Košarkaši Cibone od danas su službeno postali ambasadori Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Novo je partnerstvo simbolično obilježeno druženjem maskota Hrkija i Vučka tijekom današnje utakmice između KK Cibona i Crvene Zvezde u Draženovom domu.

Partnerstvo i suradnja KK Cibona i Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. predstavlja potpuno prirodan razvoj odnosa budući da će Draženov dom biti korišten za košarkaške utakmice tijekom Igara. Pritom, važno je istaknuti kako je upravo Dražen Petrović nosio baklju te zapalio plamen prilikom otvaranja prethodnice ovih Igara – Univerzijade 1987., održane u Zagrebu.

“Iznimno sam ponosan što je KK Cibona postala ambasador Europskih sveučilišnih igara. Svi se sjećamo trenutka kada je Dražen upalio plamen na Univerzijadi 1987. godine i općenito važnosti tog događaja za Zagreb. Veseli nas da će upravo Draženov dom ove godine ugostiti studente košarkaše iz čitave Europe. Vjerujem kako će uspomena na njega i na taj način živjeti među mladima, a KK Cibona je posebno sretna što na ovaj način može podržati Europske sveučilišne igre” – izjavio je Aleksandar Petrović, izvršni dopredsjednik KK Cibona.

KK Cibona i njezini košarkaši tako su se pridružili popisu ambasadora Igara koje predstavljaju najveće multi-sportsko događanje u hrvatskoj povijesti. Među ambasadorima najvećeg akademsko-sportskog natjecanja u Europi nalaze se i sportaši poput Marija Možnika, uspješnog gimnastičara i studenta te našeg paraolimpijca Mihovila Španje.

Novu je suradnju komentirao i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja, koji je istaknuo da će Europske sveučilišne igre 2016. godine biti na krovu Europe, kao što je to bila Cibona 1985. godine “Ponosni smo i čast nam je što je ovako veliki sportski klub prepoznao naše Igre i odlučio nam na ovaj način dati podršku, poglavito zato jer postoje brojne poveznice između KK Cibona i Europskih sveučilišnih igara. Jedna od najvećih poveznica nesumnjivo hrvatski košarkaški Mozart – Dražen Petrović – najsjajnija zvijezda Univerzijade 1987., čiji će duh još snažnije živjeti ulicama Zagreba i Rijeke ovoga ljeta” – nadodao je.

Europske sveučilišne igre održat će se ove godine u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja, a okupit će preko 5 tisuća sportaša iz 45 europskih zemalja i preko 250 sveučilišta. Natjecanja će obuhvatiti 21 sport, a prvi put će se na Igrama održati i dva sporta za osobe s invaliditetom, čime je Hrvatska prva zemlja domaćin koja ističe inkluziju sportaša s invaliditetom u redovito natjecanje. Preostaje nam samo za vidjeti krije li se među brojnim sportašima koji će se natjecati, nova svjetska zvijezda kao što je to bio Dražen Petrović.