domagoj Čavlović je ostao jedini u klubu isključivo iz razloga što bez ijedne odgovorne osobe klub ne bi mogao funkcionirati, a svoju je plaću stavio na minimalac.

 

  • Klub nema ozbiljne sponzore

Kad je riječ o sponzorima, otkako je Domagoj Čavlović u klubu postoje sponzorski paketi koji su podijeljeni po kategorijama i omogućavaju sponzorima ulazak u Upravu kluba. Mnoge tvrtke s kojima smo nekoć surađivali su u ozbiljnim problemima s poslovanjem (poput bivšeg Agrokora ili Francka i Intersporta).

Klub u zadnje dvije sezone na dresu nosi svog jakog sponzora – Erste banku, a valja napomenuti kako još od vremena VIPneta Cibona nije imala tako jakog sponzora.

 

  • Zapošljavanje direktora Čavlovića

Direktor Čavlović u Cibonu je došao iz privatnog sektora, privatne tvrtke za veleprodaju sportskih brandova. U klub nije došao političkim preporukama, već zbog svojih profesionalnih kvalifikacija i zasluženih uspjeha. Po njegovu dolasku, klub je osvojio ABA ligu. Daljnji napredak u Euroligi nije bio moguć zbog financijskih zahtjeva koje Euroliga stavlja pred klub koji se kvalificira za takvo natjecanje (uredni financijski i revizijski izvještaji, ugovori sa sponzorima i financijski plan), a javni je podatak da je Cibona 2014. godine otvorila  proces predstečajne nagodbe i iz tog razloga je jasno zašto Cibona tada nije mogla igrati Euroligu.

 

  • Afera oko transfera Žižića i Zupca

Transferi Žižić i Zubac su prošli prijavu USKOK-a, FIBU i BAT. Prekontrolirani su svi papiri i utvrđeno je da je sve sukladno sa zakonima. Ne postoji ništa sporno u njihovim transferima.

Žižićev transfer je transfer od kojeg je Cibona zaradila najviše u cijeloj povijesti kluba.

 

Neistine u odnosu na rad i djelovanje kluba i direktora

  • U objavi na Facebook stranici grupe “Smogovci” pod naslovom “Kraj!? Vrijeme je!” od dana 25. travnja 2020. godine (koji je u međuvremenu obrisan) su iznesene brojne neistine u odnosu na rad i djelovanje kluba i direktora Domagoja Čavlovića. Prema mišljenju pravnika, navedene neistine u svom sadržaju ispunjavaju elemente kaznenih djela uvrede i klevete opisane člancima 147. i 149. Kaznenog zakona.

Kako je u narednim danima predmetni tekst prenesen u više medija kroz neistinite senzacionalističke naslove temeljene isključivo na objavljenom tekstu, nastavljeno je stvaranje iskrivljene društvene predodžbe o osobi direktora kluba, koje uzrokuje dalekosežne i nesagledive negativne posljedice primarno za direktora Čavlovića i njegovu obitelj.

Takvim postupanjem je povrijeđeno pravo na ugled i čast direktora kluba, ali i samog Košarkaškog kluba Cibona, koji svoje djelovanje ostvaruje upravo putem osoba ovlaštenih za zastupanje.

Obzirom da iza iznošenja predmetnih neistina ne stoji organizirana udruga s legitimnim ciljem, već imenom i prezimenom poznati pojedinci, KK Cibona će protiv odgovornih osoba ad hominem poduzeti pravne korake koji joj stoje na raspolaganju, a s isključivim ciljem zaštite prava na čast i ugled, kako kluba tako i svojih djelatnika.

Košarkaški klub Cibona ovim putem svim svojim pratiteljima poručuje da nije vrijeme za kraj, već za novo podbacivanje!

#hejahejacibosi