Cibona je i u trećoj finalnoj utakmici slavila protiv Zadra i na taj način obranila naslov prvaka Hrvatske. Pred svojim navijačima koji su ispunili Draženov dom Vukovi su slavili 101:83 i tako došli do svog 18 – tog naslova od Hrvatske samostalnosti.

Cibona je kao u transu odigrala zadnje tri minute prve četvrtine za prednost 35:22. Dvije trice Jerela Blassingamea i koševi Daria Šarića digli su dvoranu na noge. Kada je Sandro Nicević pogodio za 44:29 očekivali smo nešto mirniji nastavak susreta, ali se Zadar koševima Dwighta Thornea i tricom Ante Delaša vratio u susret i na odmoru zaostajao 49:42.

Andrija Žižić je odlično otvorio nastavak, uzvratio je Marko Ramljak, a nakon dvije trice Tonija Prostrana gosti u 26.minuti dolaze na minus četiri (61:57). Malu nervozu kod Cibosa kažnjava Franko Kaštropil koji u 32.minuti vraća neizvjesnost u susret (72:69).

Kada se slutila neizvjesna završnica Cibona je napravila veliku seriju 19:2 za 91:71 čime je pitanje pobjednika bilo rješeno. DJ Strawberry i Šarić na asiste Blassingamea odveli su utakmicu u mirne vode, a susret su začinili ulasci Lovre Mazalina i Marka Arapovića koji su se u posljednje tri minute upisali u strijelce.

Čestitam Ciboni na zasluženo osvojenom naslovu. Bili su zaista bolji. Mi smo u dvije zadnje utakmice imali svoje šanse. U ovom susretu došli smo na tri razlike, ali nismo uspjeli izdržati i uvesti Cibonu u nervozu. Presudila je individualna kvaliteta Cibone. Tražili smo rješenja kako se suprotstaviti, ali jednostavno nismo mogli. Malo sam razočaran što nismo pružili više u finalu, ali kad pogledam cijelu sezonu možemo biti zadovoljni.” kazao je trener Zadra Ante Nazor nakon susreta, dok je Danijel Lutz u svojoj prvoj samostalnoj trenerskoj sezoni na klupi Cibone uz prvenstvo osvojio i Kup Krešimira Ćosića pa je razumljivo bilo njegovo zadovoljstvo:”Uspjeli smo naslov proslaviti u Zagrebu što je bilo jako bitno, jer bi eventualni četvrti susret u Zadru bilo teško dobiti. Odlično smo napadački otvorili susret, ali nismo uspjeli do poluvremena steći veću prednost. Zadar je došao odigrati pravu mušku utakmicu, lagano su počeli zabijati i odličnim šutom u trećoj četvrtini se vratio u utakmicu. Onog trenutka kada smo počeli kontrolirati skok i razbijati njihove kretnje napravili smo razliku i rješili utakmicu. Moje ambicije kao trenera su najveće, pa samim tim bi želio i slijedeće sezone biti prvi trener. Ali sjest ćemo u klubu i vidjeti ideje i ambicije kluba u slijedećoj sezoni. Čestitam igračima koji su radom zaslužili naslov i publici koja je na kraju sezone ispunila dvoranu što se nije događalo tokom sezone. Ali igrali smo sve bolje i na kraju igrali najbolju košarku u sezoni. Ambicije Cibone slijedeće sezone moraju biti puno veće na regionalnom i euro natjecanju” zaključio je Lutz i otplovio sa svojim igračima na proslavu još jednog naslova.

Blassingame je ubacio 20 koševa i imao 7 asista, a Šarić je uz 19 koševa imao 12 skokova. Strawberry je ubacio 18, a Žižić 14 koševa. Kod Zadra Delaš je ubacio 17, Kaštropil 16, a Prostran 13 koševa.

Veliko slavlje Cibosa na kraju susreta koji su radost podijelili sa svojim navijačima koje su predvodili neumoljivi “Smogovci”. Zlatne medalje novim, starim prvacima dodijelio je predsjednik HKS – a Danko Radić, a vrijedi istaći da je uoči susretu himnu otpjevala Sandra Bagarić, a od suđenja se oprostio Tonći Anzulović uz prigodne poklone Udruge sudaca, te Cibone i Zadra.

CIBONA – ZADAR 101:83 (35:22, 14:20, 23:22, 29:19)

Cibona:Kus 8, Blassingame 20, Šarić 19, Marčinković, Mazalin 2, Rozić 6, Jagodić – Kuridža 2, Strawberry 18, Nicević 4, Žižić 14, Arapović 4, Kovačević 4.
Zadar: Ivanov 10, Travis 12, Thorne 8, Kaštropil 16, Delaš 17, Brkić, Krasić, Nurkić, Morović, Vrbanc, Prostran 13.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL